Investorid ei karda FEDi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Investorid ei karda FEDi

Erko Rebane

02.11.2015 15:17

Shutterstock

Kui Föderaalreservi rahapoliitikat koordineeriv komitee teatas läinud nädalal, et ei välista detsembris intressimäära tõstmist, võtsid investorid uudist vastu üllatavalt positiivselt. Viimane aasta on näidanud, et FED kipub ülehindama Ühendriikide majanduse tugevust ning see võib olla tegur, mis lubab turuosalistel ennast hetkel veel mugavalt tunda.

Seda usku testib käesoleval nädalal USA oktoobri tööturu raport, mis peaks konsensuse arvates näitama pärast kahte pehmemat kuud töökohtade hoogsamat tekkimist (182 tuhat vs 142 tuhat septembris), jäädes esimese poolaasta keskmisele siiski jätkuvalt alla (213 tuhat). Oluline on oktoobrikuu statistika eelkõige seetõttu, kuna tõenäoliselt vajab FED rohkem kui ühe kuu jagu ootuspärast statistikat, et jätkuvas trendis kindlalt tunda ja detsembris intressimäära nulltasemelt lahti haakida. Hoolega jälgitakse ka keskmist tunnipalka, sest kiirenemine annaks julgust oodata kaugemas tulevikus inflatsiooni tõusu.

Euroopas jääb majandusuudiste valik tagasihoidlikuks. Saksamaa majandus on arenevate turgude jahtumisest ja autotööstust raputanud Volkswageni skandaalist hoolimata kulgemas edasi sümpaatse hooga, millele andis läinud nädalal kinnitust sealsete ettevõtete positiivselt üllatanud kindlustunde indeks ning optimistlikum tuleviku väljavaade. Sel nädalal on investorite radaril Saksamaa septembrikuu tööstustoodangu ja tehaste tellimuste muutused.

Inglise keskpanga nõukogu tuleb neljapäeval kokku regulaarseks istungiks, mille raames oodatakse intressimäära samaks jätmist. Oktoobrikuu istungil hääletas üheksast liikmest üks intressimäära tõstmise poolt ning arvestades seda, et toona tunti muret eksporditurgudel toimuva pärast, võib rahunenud keskkond tuua ühe täiendava hääle tõstmise kasuks. Paralleelselt avaldatav inflatsiooniraport ja pressikonverents keskpanga juhi Mark Carneyga võivad aidata reguleerida turu ootust rahapoliitika normaliseerimise osas.

Käesoleva nädala tähtsamad sündmused koos Bloombergi konsensuse ootusega:

Esmaspäev, 2. november

  • USA töötleva tööstuse ISM (oktoober): 0,2punktine langus 50,0 punkti peale (kolme aasta madalaim tase)

Teisipäev, 3. november

  • USA tehaste tellimused (september)

Kolmapäev, 4. november

  • Hiina teenindussektori PMI, Caixini koostatud (oktoober)
  • Eurotsooni teenindussektori PMI (oktoobri lõplik näit): jääb esialgselt raporteeritud 54,2 punkti peale (kahe kuu tipp)
  • Suurbritannia teenindussektori PMI (oktoober): 0,1punktine paranemine 54,4 punkti peale (taastumine üle 2a madalaimalt tasemelt)
  • USA ADP tööturu küsitlus (oktoober): erasektoris loodi 180 tuhat uut töökohta (200 tuhat septembris)
  • USA teenindussektori ISM (oktoober): 0,4punktine langus 56,5 punkti peale (madalaim alates juunist)

Neljapäev, 5. november

  • Eurotsooni jaemüük (september): 0,2% kuine kasv pärast 0,0% muutust augustis (YoY 2,9%)
  • Inglise keskpanga intressimäära otsus: püsib muutumatuna 0,5% peal
  • Saksamaa tehaste tellimused (september): 1,0% MoM kasv pärast -1,8% langust augustis (YoY 1,6%)
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: püsivad 260 tuhande peal

Reede, 6. november

  • Suurbritannia tööstustoodang (september): -0,1% kuine langus pärast 1,0% kasvu augustis (YoY 1,3%)
  • Saksamaa tööstustoodang (september): 0,5% kuine kasv pärast -1,2% langust augustis (YoY 1,1%)
  • USA tööturu raport (oktoober): väljaspool põllumajandussektorit loodi 182 tuhat töökohta (142 tuhat septembris) ning töötuse määr langeb 0,1pp võrra  5,0% peal

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon