Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega III - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega III

Erko Rebane

27.10.2015 16:01

Shutterstock

Kui kolmanda kvartali tulemuste hooaja alguses arvasid analüütikud, et S&P 500 ettevõtete aktsiakasum kahaneb mullusega võrreldes -5,5%, siis tänu sellele, et siiani raporteerinud firmadest on 77% suutnud teenida arvatust paremat kasumit, jääb tegelik langus pehmemaks (-3,8%). Kasumid kahanevad kümnest sektorist neljas, neist kõige tugevamalt energiasektoris (-65%), mis avaldab väga tugevat mõju tervele S&P 500 näitajale. Energiatööstuseta oleks ülejäänud üheksa sektori aktsiakasum 2014.a kolmanda kvartali baasil tegelikult  3,9% võrra parem.

Müügitulu ootuste ületajaid on tavaliselt vähem kui kasumi puhul, kuid tänavu kolmandas kvartalis kahvatub tulemus ka ajalooliste tasemetega võrreldes. Läinud nädala lõpu seisuga suutis analüütikute käibe prognoosi lüüa vaid 43% ettevõtetest, samas kui viimase aasta jooksul on osakaal olnud keskmiselt 53% ning möödunud viie aasta lõikes 57%.

S&P 500 ettevõtete käive on osutunud Factseti andmetel keskmiselt -3,5% madalamaks kui mullu, ent siingi tuleneb negatiivne näit peamiselt energiasektorist, sest viimast arvestamata oleks kolmanda kvatali müügitulu tegelikult 2014.a võrreldavast perioodist 2,0% kõrgem.

Kui vaadata ettepoole, siis täna ootavad analüütikud kasumite languse jätkumist ka neljandas kvartalis, mil kasumiaruande viimane rida peaks osutuma -2,0% võrra kesisemaks 2014.a neljanda kvartali omast ning täpselt sama suurt kahanemist prognoositakse ka müügitulu puhul. Leeveneva baasefekti tõttu energiasektoris oodatakse aktsiakasumi ja müügitulu kasvu alles 2016.a esimeses kvartalis (vastavalt 2,0% ja 3,8%).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon