Sõit maailma suurimal rahakarussellil - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Sõit maailma suurimal rahakarussellil

Nelli Janson

26.11.2015 09:28

Shutterstock

Enamasti tunnevad investorid end turvalisemalt kodubörsilt investeeringuid valides, sest elades ise samas majandusruumis, tundub kodumaiste ettevõtete käekäiku jälgida lihtsam. Kuid koduturg võib jääda ühele tõelisele investorile ahtaks. Pilk tasub suunata hoopis üle ookeani – maakera teisele poolele.

Pikka aega on USA aktsiaturgu vaadeldud suhtumisega, et see on võõras ja kauge maailm, kuhu meil pole asja. Tegelikult on viimane aeg sellist suhtu­mist muuta, sest internet on toonud meile maailma koju kätte, sealhulgas ka ookeanitagused aktsiaturud koos suure­päraste investeerimisvõimalustega.

Koduselt tuttav

USA aktsiaturg on maailma suurim ja tuntuim ning meelitab igal aastal hulgaliselt ligi nii varakaid fonde kui ka väikeinvestoreid, sest majandus pole ju tegelikult ammu ainult regioonipõhine. Suured korporatsioonid tegutsevad üldjuhul ka rahvusvahelistel turgudel ja nii oleme meie, eestlased, vägagi tuttavad paljude toodete ja teenustega, mida pakub mõni USA aktsiaturul noteeritud ettevõte. Kes meist ei teaks Apple’i nutitelefone või ei kasutaks igapäevaselt Google’i otsingut või Facebooki. Need on ainult mõned näited kuulsamatest USA börsil kauplevatest firmadest. Seega ei ole mingit vajadust elada New Yorgis , et mõista Apple’i toodete menu või Faceboo­ki populaarsust.

Lisaks maailmakuulsatele nimedele pakub Ameerika aktsiaturg investeeri­miseks väga külluslikku ja mitmekesist valikut. Siit leiab iga investor enda jaoks huvipakkuva teema, sest kokku kaupleb USA aktsiaturgudel üle 25 000 ettevõtte aktsia, sealhulgas ka välismaiseid ette­võtteid, kelle kodubörs on mõni teine riik. Näiteks saab USA börsilt osta Hii­na päritoluga internetikaubamaja Aliba­ba.com (BABA) või Šveitsi panga UBS aktsiaid.

Konservatiivist investorile

Kuna USA börsil on tegutsejaid palju, siis erineb see meie kodumaisest turust nagu öö ja päev ning sealne infoküllus ja volatiilsus võib algaja investori esialgu ära ehmatada. Ennast ei tasu aga lasta heidutada, sest sobivaid investeerimis­võimalusi leidub ka väga konservatiivse­le investorile. Näiteks saab osta ETF-isid (Exchange Traded Fund), mis on aktsiatega sarnaselt käituvad börsil kaubeldavad fondid. Taolisi fonde on saadaval sadu ja väga erinevaid. Pikaaja­lisele investorile sobivad need eelkõige seetõttu, et on üldjuhul üsna laiapõhjali­sed ning sellest tulenevalt ka oluliselt vähem riskantsed kui üksikaktsiad. Investeerides näiteks SPY (SPDR S&P 500) sümboliga fondi, oletegi ühe ostuga investeerinud korraga poolde tuhandes­se USA suurimasse ettevõttesse. ETF-ide võlu seisnebki selles, et üsna piiratud riskiga saab investeerida kas tooraine­tesse, reginoonidesse või sektoritesse, ilma et peaks nuputama, milline üksikaktsia võiks teiste hulgas edukai­maks osutuda.

Adrenaliinisõltlastele

Adrenaliinist nõretavaid tehinguid võib leida näiteks biotehnoloogiasektorist, kus aktsiahindade liikumised võivad olla äärmiselt äkilised – nii pole ime, et mõni aktsia võib heade uudiste peale päevaga mitusada protsenti tõusta ja samas teine halbade uudiste peale mõne tunniga kaotada rohkem kui poole oma väärtu­sest. Julgematele ja juba kogemustega turuosalistele pakutakse USA turul ka erinevaid derivatiive, nagu optsioonid ja futuurid, mis võimaldavad alusvara liikumist mitmekordselt võimendada.

Ka pessimistid teenivad

Oma leiavad siin ka pessimistlikuma maailmavaatega investorid, sest USA börsi võimalused ei lõpe vaid firmade kasumikasvule panustamisega. Raha saab teenida ka sellega, kui ettevõttel ei lähe väga hästi või see on lausa pankroti poole tüürimas. Panustamaks ettevõtte kehvale käekäigule saab aktsiaid lühikeseks müüa ehk saada kasu aktsiahinna langusest.

Reeglitest

Kes soovib USA aktsiatega aktiivselt kauplema hakata, peab arvestama väärtpaberi järelevalveameti kehtestatud päevakauplemisreeglitega. Selleks et teha piiramatul hulgal päevasiseseid tehinguid. peab konto suurus olema üle 25 000 dollari, aga üle öö hoidmisel piiranguid pole. Päevasiseseks tehinguks kvalifitseerub ühe ja sama alusvara müük ühe turupäeva jooksul. Alla 25 000 dollari suurusega konto omanikel on lubatud neid teha viie tööpäeva jooksul kolm tükki.

USA turud alustavad kauplemist meie aja järgi kell 16.30 ja sulguvad kell 23.00. Lisaks on USA-s ka sellised nähtused nagu eelturg ja järelkauplemine – vastavalt algusega 11.00 ja lõpuga 3.00 – ja need erinevad regulaarsest kauplemisajast põhimõtteliselt ainult selle poolest, et siis on turul madalamad käibed ja vähem tehinguid.

Maksuaruandlus

Tõendi W-8BEN esitamisel (tõestab, et inimene pole USA kodanik) on dividen­dide tulumaksumäär 15 protsenti, aga investeerimisest saadud tulu maksusta­takse Eestis kehtiva maksumäära järgi ehk 20 protsendiga. USA turule investee­rides võtab investor endale loomulikult ka valuutaga seotud riski, mis võib töötada nii tema kasuks kui kahjuks. Viimastel aastatel on USA dollar euro suhtes olulisel määral tugevnenud ja nii on dollarites konto juba ainuüksi euro nõrgenemise pealt kasu teeninud.

Mõned soovitused

Kirglik investor võib USA aktsiaturul end alguses tunda kui laps kommipoes, sest võimalusi ja ahvatlusi on palju. On vaja selget pead ja läbimõeldud stratee­giat, et loodetud kasumi asemel ei tuleks hoopis kahjumeid vastu võtta. Kõige olu­lisem on korralikult tehtud kodutöö ehk hankida tuleb võimalikult palju infot et­tevõtte kohta, millesse kavatsetakse in­vesteerida. Siin aitab kindlasti välja inter­net, kust leiab hulgaliselt erinevaid artikleid ja arvamusi, ning kõige adek­vaatsem infoallikas on loomulikult ette­võtte enda koduleht. Kindlasti tasub luge­da ka investeerimispsühholoogia alast kirjandust, sest uskuge või mitte – inves­torid kipuvad tihti tegema otsuseid emot­sioonide pealt. Seega tasuks teatud käitu­mismustritega juba eelnevalt tutvust teha. Teiseks on väga oluline, et riskid oleks võimalikult hajutatud ja kontrolli all. Lõpuni ei saa ükski investor kõiki ris­ke vältida või välistada, aga enda poolt tu­leks anda parim, et sõit sellel maailma suurimal rahakarussellil lõpeks hästi ja kasumlikult.

Nelli Janson
LHV vanemmaakler

* Artikkel ilmus LHV ajakirjas Investeeri 4/2015 Investori ABC rubriigis

* Maksusüsteemi reguleerivad õigusaktid võivad tulevikus muutuda ning erinevate investeerimis- ja investeerimiskõrvalteenuste maksustamine sõltub iga kliendiga seonduvatest individuaalsetest asjaoludest, nagu residentsus, juriidilise isiku vorm jms.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon