Sõit ameerika mägedel jätkub - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Sõit ameerika mägedel jätkub

Erko Rebane

07.09.2015 08:57

Shutterstock

Aktsiaturud lõpetasid reedel sügavalt punastes toonides, mis tõi Ühendriikides S&P 500 indeksi nädala lõikes -3,4%, Euroopas Stoxx 600 indeksi -2,8% ja Jaapanis Nikkei indeksi -7,0% madalamale. Ehkki mitmel pool maailmas on sentiment väga negatiivseks muutunud, leidub hetkel liiga palju liikuvaid osasid, mille vahele kardetakse jääda.

Allikas: Bloomberg

Ühendriikides olid turuosalised enne augustikuu korrektsiooni harjunud juba üsna pisikeste kukkumiste järel õnged vette viskama ning kiirest aktsiaturgude taastumisest kasu lõikama. Ka üle-eelmise nädala hoogne põrge andis sarnase stsenaariumi kordumiseks lootust, kuid jätkunud müügisurve tegi selgeks, et põhja leidmisega läheb veel aega.  Turu muutunud iseloomust annab aimu seik, et kukkumist ei suutnud pehmendada isegi kaheks päevaks suletud Hiina aktsiaturg ning Euroopa Keskpanga lubadus vajadusel võlakirjade ostuprogrammi suurendada.

Globaalne majandus on terve kriisijärgse perioodi lonkaval sammul edasi liikunud, ainult et kui varasemalt oli arenenud riikide majandustel kasvuga raskusi, siis nüüd on rollid vahetunud. Brasiilia sisemajanduse kogutoodang peaks tänavu kahanema -2%, Venemaa SKP üle -3% ning jätkuvalt on õhus küsimus, kui palju aeglustub Hiina majandus võrreldes praeguse 7%ga.

USA augustikuu tööturu raport oli kinnituseks, et kõige suurema majandusega riik liigub edasi soliidse kasvuga, mis annab Janet Yellenile võimaluse pikalt nulli lähedal püsinud intressimäära 17. septembril lõpuks tõstma hakata, kuid hetkel pakub see investoritele vähe lohutust, sest potentsiaalseks tagajärjeks võib olla USA dollari edasine tugevnemine arenevate riikide valuutade suhtes, mis hirmutaks investoreid sealsetelt turgudelt eemale ning muudaks dollarites võetud laenud kohalike jaoks kallimaks.

Arvestades seda, et arenevate riikide käekäik on hetkel investorite jaoks tähtsaimaks teemaks, jälgitakse alanud nädalal suure huviga Hiina augustikuu impordi ja ekspordi statistikat. Tegemist on volatiilse näitajaga, kuid oodatust pehmemate numbrite laekumine pole välistatud arvestades toorainehindade odavnemist  ning PMI indeksi järgi töötlevas tööstuses juuliga võrreldes kiirenenud eksporditellimuste langust. Pühapäeval selguvad Hiina augustikuu tööstustoodangu ja jaemüügi muutused.

Euroopas on tähelepanu keskpunktis suuremate riikide juulikuu tööstustoodangu muutused, mis peaksid prognoositust kesisema juuni taustal näitama paranemist ning juhatama kolmanda kvartali sisse kiirenenud SKP kasvuga.

Inglise keskpanga nõukogu tuleb kokku regulaarseks istungiks, mille raames jätab intressimäära analüütikute ootuste kohaselt 0,5% peale. Suuremat huvi pakub paralleelselt avaldatav istungi protokoll, kus eelmisel korral hääletas üheksast liikmest üks intressimäära tõstmise poolt ning tõenäoliselt häälte jagumine seekord ei muutu.

Ühendriikides alustatakse töönädalat püha tõttu päeva võrra hiljem. Peamised majandusnäitajad, mis võiksid FEDi järgimise nädala otsust mõjutada, on möödunud nädala esmased töötu abiraha taotlused ning Michigani ülikooli koostatud tarbijate kindlustunde indeks.

Esmaspäev, 7. september

  • Saksamaa tööstustoodang (juuli): 1,1% MoM kasv pärast -1,4% langust juunis (YoY 0,3%)
  • USA väärtpaberiturud on püha tõttu suletud

Teisipäev, 8. september

  • Hiina eksport ja import (august): ekspordi puhul oodatakse -6,6% YoY langust (juulis -8,3%), import peaks kahanema -7,9% (juulis -8,1%)
  • Eurotsooni teise kvartali SKP detailid
  • Saksamaa kaubandusstatistika (juuli)
  • USA väikeettevõtete kindlustunde indeks (august): 0,6punktine tõus 96,0 punkti peale (kõrgeim alates maist)

Kolmapäev, 9. september

  • Jaapani teise kvartali lõplik SKP: kvartaalse annualiseeritud languse revideerimine -1,6% pealt -1,8% peale
  • Kanada intressimäära otsus: püsib 0,5% peal
  • Suurbritannia tööstustoodang (juuli): 0,1% MoM kasv pärast -0,4% langust juunis (YoY 1,4%)
  • USA JOLTS tööturu küsitlus (juuli)

Neljapäev, 10. september

  • Jaapani masinate tellimused (juuli): 3,0% MoM paranemine pärast -7,9% langust juunis
  • Hiina tarbijahinnaindeks ja tootjahinnaindeks (august): hinnatõusu kiirenemine 1,6% pealt 1,8% peale, tootjahinnaindeks peaks näitama -5,6% deflatsiooni (juulis -5,4%)
  • Inglise keskpanga intressimäära otsus: püsib 0,5% peal
  • Hispaania tööstustoodang (juuli): 4,3% kasv võrreldes mullu sama ajaga (juunis 4,5%)
  • Prantsusmaa tööstustoodang (juuli): 0,2% MoM kasv pärast -0,1% langust juunis (YoY 0,6%)
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: 275 tuhat vs 282 tuhat nädal varem

Reede, 11. september

  • Venemaa keskpanga intressimäära otsus: püsib 11,0% peal
  • Itaalia tööstustoodang (juuli): 0,8% kasv pärast -1,1% langust juunis (YoY 0,9%)
  • USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (septembri esialgne): 0,7punktine langus 91,2 punkti peale (madalaim alates maist)



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon