Valeanti skandaal - kes keda petab? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valeanti skandaal - kes keda petab?

Mari-Liis Kukk

26.10.2015 09:25

Shutterstock

USA farmaatsiasektor on pikemat aega olnud suurenenud tähelepanu all. Muuhulgas on suure hooga käima läinud presidendikandidaatide kampaa­niad, mis mitmel puhul võtavad sihikule just ravimi­valmistajad, kelle toodangu hind võib kohati olla astronoomiliselt suur ning röövida erinevatest eelarve­ridadest märkimisväärseid summasid. Oktoob­ri kolmandal nädalal, täpselt suure tulemus­te­­hooaja keskel sai farmaatsia­sektor veel ühe suure hoobi, kui Kanada päritolu Valeanti süüdistati ulatuslikus pettuses ning finantsandmete võltsimises.

Skandaali osapooled:

Valeant – Kanada päritolu suur ravimitootja. Süüdistatakse müügitehingute fabritseerimises ja finantsandmete võltsimises.

Philidor – Specialty Pharmacy", st tegeleb üldjuhul kallimate ja haruldase­mate ravimite müü­giga pat­sien­ti­­dele ning toetab patsienti sellega seotud asja­ajamistega. Süüdistuste kohaselt Valeanti loodud ettevõte, mille kaudu teha fabritseeritud müügitehinguid.

R&O – Kirjade järgi eraldiseisev apteek, kes teeb Philidoriga koostööd. Süü­distuste kohaselt kuu­lub tegelikult Philidorile ning Valeant näitab neile müü­giks viidud ravimeid oma müügi­tuludes. Valeant kinnitab, et nende müügituludes kajastuvad üksnes R&O poolt patsientidele tegelikult kätte toimetatud ravimid.

Citron Research / Andrew LeftTegeleb võimalike ülehinnatud aktsiate ja petuskeemide avastamisega finantsturgudel. Annab välja tasuta soovitusi akt­siaid lühikeseks müüa, samal ajal võtab ise samades aktsiates lühikese posit­siooni ning teenib selle pealt tulusid. Süüdistab Valeanti müügitulude tegelik­kusest suuremana näitamises, kasutades selleks avalikkuse eest var­ja­tult enda omanduses olevaid ettevõtteid Philidori ja R&O-d. Kas ja kuidas Philidori ja R&O'sse saadetud ravimite müügitulud Valeanti raamatupidamises tegelikult kajastavad, ei ole praeguse seisuga või­­malik tõendada.

Valeant on üks paljudest ravimiettevõtetest, mis on pikka aega olnud surve all oma kõrgete ravimi­hindade pärast. Näiteks avalikustas Wall Street Journal aprillis artikli, kus kirjeldas ravimiettevõtteid, kes viimasel ajal on ostnud agressiivselt kokku väiksemaid ravimifirmasid ning seejärel nende toodetud ravimite hinda mitmekordistanud. Teiste seas toodi Valeant, kes oli veebruaris oman­danud kaks ravimit, Nitropress ja Isuprel, mille hinnad olid seejärel tõusnud vastavalt 525% ja 212%. Säärased hinnatõusud on USA-s kerkinud tõsiseks teemaks ning sattunud muuhulgas ka presidendi­­­­valimiste kampaaniavankrite ette, kus eriti demokraatidest kandidaadid on agaralt juhtinud tähele­panu vajadusele sellised ravimitootjad pihtide vahele võtta. Alloleval joonisel on kujutatud USA agressivseimad ravimitööstuse juurdehindajad – Valeant troonib selgelt selle nimekirja tipus.

Joonis 1. Keskmine aastane hindade kasv ravimitele, 2015.

Allikas: Deutsche Bank, PriceRx.

Surve muutus Valeanti jaoks märksa raskemaks oktoobri keskpaigas, mil ettevõte teavitas investoreid, et USA riigiprokuratuur on nendega ühendust võtnud ning nõuab informatsiooni nende müügitegevuste kohta, mis prokuratuuri hinnangul võisid olla liiga agressiivsed ning minna seadusega vastuollu. Pea­miseks küsimärgiks näis firma avalduse kohaselt olevat see, et nad rakendavad patsientidele toetus­mehhanisme, mis julgustavad neid ostma Valeanti (ebavajalikult kalleid) ravimeid. Patsientide omaosaluste hüvitamine on USA-s keelatud, juhul kui need patsiendid on kindlustatud USA riikliku sotsiaalkindlustussüsteemi Medicare poolt, kuna sel juhul tühjendab patsientide kallutamine ebaratsionaalsete valikute poole riigi rahakotti. Valeanti enda sõnul on nende toetused suunatud üksnes nen­dele inimestele, kellel on sõlmitud erakindlustus, ning seetõttu usuvad nad, et ei ole midagi valesti teinud.

Järje võttis esmalt üle SIRF (The Southern Investigative Reporting Foundation), kes juhtis tähelepanu ühele kohtuasjale, kus väike apteek R&O kaebas Valeanti kohtusse, et saada kinnitust, et nad ei ole Valeantile võlgu $69 miljonit, mida Valeant neilt müüdud ravimite eest nõudis, ehkki kaks ette­võtet polnud kunagi üksteisega otse äri ajanudki. Siin tuleb mängu specialty pharmacy Philidor, kellega R&O tegelikult äri ajas ning kes, nagu SIRF tõestas, oli tugevalt seotud Valeantiga, ehkki Valeant polnud oma investoritele seni üheski dokumendis maininud, et neil antud ettevõttega seoseid on.

Edasi liikus uurimustöö New York Times'i, kes selgitas välja, miks Philidor Valeantile niivõrd oluline on. Nimelt on USA-s eksisteerivad specialty pharmacy´d sellised ettevõtted, kes on loodud keeru­lis­e­mate ravimite müümiseks ning tervisesüsteemi hõlbustamiseks. NYT tõi aga välja, et teatud ravimifirmad kasutavad specialty pharmacy´sid selleks, et müüa enda kül­lalt­ki tavapäraseid, ent ebamõistlikult kallihinnalisi ravimeid kergemini. Nimelt survestavad nad arste kirjutama patsientidele alternatiivide asemel välja enda ravimeid specialty pharmacy kaudu, mis vabastab arstid hunnikust paberitööst ning kindlustusandjate rahulolematusest, sest kõik see käib läbi eriapteekide. Samal ajal pakuvad ravimitootjad patsiendile toetusi nende omaosalusmäära vähendamiseks, mis meelitab neid antud diiliga nõus olema. Ravimi hind kasseeritakse aga pärast tagantjärgi patsientide kindlustustelt sisse või vähemalt üritatakse - kui kindlustus pole nõus maksma, kannavad ravimitootjad kahjumi ise. Paistab aga, et maksevalmis kindlustusseltse on piisavalt, sest ravimiettevõtted kasutavad seda skeemi üha enam.

Esmaspäeval, 19. oktoobril toimunud Q3 tulemuste avalikustamise juures kinnitas Valeanti tegevjuht Michael Pearson, et neil on Philidori ostmiseks optsioon ning nad konsolideerivad kõik Philidori finantsid enda gruppi (midagi, millest polnud varem investoritele taas midagi räägitud). Seega sisuliselt tunnistati, et firma kontrolli all on apteegikett, kes müüb nende ravimeid mõneti küsitatava eetilisusega skeemi kaudu. 2014Q3 tule­muste juures oli Pearson maininud ka, et sellised specialty pharmacy'd võivad anda kuni 40% Valeanti müü­gi­tuludest (tekitades küsimuse, kui kindlad on need tulud, kui kogu lootus on sellel, et kindlustused on nõus eba­normaalselt kallite ravimite eest siiski maksma).

Siit sekkus loosse Citron Research - ettevõte, kes tegeleb turgudelt suure kukkumis­potentsiaaliga ettevõtete ja kahtlaste sündmuste väljanuhkimisega ning pakub välja lühikeseks müümise kohti. Citron seadis kahtluse alla, miks ei ole Valeant Philidorist varem midagi rääkinud ning miks nüüd, kus seoses NYT artikliga on sellele tähelepanu pööratud, räägitakse sellest, et on omandatud optsioon Philidor ostmiseks, ehkki nad ise on Philidori ainsad kliendid. See tekitas Citronis kahtlusi ning edasi pöörduti varem mainitud R&O kohtuasja poole. Valeanti väide oli, et nende hinnangul on R&O müünud patsientidele edasi suure hulga Philidori kaudu omandatud Valeanti ravimeid, ent ei ole selle eest saadud raha Philidorile ning seeläbi Valeantile edastanud.

Citron aga väidab, et tõenäoliselt on R&O Philidori omanduses olev apteek ning nende hinnangul on selliseid veel mitmeid. Oma väidetes tuginetakse sellele, et R&O privaatsustingimuste vorm on sisuliselt samasugune Philidoriga, samuti ühtib privaatsusnõuniku telefoninumber. Sellest tuletas Citron, et on väga võimalik, et R&O ja teised sellised väikesed apteegid on Philidori kaudu ja Valeanti algatusel üles seatud selleks, et näidata nö „fantoommüügitulusid“. St, et Valeant justkui müüb ravimid Philidorile ja sealt R&O-le ning näitab seda siis müügituluna.

Valeant vastas Citroni süüdistustele, et need on alusetud. Valeant väitis, et sarnasused Philidori ja R&O privaatsusdokumentides tulenevad sellest, et Philidor pakub väikeapteekidele ka back-end teenuseid. Samuti rõhutati, et Valeant ei arvesta müügitulusid koheselt, kui ravimid Philidorile või R&O-le saadetake, vaid alles siis, kui ravimid müüakse patsientidele.

Seda, kas ja kuidas Valeant oma müügitulusid tegelikult kirjendab, on praegu keeruline lõplikult tõestada. Seega on siin pigem ühe sõna teise vastu olukord, kuid Citroni väidetes on küsitavusi. Näiteks: miks oleks R&O, kuuludes tegelikult sajalasi skeeme pidi Valeantile, pidanud oma emafirma kohtusse kaebama ja skeemile tähelepanu tõmbama? Samuti ei ole mingit alust väita, et isegi kui R&O on otseselt Valeanti kontrolli all, on selle eesmärk just fantoommüügitulusid näidata. Põhjus, miks Philadori olemasolust juttu ei tehtud, võis olla ka selles, et tegemist on väga ebaeetilise (ja mõneti ka ebakindla) müügi­kanaliga. Kui kindlustusfirmad oleksid juba varem teadnud, kuidas Valeant neid specialty pharmacy kaudu nöörib, siis ilmselt ei oleks nad nii altid esitatud arveid kinni maksma. Samas tähendab see ka, et praegu selle välja tulemine võib panna Valeanti ja teiste specialty pharmacy´de kaudu kauplevate ravimi­firmade tulevased müügitulud tõsiselt löögi alla.

Analüütikud on olnud pigem üllatunud sellest, kuidas Citroni raport Valeanti aktsiahinda sedasi kukutas, juhtides väga õiglaselt tähelepanu, et tegelikult kattis Valeant need küsimused juba sisuliselt Q3 tulemustest rääkides ära ning Citroni järeldused on veidi liiga pealiskaudselt tuletatud. Teisalt juhivad mõned skeptilisemad analüütikud samuti õiglaselt tähelepanu, et ehkki Valeanti tegevus ei pruugi olla pettus, on nende ärimudel siiski küllaltki ebaeetiline. Valeant korraldab esmaspäeval, 26. oktoobril uue infokonverentsi, kus ettevõte peaks veel kord selgitama, mis selle kõige taga on. Siiski peab tõdema, et Andrew Left valis Valeanti näol väga hea mustamissihi: skandaalide käes vaevlev ettevõte, kellel tõesti on „hea näo“ taga nii mõnigi halb varjund. Võib-olla mitte päris see, mida Left väitis olevat, aga piisavalt, et sundida aktsiat niimoodi kukkuma.

Joonis 2. Valeant Pharmaceuticals Inc. aktsiahinna liikumine.

Allikas: Bloomberg.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon