Uus iPhone veab USA impordi kasvu - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Uus iPhone veab USA impordi kasvu

Kristiina Kirtsi

23.10.2015 09:56

Shutterstock

Mobiiltelefonide import USAsse on aasta-aastalt järjepidevalt suurenenud – see on ka loogiline, esiteks eelistavad tootjad toota odavamate tootmiskuludega Aasias ning teiseks on suurenenud tarbijate nõudlus mobiiltelefonide järele. Samas on importi suurendanud ka nõudluse kasv Hiinas toodetavate iPhone’i järele, millest on aastate jooksul saanud USA populaarseim nutitelefon.

Globaalse nõudluse nõrkuse tõttu vähenes 2015. aasta augustis USA eksport 2% (langedes madalamale tasemele alates 2012. aasta oktoobrist), samal ajal aga import suurenes ning tulemuseks oli viie kuu suurim kaubandusbilansi defitsiit (defitsiit suurenes 15,6% ehk 48,3 miljardi dollarini). USA kaubandusbilansi defitsiit Hiinaga suurenes samal ajal 15%, ulatudes 32,9 miljardi dollarini ning USA import Hiinast kasvas 11% võrreldes aastatagusega ehk 44 miljardi USA dollarini. Võrdlusena, 2003. aasta augustis importis USA Hiinast vaid 14 miljardi dollari eest kaupu (vt allolev joonis). Märkusena, Hiina on USA suurim impordipartner, moodustades 23% kogu impordist (teisel kohal on Kanada 13 protsendiga ning kolmas Mehhiko 13 protsendiga).

Allikas: United States Census Bureau

USA import kasvas selle aasta augustis 2% (sesoonselt korrigeeritult) ulatudes 233,4 miljardi dollarini. Märkimisväärse panuse suurenemisse andis tarbekaupade kategooria alla kuuluv mobiiltelefonide (ja muud majapidamiskaubad) alamkategooria – kui USA kaupade import suurenes augustikuus 3,3 miljardi dollari võrra, siis 2,1 miljardit dollarit sellest tuli mobiiltelefonide arvelt. Võrdlusena, teisena kasvasid enim telekommunikatsiooniseadmed, kuid nende import kasvas vaid 0,4 miljardi dollari võrra. Ühtlasi kasvas USA mobiiltelefonide import augustis 30%, ulatudes 9,1 miljardi dollarini. Suurenemise põhjuseks on uus iPhone 6S, mida Apple’il oli septembrikuu müügile tuleku eel vaja Hiinast USAsse tarnida.

Viimase kümne aasta jooksul on mobiiltelefonide import USAsse suurenenud nii palju, et neist on saanud üks enimimporditud toode. Mobiiltelefonid moodustavad nüüd 4,4% kogu USAsse imporditud kaupadest, nendest enam (rahalises väärtuses) imporditakse USAsse rohkem vaid autosid, toornaftat ning ravimeid.

Mobiiltelefonide import USAsse on igal aastal järjepidevalt kasvanud – seda isegi globaalse finantskriisi ajal. 2014. aastal ületas mobiiltelefonide import USAsse 50 miljardi dollari taseme ning prognooside kohaselt on ülevalpool 50 miljardi taseme püsimist oodata ka 2015. aastal. Võrdlusena, 2008. aastal ulatus mobiiltelefonide import 30 miljardi dollarini. Nagu allolevalt jooniselt näha, kasvas 2015. aasta augustis uue iPhone’i toel mobiiltelefonide import USAsse 31% võrreldes aastatagusega ehk 9 miljardi dollarini. Võrdlusena, 2009. aasta augustis ulatus import 4,6 miljardi dollarini.

Allikas: United States Census Bureau

iPhone'i mõju USA impordile on suur, kuna tegemist on populaarseima nutitelefoniga - USA nutitelefonide turul on tootjatest hetkel suurima turuosaga Apple (44,1% kogu turust), esiviisikusse mahuvad veel Samsung (27,4%), LG (9,1%), Motorola (4,7%) ning HTC (3,4%). Nagu näha on Apple’i populaarsus aastatega märkimisväärselt suurenenud, sest 2009. aastal ettevõte esiviisikusse ei mahtunud: 2009. aastal oli USA mobiiltelefonide turul liidriks Motorola (23,5% turuosa), järgnesid LG (21,9%), Samsung (21,2%), Nokia (9,2%) ning RIM (7%). Apple mahtus esmakordselt esiviisikusse 2011. aasta aprillis ning seda 8,3% turuosaga.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon