Maksumäära langus stimuleerib M&Ad ravimisektoris - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Maksumäära langus stimuleerib M&Ad ravimisektoris

Kristiina Kirtsi

13.11.2015 08:40

Shutterstock

Viimastel aastatel on ravimisektoris märkimisväärselt suurenenud ettevõtete ostmise (M&A) aktiivsus. Üheltpoolt on selle põhjuseks ravimitootjate püüd kiirendada kasvu, kuid teisalt pakub madalama maksumääraga konkurendi ost võimalust langetada märkimisväärselt ettevõtte maksumäära.

2014. aastal tehti ravimisektoris umbes kuussada M&A tehingut, mida on umbes sama palju kui 2013. aastal. Ent dollaris mõõdetuna kasvas 2014. aastal M&A tehingute maht 130% võrreldes aastatagusega. Tulenevalt sellest suurenes 2014. aastal väga suurte M&A tehingute (suuremad kui 5 miljardit USA dollarit) arv 11 peale 2013. aasta 4 pealt. Nagu allolevalt tabelist näha, oli 2014. aastal ravimisektori suurimaks M&A tehinguks USA Botoxitootja, Allergan, ost Iirimaa koopiaravimite tootja, Actavis, poolt – tehingu väärtuseks kujunes märkimisväärsed 70,5 miljardit dollarit.

Allikas: IMAP

Seni on 2015. aasta suurimaks M&A tehinguks ravimisektoris olnud Allergani koopiaravimite üksuse ost Teva Pharmaceuticali poolt – tehingu väärtuseks oli 40,5 miljardit dollarit. Samas, kui peaks realiseeruma hiljutine spekulatsioon Pfizeri huvist Allergani vastu, saaks sellest aasta suurim tehing.

Lisaks ettevõtete kasvu toetamisele, on üheks oluliseks ravimisektori M&A tehingute aktiivsust suurendavaks teguriks läbi aegade olnud ka kõrgema maksumääraga ettevõtte maksumäära langus. Nagu allolevalt jooniselt näha, on USA ettevõtete keskmine maksumäär alates 1993. aastast püsinud 39-40% juures, samal ajal kui OECD riikide keskmine maksumäär on langenud 24,8% peale. Ühtlasi on USA (39%) puhul tegemist kõrgeima maksumääraga riigiga OECD riikide seas, samal ajal kui kõige madalam on see Iirimaal (12,5%).

Allikas: IMAP

Maksumäära langetamine läbi madalamas maksukeskkonnas oleva ettevõtte ostmise (ja peakontori madalama maksumääraga riiki registreerimise), on juba pikalt olnud levinud praktikaks USA ettevõtete puhul. Ent seda olulisemalt väiksemas mahus kui hetkel – kui perioodil 1984-2004 tehti ravimisektoris keskmiselt 1,4 maksumäära langetamisega seotud ülevõttu aastas, siis alates 2005. aastast on arv kerkinud 5 peale ning viimasel kahel aastal 7 peale aastas.

USA ravimitootjatest on viimasel ajal selles valguses eriti suurelt silma paistnud Pfizer, mis eelmisel aastal tegi ebaõnnestunud (110 miljardi dollari suuruse) ülevõtmispakkumise AstraZenecale ning hiljuti avalikustas huvi (122 miljardi dollari suuruse turuväärtusega) Allergani vastu. Nii AstraZeneca kui ka Allerganiga ühinemise korral oleks Pfizeril võimalik maksumäära langetada läbi ettevõtte peakontori kolimise USAst Euroopa soodsama maksumääraga riikidesse (Allergani puhul Iirimaale).

Alloleval joonisel on näha maksusoodustuse teinud ravimiettevõtete maksumäär enne ja pärast ühinemist ning sellel arvelt aastas kokku hoitav summa. Näiteks USA ettevõtte Allergan maksumäär oli enne Actavise poolt üle võtmist 26%, kuid selle järgselt 15% (ning aastas maksudelt kokku hoitav summa 190 miljonit dollarit).

Allikas: IMAP

USA valitsust aga selline tegevus rõõmsaks ei tee, sest ettevõtete madalamasse maksukeskkonda viimisega vähenevad riigi maksutulud. Tulenevalt sellest on USA valitsus viimasel ajal taas aktiivsemalt hakanud otsima meetmeid maksutulude vähenemise tõkestamiseks. Seni aga ühtegi seadust vastu ei ole võetud ning eeldatavasti seda enne 2016. aasta valimisi ei tehta ka.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon