Jõuluvana ootuses - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Jõuluvana ootuses

Erko Rebane

19.10.2015 12:07

Shutterstock

Kasvav veendumus, et Föderaalreserv ei pruugi tänavu intressimäära tõsta, asetab globaalsed aktsiaturud intrigeerivasse olukorda, kus ka lähenev jõuluaeg on ajalooliselt investorite meeleolu kõrgel hoidnud.

Ehkki erinevad börsikrahhid (näiteks 1987.a, 2008.a) annavad oktoobrikuule negatiivse maigu, kipub hingedekuu olema tegelikult arvatust positiivsem. Näiteks alates 1950.a on oktoobri tootlus olnud keskmiselt 0,7% ning alates 1990.a alates 1,4%. Sarnase muusika järgi tantsitakse ka tänavu, mil suurem volatiilsus jäi augustisse ja septembrisse ning jooksva kuu algusest on S&P 500 rallinud juba ligi 6% (statistikat on võimalik ise lähemalt uurida näiteks siin lehel: http://www.moneychimp.com/features/monthly_returns.htm).

Negatiivsema vaatega turuosalised on jätkuvalt seda meelt, et praegune tõus osutub lõksuks ning kesine konjunktuur viib ühel hetkel turud uuesti alla. Erinevalt mõne nädala tagusest ajast on aga oktoobris kasutatud igat väiksemat langust võimalusena positsioone täiendada, mis näitab, et ostjad tunnevad ennast kindlamalt.

Aastaid on USA aktsiaturgudel aidanud volatiilsust maha suruda teadmine, et Föderaalreserv kaitseb lõdva rahapoliitikaga seljatagust. Aeglustunud töökohtade loomine, pettumuse valmistav tarbimine ja madal inflatsioon veenavad järjest rohkem turuosalisi, et FED ei ole võimeline lähikuudel intressimäära tõstma, meelitades etteruttavalt aktsiaid soetama, enne kui FOMC seda oma 28. oktoobri istungil võiks tunnistada. Kuigi antud stsenaariumis ei saa 100% kindel olla, mõjub kahtlemata ahvatlevalt seik, et kui keskpank tänavu intressimäära ei kergita, ootab lisaks ees periood, mis on hooajaliselt aktsiate jaoks soodne olnud.

Pilgud pööratakse sel nädalal Euroopa Keskpanga poole, mille nõukogu tuleb regulaarseks istungiks kokku neljapäeval. Ehkki diskussioon võlakirjade ostuprogrammi suurendamise vajalikkusest on viimasel ajal elavnenud, korratakse tõenäoliselt hetkel veel vaid valmisolekut täiendavaid meetmeid kasutada. Majandusnäitajatest jälgitakse huviga eurotsooni erasektori oktoobrikuu aktiivsusindeksit, mis peaks konsensuse ootuse kohaselt püsima stabiilsena, pärast viidet aeglustunud kasvule septembris.

Ühendriikides hoitakse silma peal septembrikuu kinnisvara statistikal, kui avaldamisele tulevad alustatud elamuehituste ning väljastatud ehituslubade muutused. Üsna oluline saab olema ka Markiti koostatud töötleva tööstuse aktiivsusindeks, mis peaks konsensuse hinnangul püsima stabiilsena. Kui 50 punki piirile jõudnud ISM indeksi järgi töötleva tööstuse aktiivsus enam kasvu ei näita, siis Markiti koostatud mõõdik oli septembris tublisti kõrgemal tasemel (53,1 punkti) ning tekitab küsimuse, kumb indeksitest üle- või alahindab tegelikku olukorda.

Käesoleva nädala tähtsamad majandusuudised ning valik ettevõtete tulemustest:

Esmaspäev, 19. oktoober

  • USA majade ehitajate kindlustunde indeks (oktoober): püsib 62 punkti peal (kõrgeim alates 2005)
  • Ettevõtete majandustulemused: Halliburton, Morgan Stanley, IBM.

Teisipäev, 20. oktoober

  • USA alustatud elamuehituste arv (september): 1,9% kuine kasv pärast -3,0% langust augustis
  • USA väljastatud ehituslubade arv (september): -0,4% kuine langus pärast 3,5% kasvu augustis
  • Ettevõtete majandustulemused: Lockheed Martin, Verizon, Yahoo!

Kolmapäev, 21. oktoober

  • Kanada keskpanga intressimäära otsus: püsib 0,5% peal
  • Ettevõtete majandustulemused: ABB, Baker Hughes, Coca-Cola, General Motors, American Express, eBay.

Neljapäev, 22. oktoober

  • Prantsusmaa töötleva tööstuse ettevõtete kindlustunde indeks (oktoober): ühepunktine langus 103 punkti peale (väike taandumine üle 4a tipust)
  • Suurbritannia jaemüük (september): autosid ja kütust arvestamata 0,4% kuine kasv pärast 0,1% tõusu augustis (YoY 4,7%)
  • Euroopa Keskpanga intressimäära otsus: intressimäärad püsivad samal tasemel, turuosalised otsivad täiendavaid vihjeid varade ostuprogrammi suurendamise kohta
  • USA esmased töötu abiraha taotlused (17. okt lõppenud nädal): 265 tuhat vs 255 tuhat nädal varem
  • USA olemasolevate majade müük (september): 1,1% kasv pärast -4,8% langust augustis
  • USA Kansas City FEDi töötleva tööstuse aktiivsusindeks (oktoober): ühepunktine langus  -9 punkti peal (madalaim alates augustist)
  • Ettevõtete majandustulemused: 3M, Caterpillar, Eli Lilly, McDonald’s, Alphabet, Amazon, Microsoft.

Reede, 23. oktoober

  • Hiina kinnisvarahindade muutus (september)
  • Eurotsooni erasektori aktiivsusindeks (oktoober): 0,2punktine langus 53,4 punkti peale (madalaim alates veebruarist)
  • USA Markiti koostatud töötleva tööstuse PMI (oktoober): 0,2punktine langus 52,9 punktile (kahe aasta madalaim tase)
  • Ettevõtete majandustulemused: American Airlines, Autoliv, LM Ericsson, Procter & Gamble.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon