Maniakaal-depressiivne meelelaad turgudel - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Maniakaal-depressiivne meelelaad turgudel

Andres Viisemann

09.10.2015 10:01

Finantsturgudega tutvudes tasub endale kohe alguses aru anda, et turud on juba loomuselt maniakaal-depressiivsed. Kui seda meeles pidada, on veidi lihtsam turgudel toimuvaga emotsionaalset distantsi hoida ning keskenduda sellele, mis on tähtis. Praeguseks on paljude varade hinnad kaotanud seose nende pakutava tuluga ning finantsturud on muutunud hüsteeriliseks. Väärtpaberite hinda ei mõjuta enam tulu, mida need pakuvad, vaid keskpankade otsused.

Praegu on peaaegu reegel, et aktsiaturud tõusevad negatiivsete majandusuudiste peale. Seletus on lihtne - mida halvem on olukord majanduses, seda rohkem pumpavad keskpangad ringlusesse raha. Mida rohkem raha pumbatakse ringlusesse, seda rohkem raha liigub finantsturgudele ja seda kõrgemale tõusevad väärtpaberite hinnad. Kuid selle asemel, et soodustada investeerimist, soodustab praegune nullintressimäärade poliitika hoopis spekuleerimist. Ükski pikaajaline investor ei ehita oma äriplaani sellele, et intressimäärad jäävad nullilähedaseks väga pikaks ajaks. Praegu toetavad keskpangad oma tegevusega vastutustundetut ja hoolimatut käitumist. Madalate intressimääradega võetakse raha ära säästjatelt ja antakse neile, kes elavad üle oma võimete. Spekulante eelistatakse investoritele.

Artikkel ilmus Äripäev onlines ning täispikkuses on seda võimalik lugeda siit.

 

ANDRES VIISEMANN

LHV pensionifondide juht




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon