Inflatsiooni otsingul - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Inflatsiooni otsingul

Erko Rebane

17.08.2015 09:58

Shutterstock

Eelmisel nädalal pakkus suurimat kõneainet Hiina keskpanga otsus nõrgestada jüaani vahetuskurssi dollari suhtes 1,9% võrra ning kehtestada keskpunkti fikseerimisel uued mängureeglid, mis andis turujõududele varasemast suurema rolli ning tingis jüaani täiendava devalveerimise. Ehkki Hiina keskpanga sõnul polnud samm majanduslikult motiveeritud, toidab riigi nõrgenenud konjunktuur nüüd jüaani edasise odavnemise ootust, luues potentsiaalselt kaugemaleulatuva mõju kui võiks esmapilgul arvata.

Nii näiteks seadis jüaani liikumine kahtluse alla ka intressimäära tõstmise Ühendriikides, kuna ühest küljest andis Hiina keskpanga otsus alust arvata, et riigi majanduslik seis võib olla kardetust pehmem ning sama võiks järeldada ka globaalse majanduse kohta, kuna viimane moodustab ligikaudu neljandiku maailma SKP kasvust.

Teiseks mõttekohaks pole mitte ainult jüaani, vaid ka teiste arenevate riikide valuutade nõrgenemine USA dollari suhtes, kuna selle tagajärjel impordib USA deflatsiooni ning rahvusvahelistel turgudel tegutsevate Ühendriikide ettevõtete kaupade ja teenuste konkurentsivõime väheneb.

USA pole roheline oaas, mida muude riikide arengud ei mõjuta ning nagu FEDi asepresident Stanely Fischer läinud nädalal Bloombergi eetris ütles, peab Föderaalreserv lisaks oma peamistele mandaatidele (tööturg ja inflatsioon) teatud määral arvesse võtma ka seda, mis toimub rahvusvahelistel turgudel.

Nende mõtete lainel liueldakse uude nädalasse, mil jätkub rahapoliitiliste vihjete otsimine eelõige USA juulikuu inflatsiooninumbrist ja FEDi juuli istungi protokollist, kust jäi kumama lause, et enne intressimäära tõstmist tahetakse näha tööturul täiendavaid positiivseid arenguid. USA inflatsioon peaks energiat ja toitu arvestamata püsima konsensuse ootuse kohaselt 1,8% peal ning liikumine ühes või teises suunas võib turu sentimendile olulist mõju avaldada.

Siinkohal tuleb märkida, et FED jälgib inflatsiooni pigem PCE (personal consumption expenditure) mõõdiku järgi, mis avaldatakse hiljem ning erineb klassikalisest tarbijahinnaindeksist seetõttu, et toodete ja teenuste osakaalud antud korvis muutuvad iga kuu vastavalt tarbimisharjumustele (nõnda leiab kajastust ka asendusefekt) ja see peaks andma parema ülevaate tegelikust inflatsioonist.

PCE mõõdiku järgi oli USA inflatsioon toitu ja energiat arvestamata juunis 0,5protsendipunkti madalam võrreldes tavalise tarbijahinnaindeksiga, millest johtuvalt pole Föderaalreserv oma 2% inflatsiooni eesmärgile veel lähedale jõudnud. Ühest küljest lubaks tööturu seis alustada intressimäära tõstmisega, samas aga pelgalt inflatsioonist lähtudes peaks USA keskpank Fischeri sõnul hoopis likviidsust majandusse rohkem juhtima, mitte selle vähendamisele mõtlema.

USA inflatsioon (toitu ja energiat arvestamata) erinevate mõõdikute järgi: CPI (oranž) ja CPE (valge)

Allikas: Bloomberg

Euroopas on nädal majandusuudiste poolest vaiksem. Nii nagu Ühendriikides, jälgitakse ka Suurbritannias pingsalt juulikuu inflatsiooni, mis konsensuse ootuse kohaselt peaks volatiilsemaid komponente arvestamata (kütus, toit, tubakas ja alkohol) kiirenema baasefekti tõttu 0,1pp võrra 0,9% peale. Eelmisel istungil langetas Inglise keskpank inflatsiooni prognoose ning lükkas sellega intressimäära tõstmise ootuse järgmise aasta teise kvartalisse, mistõttu oleks see turuosalistele üllatuseks, kui hinnatõus peaks osutuma oodatust kiiremaks. Nädala lõpus selguvad eurotsooni töötleva tööstuse ja teenindussektori augustikuu esmased aktiivsusindeksid.

Poliitilisel tasandil jälgitakse huviga, kuidas täidab Kreeka Euroopa Keskpanga ees neljapäeval oma 3,2 miljardi eurost võlakohustust. Euroala rahandusministrid kiitsid reedel 86 miljardi euro suuruse abipaketi heaks ning on valmis sellest 23 miljardit juba käesoleval nädalal välja jagama, kuid enne peavad riiklikud parlamendid samuti oma heakskiidu andma. Siin nõrgestab olukorda seik, et mitmed riigid nõuavad ka IMFi panust, mis on aga küsitav arvestades viimase seisukohta, et Kreeka võlakoorem on jätkusuutmatu ja seda tuleb vähendada. Kui Euroopa riikide parlamendid ei jõua 20. augustiks finantsabi heaks kiita, võidakse kasutusele võtta sildlaen.

Poliitilist pinget võib lisada võimalik usaldushääletus Kreeka parlamendis pärast 20. augustit arvestades seda, et reedel jättis kreeditoride abipaketi heaks kiitmata ligi kolmandik Syriza liikmetest, mille põhjal ei kontrolli koalitsioon enam parlamendis enamust. Kui Alexis Tsipras kaotaks usaldushääletuse, võib see viia enneaegsete valimisteni.

Selle nädala tähtsamad majandusuudised koos Bloombergi konsensuse ootustega:

Esmaspäev, 17. august

  • USA NY piirkonna töötleva tööstuse aktiivsusindeks (august): paranemine 3,86 punkti pealt 4,5 punktile (kõrgeim alates märtsist)
  • USA majade ehitajate kindlustunde indeks (august): ühepunktine tõus 61 punkti peale (kõrgeim alates 2005.a sügisest)

Teisipäev, 18. august

  • Hiina kinnisvarahinnaindeks (juuli)
  • Suurbritannia inflatsioon (juuli): püsib 0,0% peal, kütust ja toitu arvestamata 0,1punktine tõus 0,9% peale
  • USA alustatud elamuehituste arv (juuli): 1,0% paranemine võrreldes juuniga (toona oli kasv 9,8%)
  • USA väljastatud ehituslubade arv (juuli): -8,0% MoM langus pärast 7,0% kasvu juunis

Kolmapäev, 19. august

  • USA inflatsioon (juuli): toitu ja kütust arvestamata püsib 1,8% peal
  • USA Föderaalreservi 29. juuli istungi protokoll

Neljapäev, 20. august

  • Suurbritannia jaemüük (juuli): kütust ja autosid arvestamata 0,4% kasv võrreldes juuniga (YoY 4,3%)
  • USA möödunud nädala esmased töötu abiraha taotlused: 272 tuhat vs 274 tuhat nädal varem
  • USA olemasolevate majade müük (juuli): -1,2% kuine langus pärast 3,2% kasvu juunis
  • USA Philadelphia FEDi töötleva tööstuse küsitlus (august): 1,3punktine tõus 7,0 punkti peale (kõrgeim alates juunist)
  • Kreeka peab tasuma Euroopa Keskpangale 3,2 miljardi euro suuruse võlakohustuse
  • FEDi John Williams esineb kõnega

Reede, 21. august

  • Saksamaa tarbijate kindlustunde indeks (september): püsib 10,1 punkti peal (ajaloolise tipu lähedal)
  • Eurotsooni tarbijate kindlustunde indeks (august): paranemine -7,1 pealt -6,9 peale (esimene tõus nelja kuu jooksul)
  • Eurotsooni töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (augusti esialgne näit)
  • USA töötleva tööstuse PMI (augusti esialgne hinnang): püsib 53,8 punkti peal
  • FEDi Narayana Kocherlakota esineb kõnega



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon