Alustame algusest: kuhu investeerida? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Alustame algusest: kuhu investeerida?

Andrei Stepin

20.10.2015 09:26

Shutterstock

Raha võib hoida sukasääres, kuid sellisel juhul peab arvestama nii rottide rünnakuga kui ka inflatsiooni salakavala palgega. Kui rottide hävitustööd näeb silmaga, siis inflatsiooni mõista on juba raskem. Raha on ju alles, aga samas selle eest saadavate kaupade kogus on tunduvalt vähenenud. Seega tuleks sukasääres hoidmise asemel leida paremaid lahendusi. Paremaid rahahoidmise lahenduse järgnevalt ka käsitleme.

Pangahoius

Alustaks kõige madalama riskiga raha paigutuse võimalusest, mida investeerimiseks vast ei peakski. Nimelt tähtajaline hoius ehk pangadeposiit. Risk, et pangaga midagi juhtub on väga väike, lisaks aitab väiksemate summade puhul seda riski vähendada riikliku garantiina loodud tagatisfond. Kuna majandus on pärast 2008. aasta kriisi juba taastunud ning pankadel on oma raha piisavalt, siis ei vaja nad praegu ka lisaraha ning seepärast on ka intressimäärad vähenenud võrreldes kriisi ajal olevatest tootlustest. Järgnev tabel kujutab tähtajaliste hoiuste tootlust erinevates pankades 2015. aasta seisuga.

Tabelist on näha, pankade tootlused ei ole eriti suured, kuid kui investori riskitaluvus on madal, siis sobib ka pangahoiuse variant. Peaks ka mainima, et Eesti inflatsioontase oli 2014. aastal -0,1% ning 2015. aastaks prognoositakse 0.4%-list inflatsiooni, mis tähendab, et pangahoiuse intress toodaks inflatsioonist kõrgemat tootlust, mis oleks juba parem, kui sukasääres raha hoidmine.

Fondid

Järgmise võimalusena toon välja investeerimise fondidesse, mida üldiselt peetakse suhteliselt madala riskiga investeeringuks, kuna fond investeerib enamasti paljudesse ettevõtetesse. Kui ühel ettevõttel läheb halvasti, siis teiste ettevõtete edu kompenseerib selle. Fond sobib investorile, kes soovib raha investeerida vähemalt kolmeks aastaks, kuid samas ei soovi väga palju tegeleda aktsiaturu jälgimise ja analüüsiga. Fondi investeerimine on kindlasti riskantsem kui tähtajaline hoius, kuid tihtipeale ka kasumlikum. Fondide tootluse ootus peaks jääma 10-12% juurde ning sedagi juhul kui on võetud veidi kõrgemaid riske. Fondide ostu puhul tuleks alustajatel kindlasti konsulteerida oma investeerimisnõustajaga, tähelepanu peab pöörama kuludele (sisenemis-, väljumis- ja haldustasudele) ning kindlasti ka hajutatusele. Ühte regiooni kolme erineva fondi kaudu investeerimine ei ole veel portfelli hajutamine.

Aktsiad

Kolmanda võimalusena tutvustaks juba kõige riskantsemat, kuid pikas perspektiivis ka kõige paremat tootlust pakkuvat investeerimisinstrumenti – aktsiat. Aktsia on sisuliselt osake ettevõttest, mis annab õiguse osale ettevõtte poolt teenitud kasumist. Lihtsustatult võiks öelda, et kui ettevõte kasvab ja laieneb ja teenib rohkem kasumit, siis vastavalt sellele kerkib ja kasvab ka ettevõtte aktsia hind. Samas kui ettevõttel läheb kehvasti, siis langeb ettevõtte aktsia hind. Aktsiaturgude keskmiseks tootluseks loetakse 12% aastas, samas tuleks kindlasti arvestada, et ainult ühele aktsiale panustada ei maksa ning portfell peaks riskide hajutamise nõude tõttu koosnema vähemalt 5-6 aktsiast. Aktsiatesse investeerimine nõuab pidevat turgude jälgimist, distsipliini ja ka teadlikkust riskide majandamise ja maandamise osas. Igale investorile see ei pruugi sobida. Tavapärasest kõrgem tootlus on tihti kasulik ohverdada meelerahu säilitamise nimel ning valida madalama tootlusega kuid vähemriskantseid tooteid, kuid kui riskitaluvuse tase on kõrge, siis sobib ka aktsiatesse investeerimine.

Peaks mainima, et on olemas veel ka teisi investeerimisvõimalusi nagu kinnisvara, kuld ja muud väärismetallid, toorained ja põllumajandussaadused ning ka kunst ja antiik. Nimetatud investeerimisvõimalusi loen pigem erandlikeks, kuna tihtipeale vajavad need suuremaid rahasummasid ning teadmisi turgude kohta. Alustajale investorile soovitaks esmalt selgeks teha fondide ja aktsiate maailm. Sellest, kuidas investeerida enda poolt valitud investeerimisinstrumenti, kirjutame juba järgmises artiklis.

Kasulikud lingid

Nasdaq OMX Baltic/Shares. Balti börsil noteeritud aktsiate nimekiri.
MinuRaha. Investeerimisalane informatsioon Eesti keeles.
Yahoo Finance Uudised väärtpaberiturul toimuva kohta.
Google Finance Google’i poolt loodud aktsiaturgude jälgimise portaal.

Traditsioonilised fondid Informatsioon maailma fondide kohta LHV portaalis.

*Artikkel on varasemalt ilmunud 2008.a

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon