USA naftatoodang on visa langema - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA naftatoodang on visa langema

Vallo Lees

04.11.2015 10:06

Shutterstock

USA naftatoodangu kasv on viimastel kuudel toppama jäänud. OPECi poolt välja kuulutatud hinnasõda turuosa hoidmise nimel on säilitanud pakkumist kõrgel tasemel, mistõttu hinnad on tublisti langenud. Kuna USA uued naftamaardlad vajavad tootmiseks keerukamat tehnoloogiat võrreldes tavalise vertikaalse puurimisega, siis on nende maardlate tootmise omahind kõrgem ning praeguses keskkonnas on nii mõnigi projekt majanduslikus mõttes otstarbetu. See on tekitanud olukorra, kus mitmeid väikeseid tootjaid vaadatakse varasemast riskantsematena, mis on omakorda finantskraane kogu tööstusele koomamale tõmmanud. Arvestades aga kõige sellega, on USA naftatoodang isegi jonnakalt hästi vastu pidanud.

EIA andmetel toodeti augustis USAs päevas 9,3 mln barrelit (ca 1,5 mld liitrit) toornaftat. Kuigi tegu on pea 6% suurema näitajaga kui 2014. aasta augustis, siis võrreldes eelnenud kuuga langes toodang protsendi jagu. Ühtlasi on see tootmismaht üsna stabiilselt püsinud samal tasemel alates maikuust ning aprillis tehtud tipuga võrreldes pumbatakse maapõuest ühes päevas 3% vähem naftat. Allolevalt on toodud USA kolme põhilise naftatootmisregiooni (Texas, Mehhiko laht ning Põhja-Dakota) tootmismahud. Need regioonid annavad kokku kaks kolmandikku riigi kogutoodangust.

Allikas: EIA

Ühtlasi avaldab EIA kuiseid toodangunumbreid seitsme suurema kildanafta maardla kohta. Eraldi keskendutakse neile seetõttu, et viimased on perioodil 2011-2014 andnud 92% USA naftatoodangu kasvust. Kokku moodustavad need maardlad natuke üle poole Ühendriikide toodangust. Kui 2014. aasta oktoobris tegutses nendes maardlates 1308 puurtorni, siis septembris oli see näitaja juba 564. Tootmismahtudes aga nii suurt kukkumist pole toimunud, kui võrreldes aprilli tipuga on novembris toodangu kogus langenud 7% ning aastataguse ajaga kõrvutades kõigest 1%.

Üheks põhjuseks on muidugi see, et puurtorn ning puurkaev pole üks ja sama asi. Puurtorn tegeleb nafta otsimisega ja puurkaevude loomisega. Puurkaev on aga see, mis pikaajaliselt naftat toodab. Tõsi, puurkaev ei kesta igavesti ja toodangumahu säilitamiseks või kasvatamiseks tuleb puurtorne pidevalt rakendada. Siiski võib täheldada ühest puurkaevust väljapigistatava naftakoguse märkimisväärset tõusu ehk ühe puurkaevu tootlikkus on kasvanud. EIA andmetel tootis üks Bakkenis asuv puurkaev aasta tagasi kuu ajaga keskmiselt 388 barrelit päevas, kuid hetkel on see ligi 692 barrelit päevas. Ühtlasi on lühenenud puurkaevude loomiseks vajaminev aeg. Näiteks Permiani maardlas kulus puurkaevu valmimiseks ehk puurimise alustamisest kuni nafta tootmiseni aasta tagasi ca 18 päeva. Täna kulub selleks 9 päeva. See tähendab, et väiksema arvu puurtornide juures on endiselt võimalik luua palju puurkaeve. Lisaks räägitakse, et mitmed maa üürimise lepingud on tehtud nii, et kui tootja lõpetab puurimise, võib ta õigustest maavaradele ilma jääda, mistõttu tootja tegutseb edasi ka siis, kui konkreetne koht hetkel majanduslikult tasuv pole.

Allikas: EIA

Teisalt, kui vaadata kõrvalolevat graafikut, on selge, et ka maardlate vahel on erinevusi. Eelkõige hakkab silma Eagle Fordi, Bakkeni ja Niobrara toodangumahu kukkumine, samas kui Permiani maardlas tegutsejad justkui polekski märganud nafta hinna langust ja jätkavad tootmismahtude tõstmist, kuigi ka seal on puurtornide arv kukkunud tipuga võrreldes 55%. Suured tootjad nagu Exxon Mobil (XOM) ja Noble Energy (NBL) on viimasel ajal maardlas oma territooriumi suurendanud.

Permiani edu saladuseks võrreldes teiste maardlatega on geoloogiline eripära – Permianis on kohati vertikaalselt kuni neli erinevat kihti naftat ja gaasi sisaldavaid kivimeid, igaüht neist kihtidest puuritakse veel omakorda horisontaalselt. See võimaldab suurendada puurkaevu produktiivsust. Koos vähenenud puurkaevude loomise ajaga tähendab see, et USA tootjad on viimase aastaga ka oma tegevuskulusid kõvasti allapoole toonud.

Pioneer Natural Resources (PXD), kes kavatseb käesoleval aasta Permianis kulutada $1,5 mld nafta ja gaasi puurimisele arvab, et aasta lõpus on ühele puurkaevu loomiseks tehtavad kulutused kahanenud 30%. Ettevõtte sõnul teenitakse paremate puurkaevude pealt 35% tootlust siis, kui nafta hind on vahemikus $45-$50 barrelist.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon