Alustame algusest: kuidas teostada fonditehingut? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Alustame algusest: kuidas teostada fonditehingut?

Andrei Stepin

03.11.2015 10:26

Shutterstock

Esmapilgul võib tunduda tehingu sisestamine lihtne – tuleb ju vaid teada soovitava väärtpaberi nimetust ja summat, mis soovitakse investeerida. Tegelikult on tehingu sisestamisel kasulik teada erinevaid nüansse, mis võimaldavad saada paremat hinda, kiiremat tehinguteostust või lihtsalt selgust, millal täpselt siis väärtpaberid liiguvad.

Esmalt vaatleks tehinguid fondiosakutega. Ühe võimalusena saab  fondiosakut osta maakleri vahendusel fondivalitseja käest. Teine võimalus oleks fondi kaubelda börsil, aga seda ei saa teha iga fondiosakuga ja Eestis on tavapärasem praktika fonde osta fondivalitseja käest.  See tähendab, et tegemist on avatud investeerimisfondiga ning nõudluse korral väljastab fondivalitseja pidevalt uusi osakuid. Osakuid väljastatakse nn NAV hinnaga. NAV on ingliskeelne termin net asset value ehk osaku puhasväärtus, mis saadakse kui  fondi varadest lahutatakse kohustused ja jagatakse osakute arvuga.

Orderi edastamine

Fondi ostmisel tuleb esmalt sisestada fondi nimi, seejärel tuleks sisestada investeeritav summa. Viimase valikuna tuleks märkida, kas teenustasu lisandub summale või on määratud summas juba sees. Kui ostukorraldus on sisestatud pangapäeval enne tabelis näidatud orderi edastamise aega, nt LHV Varahalduse fondi puhul enne kella 15, siis edastatakse korraldus fondivalitsejale samal päeval (tehingupäev T). Peale orderi kontrollimist ja maaklerile edastamist jääb üle vaid oodata osakute laekumist kontole.

NAV-i ehk fondiosaku puhasväärtuse arvutamise aeg

Fondiosakute ostmisel näidatakse esmalt arvestuslikku osaku hinda, mis võib reaalsest hinnast erinev olla. Tegelik hind sõltub fondiosaku NAV-ist ehk puhasväärtusest. Päeva jooksul kogunenud fondiosakute korraldused kogub maakler kindlal kellajal kokku ning edastab fondivalitsejale, enamasti jääb see kellaaeg 12.00-17.00 vahele ning on fondidel erinev. Enne seda kellaaega sisestatud tehing saadetakse samal päeval fondivalitsejale, peale seda kellaaega sisestatud tehingu edastamine lükkub juba edasi järgmisesse päeva. Siit tulebki välja üks väga oluline erinevus aktsia ja fondi kauplemisel, fondi puhul toimub tehing korra päevas börsil kaubeldav aktsiaga võib tehingut teha kogu börsi lahtioleku aja jooksul. Fondi ostmine fondivalitseja juurest on seega tunduvalt aeglasem protsess kui aktsia või fondi ostmine börsilt. Tehingu sisestamise päeva tähistatakse sümboliga T (trade ehk tehing).

Tehingu hinna kinnitamine

Järgmiseks oluliseks tähtajaks on päev kui arvutatakse fondiosaku hind, mille edastab fondivalitseja maaklerile, kes omakorda täidab sellega sissetulnud orderid. Hinna arvutab ja edastab fondivalitseja enamasti alles järgmisel päeval ehk T+1 päeval ning taas mingiks kindlaks kellaajaks. Maakleril võtab hinna lisamine orderitele oma aja ning hind lisandub alles sisestamise päevale järgneval. Oluline on ka teada, et pangamaailmas loetakse alati äripäevi ning nädalavahetused antud arvestuses sisse ei lähe. Seega võib tekkida olukord, kus investor sisestab fondi ostuorderi reedel kell 16.00, order võetakse käsitlusele alles esmaspäeval, st maakler saadab orderi esmaspäeval fondivalitsejale, kes lisab alles teisipäeval hinna, mille siis omakorda maakler lisab kliendi orderile. Reedel sisestatud order saab seega hinna külge alles nelja päeva pärast ehk teisipäeval.

Väärtuspäev

Viimasena tuleb sisse mõiste tehingu väärtuspäev(vt tabelis) ehk millal reaalselt fondiosakud ja raha kontode vahel liiguvad, see on eelkõige oluline fondi müügi korral, sest enamasti on see 2-3 päeva hilisem  tehingule hinna lisamise päevast. Ehk kui order sisestati päeval T, order sai hinna juurde päeval T+1, siis reaalselt saab raha kontolt välja kanda päeval T+3. Taas erinevad kanded fonditi, kuid enamasti peab arvestama vähemalt kolmepäevase viitega.

Mida eelnevast detailsest jutust meelde jätta? Esmalt seda, et fondiosakute ostmine võib võtta mitu päeva. Teiseks ei pruugi fondiosaku esialgne hind kokku langeda reaalselt saadud hinnaga. Lisaks tasub meelde jätta mõiste NAV ehk fondiosaku puhasväärtus, mis sisuliselt on fondi ostu või müügihind, millele lisanduvad sisenemis- või väljumistasud.

*Artikkel on varasemalt ilmunud 2008.a

Kasulikud lingid

ETFConnect Börsil kaubeldavate fondide infokeskus, saab vaadata fondide sisse, analüüsida nende viimaste aastate edukust ning võrrelda teiste fondidega.

ETFSecurities Euroopa börsidel kaubeldavate fondide infokeskus

CNN/Money: Mutual Funds Fondide uudised, ülevaated, reitingud, fondiotsing.

Fidelity Investments USA suurim fondihaldur.

Forbes.com: Funds Forbes´i fondide ülevaated, uudised.

Holdrs.com Investeerimisstrateegiad ja tööriistad fondide analüüsimiseks.

iMoneyNet Rahaturufondide infokeskus.

MORNINGSTAR.com Infokeskus, mis pakub analüüsivahendeid, fondivõrdlust ning uudiseid.

Vanguard - The Vanguard Group Info indeksfondide kohta.

WSJ Market Data Centre U.S. Exchange-Traded Portfolios - Börsil kaubeldavate fondide infokeskus

Yahoo! Finance - Mutual Funds Center Yahoo Fianance fondikeskus

iShares - More ETFs. More Strategies iShares tooteinfo, abivahendid fondide valimiseks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon