Aktsiaturg, mis suudab üle elada sõdasid, mulle ja krahhe - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aktsiaturg, mis suudab üle elada sõdasid, mulle ja krahhe

Erko Rebane

17.09.2015 15:56

Shutterstock

Korrektsioonid tulevad ikka ja jälle ette, mis on vajalikud selleks, et spekulatiivsemat raha eemaldada ning lasta turgudel edasi liikuda ratsionaalsemate ootuste najal.  Ajalugu on täis korrektsioone ja krahhe, ulatudes 10%st üle 50%, kuid neid on tänaseni ühendanud üks asjaolu - pikaajaliselt ei ole madalseisust mitte ainult välja tuldud, vaid ka kõrgemale liikumist jätkatud.

S&P 500 indeksi tase logaritmteljel (ilma dividendideta!) koos erinevate sündmuste ja nende tagajärjel tekkinud langustega

Allikas: Bloomberg

Kui S&P 500 indeks augusti lõpus oma tipust üle 10% kukkus, külvas liikumine suurt turupaanikat, sest viimasest korrektsioonist oli möödas juba neli aastat ning sinnamaani tunti ennast väikese volatiilsuse tõttu väga turvaliselt.

Järsk taandumine viis mõtted kiiresti sügavamate kahtlusteni, kas maailm on taas kokkukukkumise äärel ning augusti korrektsioon oli vaid eelhoiatuseks. Ehkki sellises olukorras kipuvad meedias ja mõtteis domineerima numbrid, kui palju vara kaotati, tuleks meeles pidada, milline on olnud pikem teekond.

Vähesed räägivad sellest, kuidas S&P 500 indeks on isegi pärast praegust turulangust tõusnud  2009.a märtsist koos dividendidega 230% või 2008.a kriisi eelsest tipust ligi 50%, rääkimata paljudest ettevõtetest, mis on veel imetlusväärsemaid tootlusi näidanud.

Korrektsioonide ja krahhide puhul on oht, et investorite hinnang tegelikust olukorrast muutub liialt pessimistlikuks ning rõhk asetatakse vaid teguritele, mis on maailmas valesti. Globaalne majandus on arenevate turgude tõttu läbimas pehmemat perioodi, kuid hetkel puuduvad märgid, mis viitaksid uuele majanduslangusele. Eurotsooni erasektori aktiivsus on tänavu hoogu kogunud ning saavutanud nelja aasta kõrgeima taseme, Ühendriikides on keskpank valmis intressimäära kergitama, mis eeldab väljavaate jätkuvat paranemist, Hiinas on kinnisvaraturg stabiliseerunud ning jaemüügi kasvutempo vaatamata heitlikele aegadele aprillikuust alates kiirenenud.

Ei ole välistatud, et aktsiaturud tänastelt tasemetelt veel õhku välja lasevad,  kuid ajalugu näitab, et ükskõik kui tugevaks kukkumine ka ei osutuks, suudetakse ajapikku sellest taastuda.  Paanikaolukorrad avavad harilikult hästi investori tegeliku profiili. Lühiajalise horisondiga investorid hakkavad müüginuppu otsima, pikaajalised investorid aga näevad, kuidas turg korraldab heale kaubale odavmüüki.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon