Kas nafta kombib põhja? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas nafta kombib põhja?

Erko Rebane

18.08.2015 14:34

Shutterstock

Pärast lühiajalist põrget alustas toornafta hind suve esimeses pooles taas allakäiku, jõudes  tänaseks WTI näol rohkem kui kuue aasta madalaimale tasemele ning Brenti puhul vaid paari dollari kaugusele 2009.a tasemetest. Ükskõik, millise nurga alt ka ei vaataks, on raske näha naftat kauplemas kõrgemate hindades juures, isegi investorid ootavad futuurilepingute järgi edasist langust. Kuid vahest on täpselt sellist sentimenti vaja, et hakata põhja looma.

Toornafta hinna väljavaate analüüsimisel on abiks palju erinevaid tegureid, nii fundamentaalseid, kui ka tehnilisi. Kui esimesed on kriitilised pikaajalise nägemuse loomisel, siis  tehnilised näitajad võivad rolli mängida just lühiajalise sentimendi kujundamisel.

Viimaste osas on kasulikud USA tooraineturu derivatiivlepingute regulatiivorgani (Commodity Futures Trading Commission) iganädalased raportid. Need ülevaated määratlevad ära erinevad turuosalised ning näitavad lepingute mahtusid, kui suures ulatuses panustab keegi nafta langusele või tõusule.

Esimeselt jooniselt on näha, et hedge fondide, pensionifondide ja teiste investeerimisfondide tehtud panused nafta hinna tõusule läbi futuurilepingute on  kukkunud tagasi aasta alguse tasemele, kust tooraine alustas oma lühiajalist hinnatõusu.

WTI nafta hind (kollane, USD) ja varahaldurite panused nafta hinna tõusule läbi futuuride (valge, miljonit lepingut)

Allikas: Bloomberg

Samal ajal on aga suurte taskutega turuosalised suurendanud langusele panustavaid (ehk lühikesi) futuuripositsioone ning kui suhtestada omavahel pikkasid ja lühikesi positsioone, näitab derivatiiviturg 11. augusti seisuga seda, et iga nafta hinna langusele panustava lepingu kohta on avatud 1,6 tõusule panustavat futuuri, mis on oluliselt madalam võrreldes seitsme aasta keskmisega (ca 7:1) ning jääb üsna lähedale 2008.a kriisiaegsele tasemele.

WTI nafta hind (kollane, USD) ja pikkade ning lühikeste positsioonide suhe naftafutuurides (valge)

Allikas: Bloomberg

Üldiselt on tõusule ja langusele panustavate futuuripositsioonide madal suhe märkinud hetki, kust nafta hind on ülespoole liikunud ning tugevalt pikkade positsioonide suhtes kaldu olev futuuriturg pigem juhatanud sisse toornafta hinnalanguse.

Põhja ennustamine ükskõik millisel turul on keeruline ülesanne ja tihtilugu ka ohtlik. Seda eriti nafta puhul, kus turuosaliste arusaama musta kulla nõudlusest ja pakkumisest mõjutavad väga paljud tegurid alates dollarist ja lõpetades sellega, kui mitu aktiivset puurtorni oli Ühendriikides iga nädala lõpus.

Aga olukord, kus spekulandid on vähendanud panuseid nafta hinna tõusule ning samal ajal on kasvanud huvi lõigata kasu hinnalangusest, vajab ekstreemsete punktideni jõudes vaid väikest sädet, et fondid tunneksid toornafta vastu taas huvi ning lühikeste positsioonide katmised tõukaksid hinda omakorda tagant.

Iseküsimus on see, kui jätkusuutlik saaks tõus olla, sest fundamentaalsel tasandil vaatab endiselt vastu ebakindel nõudlus ning kasvav pakkumine, mis Iraani OPECi esindaja sõnul on loonud globaalsel naftaturul 3 miljoni barreli suuruse ülepakkumise päevas ning  Iraani-vastaste sanktsioonide eemaldamine võib kasvatada tulevikus ülejääki veelgi.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud instrumente.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon