Käed maailma kõige suurema rahakraani küljes - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Käed maailma kõige suurema rahakraani küljes

Erko Rebane

14.09.2015 09:23

Shutterstock

Käesolevat nädalat võib lugeda selle aasta üheks kõige tähtsamaks, kuna aset leiab Föderaalreservi rahapoliitikat koordineeriva komitee kahepäevane istung, mis päädib neljapäeval intressimäära otsuse ja värskete majandusprognoosidega. USA keskpank on hoidnud intressimäära nulli lähedal pea seitse aastat, kuid kas nüüd on lõpuks kätte jõudnud aeg võtta riigi majanduselt abirattad?

Milline saab olema tulemus, on tegelikult tänase päevani ebaselge. Ühest küljest tõestab USA tööturg, et majandus on saanud hea rütmi kätte ning suudaks funktsioneerida ka siis, kui Föderaalreserv peaks üleööturu intressimäära vaid 25 baaspunkti võrra kergitama. Lisaks on selle mõttega harjunud ka turuosalased, avades nõnda FEDile akna tegutseda finantssüsteemile tähendavat survet avaldamata. Samuti  võib argumenteerida, et rahapoliitika normaliseerimise edasilükkamine asetaks turud mõne kuu pärast uuesti sarnase stressi alla ning kahjustaks ka FEDi kredibiilsust majandusarengute prognoosimisel ja ootuste juhtimisel, sest intressimäära tõstmist on juba korduvalt edasi lükatud.

FEDi üleöö intressimäära alumine äär

Allikas: Bloomberg

Kuid nii nagu ei loe FOMC liikmete kõnedest välja selget konsensust intressimäära kergitada, on arvamuse osas jagunenud kahte leeri ka majandusteadlased, analüütikud, varahaldurid ning teised turuosalised. Ja ka neil on veenvad argumendid: 1,2% inflatsioon jääb Ühendriikides jätkuvalt selgelt alla keskpanga  2% eesmärgi, tugev dollar vähendab eksportivate firmade konkurentsivõimet, arenevate riikide majanduste jahtumine on loonud täiendavaid väliseid riske ning lisaks ähvardavad tulised vaidlused eelarve üle peatada 1. oktoobrist osaliselt USA valitsuse töö nii nagu juhtus 2013.a, kui sadu tuhandeid ametnikke saadeti kaheks nädalaks koju ning häiritud oli paljude avaliku sektori asutuste töö.

Analüütikute konsensus usub Bloombergi kohaselt, et Föderaalreserv kergitab intressimäära vahemiku 0,0-0,25% pealt 0,25-0,44% peale, samas viitavad futuurid, et see tõenäosus on turu arvates vaid 26% ning septembri algusest hoopis vähenenud.

FEDi intressimäära tõstmist tõenäosus

Allikas: Bloomberg

Käesoleval nädalal leiab aset ka Jaapani keskpanga istung, mille raames konsensus hetkel rahatrükkimise suurendamist ei oota. Arvestades aga viimasel ajal pettumust valmistanud makrot (oodatust kesisem palgakasv, ettevõtete kapitalikulutuste revideerimine prognoositust nõrgemaks teises kvartalis ning lisaks inflatsiooniootuste langus), on täiendavate sammude astumise tõenäosus pigem kasvanud.

Euroopas jääb majandusuudiste valik tagasihoidlikuks, kui olulisemad sentimendi mõjutajad võivad olla Saksamaa investorite ja analüütikute septembrikuu kindlustunde indeks ja Suurbritannia augustikuu jaemüük.

Selle nädala tähtsamad sündmused Bloombergi konsensuse ootustega:

Esmaspäev, 14. september

  • Eurotsooni tööstustoodang (juuli): 0,3% MoM paranemine pärast -0,4% langust juunis (YoY oodatakse 0,7% kasvu)

Teisipäev, 15. september

  • Jaapani keskpanga istung: rahabaasi suurendamist jätkatakse 80 triljoni jeeni võrra aastas
  • Suurbritannia inflatsioon (august): toitu, kütust, alkoholi ja tubakatooteid arvestamata peaks hinnatõus aeglustuma 0,2pp võrra 1,0% peale
  • Saksamaa investorite ja analüütikute kindlustunde indeks (september)
  • USA jaemüük (august): autosid ja kütust arvestamata peaks müük näitama 0,4% MoM kasvu pärast sarnast muutust juulis
  • USA NY piirkonna töötleva tööstuse aktiivsusindeks (september): oodatakse paranemist -0,15 punkti peale pärast ootamatult suurt kukkumist augustis -14,92 punktile, mis märkis madalaimat taset alates 2009.a.

Kolmapäev, 16. september

  • Suurbritannia tööturu statistika: töötute arv peaks langema augustis -5,0 tuhande võrra (juulis -4,9 tuhat) ning kolme kuu keskmine töötuse määr püsima juuli lõpus 5,6% peal
  • USA inflatsioon (august): toitu ja energiat arvestamata kiireneb 0,1pp võrra 1,9% peale
  • USA majade ehitajate kindlustunde indeks (september): püsib 61 punkti peal (kõrgeim alates 2005.a)

Neljapäev, 17. september

  • Suurbritannia jaemüük (august): autosid ja kütust arvestamata peaks müük näitama 0,1% MoM tõusu pärast 0,4% paranemist juulis (YoY 3,8%)
  • Šveitsi keskpanga intressimäära otsus
  • USA alustatud elamuehituste arv (august): -3,0% MoM langus pärast 0,2% tõusu juulis
  • USA väljastatud ehituslubade muutus (august): 2,2% MoM paranemine pärast -15,5% kukkumist juulis
  • USA esmased töötu abiraha taotlused (12. sept lõppenud nädal): 277 tuhat vs 275 tuhat nädal varem
  • USA Philadelphia FEDi töötleva tööstuse küsitlus (september): 2,3punktine langus 6,0 punkti peale
  • FOMC intressimäära otsus: analüütikute konsensus ootab tõstmist 0,0-0,25% pealt 0,25-0,44% peale

Reede, 18. september

  • Hiina kinnisvarahindade muutus



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon