Aktsiaturud on tagasi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aktsiaturud on tagasi

Erko Rebane

26.10.2015 15:39

Shutterstock

Kui kuu aega tagasi oli augusti kiire langus külvanud globaalsel aktsiaturul paanika, mis ajendas turuosalisi suurema tormi kartuses varju otsima, siis tänaseks on juhtpaneelil punasele tulukesele reageerinud keskpangad aidanud aktsiaturgudel likvideerida suure osa kaotustest. Paljud aga jäävad ralli suhtes endiselt skeptiliseks.

Augustikuu põhjadest on S&P 500 indeks tõusnud 11% ning jõudnud vaid 1,2% kaugusele kukkumiseelsest tasemest, samal ajal on Euroopas Stoxx 600 indeks kerkinud 24. augusti päevasisesest põhjast ligi 14%. Paljud varahaldurid jäävad muljetavaldavast taastumisest hoolimata turgude suhtes ettevaatlikuks, kartes korrektsiooni jätkumist, kuna globaalne majandus on nõrgas seisus. WSJ tõi hiljutises artiklis näiteid portfellihalduritest, kes on kõigest mõne kuuga suurendanud raha osakaalu viimase aastakümne kõrgeimale tasemele.

Languse jätkumine  ei ole välistatud stsenaarium ja see õigustaks raha kõrget osakaalu portfellis. Kui aga keskpankade rahapoliitika suudab siiski hoida aktsiaturgudel hoogu sees ning arenevate riikide majanduste kollaps osutub liialduseks, loob konservatiivne hoiak varahaldurite jaoks riski jääda turgude tootlusele alla. See tähendab, et augustikuu korrektsiooni käigus on suurenenud vabade vahendite maht, mis pole viimase kuu taastumisest osa saanud ning ühel hetkel tuleb pingsalt hakata otsima kohta, kus seda tööle panna.

S&P 500 indeks

Allikas: Bloomberg

Rahapoliitika onhetkel turuosaliste mõtteis esikohal ning seda ka käesoleval nädalal, kui kolmapäeval tuleb kokku Föderaalreservi nõukogu. Esimesel poolaastal intressimäära tõstmise kursil liikunud FED on pidanud oodatust pehmema makro, tugevnenud dollari ning arenevate turgude aeglustunud majanduskasvu tõttu lükkama ajaloolise hõnguga sammu sügisesse ning tõenäoliselt tuleb 28. oktoobri istungil taaskord tõdeda, et tähed pole veel päris hästi joondunud.

Eeldatavalt jäetakse uks detsembri istungiks ikkagi avatuks, kuid augustis ja septembris aeglustunud töökohtade loomine ning arvatust pehmemaks osutunud septembrikuu jaemüük jooksevad ilmselt sisse ka pressiteatesse, mis võib turuosaliste silmis muuta FEDi nõukogu hoiaku pehmemaks. Selles osas saab abiks olema ka info, kui mitu liiget näevad tänavu endiselt võimalust intressimäära põranda küljest lahti nööpida, kui septembri keskel aset leidnud istungil pidas seda võimalikuks 17st liikmest 13.

Lisaks Föderaalreservile toimub ka Rootsi keskpanga istung, mille raames konsensus intressimäära edasist langetamist ei oota. Küll aga pole pärast Mario Draghi läinud nädala kommentaare välistatud, et võlakirjade ostuprogrammi pikendatakse järgmisesse aastasse, takistamaks Rootsi krooni tugevnemist ning aitamaks nõnda inflatsioonil jõuda tagasi soovitud taseme juurde.

Võrdlemisi lahtised on otsad otsuste osas, mida Jaapani keskpank kavatseb reedel vastu võtta. Ehkki riigi sisemajanduse kogutoodang oli teises kvartalis languses ning väga palju paremat pilti ei prognoosita ka kolmanda kvartali kohta, kaldub konsensus hetkel uskuma, et väärtpaberite ostuprogrammi ei suurendata. Keskpanga juhi Haruhiko Kuroda sõnul pole rahabaasi suurendamise vajadust, sest inflatsiooniootused on jätkuvalt soodsad ning energiahindadest tulenev negatiivne mõju peaks hakkama baasefekti tõttu taanduma. Ka Jaapani rahandusminister Taro Aso jäi reedel skeptiliseks, et keskpank oktoobri istungil oma rahapoliitikat muudab.

Rahapoliitika kõrvale mahub sel nädalal rohkelt makromajanduse näitajaid. Ühendriikides peaks kolmanda kvartali SKP peegeldama majanduskasvu olulist aeglustumist (3,9% pealt 1,5% peale), kuid seda peamiselt netoekspordi ning varude negatiivse muutuse tõttu.  Euroopas jälgitakse Sakamaa ettevõtete oktoobrikuu kindlustunde indeksit ning nädala lõpus eurotsooni oktoobrikuu esmast inflatsiooni, mille tõstmise nimel avaldas Euroopa Keskpank läinud nädalal valmisolekut võlakirjade ostuprogrammi suurendada ning deposiidi intressimäära sügavamale miinusesse viia.

Hiina majandusuudiste valik jääb tagasihoidlikuks, küll aga arutab kommunistliku partei keskkomitee 26-29. oktoobrini vältaval istungil riigi järgmise viie aasta arenguplaani (2016-2020) ning määrab ära, milline peaks olema antud perioodil majanduskasv, et seda ellu viia.

Esmaspäev, 26. oktoober

  • USA uute majade müük (september): -0,4% langus pärast 5,7% kasvu augustis
  • USA Dallas FEDi töötleva tööstuse küsitlus (oktoober): 3punktine paranemine -6,5 punkti peale

Teisipäev, 27. oktoober

  • Suurbritannia kolmanda kvartali SKP: 0,6% kvartaalne kasv (Q2 0,7%), YoY 2,4%
  • Eurotsooni M3 rahapakkumine ja krediidistatistika (september)
  • USA kestvuskaupade tellimused (september): kaitse- ja lennutööstust arvestamata MoM 0,2% pärast -0,8% langust augustis
  • USA teenindussektori PMI (oktoober): 0,1punktine tõus 55,2 punkti peale (kõrgeim alates augustist)
  • USA tarbijate kindlustunde indeks (oktoober): püsib 103 punktil (kriisijärgse tsükli tipu lähedal)
  • USA Richmond FEDi töötleva tööstuse küsitlus (oktoober): 2punktine tõus -3 punkti peale

Kolmapäev, 28. oktoober

  • Rootsi keskpanga intressimäära otsus: püsib -0,35% peal
  • Saksamaa tarbijate kindlustunde indeks (november): 0,2punktine langus 9,4 punkti peale (madalaim alates veebruarist)
  • Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks (oktoober): püsib 97 punkti peal
  • FOMC intressimäära otsus: vahemik püsib 0-0,25% peal

Neljapäev, 29. oktoober

  • Saksamaa töötute arvu muutus ja töötuse määr (oktoober): vähenemine nelja tuhande võrra (septembris oli kasv kaks tuhat) ning töötuse määr püsib 6,4% peal
  • Saksamaa inflatsioon (oktoober): 0,2% vs 0,0% septembris
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: 264 tuhat vs 259 tuhat nädal varem
  • USA kolmanda kvartali SKP: 1,5% kvartaalne annualiseeritud kasv (Q2 oli 3,9%)
  • USA majade pooleliolevad müügitehingud (september): 1,0% MoM kasv pärast -1,4% langust augustis

Reede, 30. oktoober

  • Jaapani keskpanga istung: rahabaasi suurendamise eesmärk aastas püsib 80 triljoni jeeni peal
  • Jaapani inflatsioon (september): värsket toitu ja kütust arvestamata kiirenemine 0,1pp võrra 0,9% peale
  • Saksamaa jaemüük (september): 0,4% kuine kasv pärast -0,6% langust augustis
  • Prantsusmaa tarbijate kulutused (september): 0,2% kuine kasv pärast 0,0% muutust augustis
  • Hispaania kolmanda kvartali SKP: 0,8% kvartaalne kasv (Q2 1,0%), YoY 3,4%
  • Eurotsooni töötuse määr (september): püsib 11,0% peal
  • Eurotsooni inflatsioon (oktoober): kütust ja toitu arvestamata püsib 0,9% peal
  • USA isiklikud sissetulekud ja kulutused (september): mõlema kasv peaks aeglustuma 0,2% peale (sissetulekud augustis 0,3%, kulutused 0,4%)
  • USA inflatsioon PCE mõõdiku järgi (september): kütust ja toitu arvestamata 1,4% vs 1,3% augustis
  • USA Chicago töötleva tööstuse PMI (oktoober): 0,7punktine tõus 49,4 punkti peale
  • USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (oktoobri lõplik): 0,4 positiivne korrigeerimine 92,5 punkti peale

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon