KION otsib tõstet Ameerikast - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

KION otsib tõstet Ameerikast

Mari-Liis Kukk

01.12.2015 12:01

Kion

Juulis ilmus Saksa päritolu tõstuki- ja laovarustuse tootjast KION Group AG-st finantsportaalis põgus tut­­vus­tus­­lugu, mis juhtis põhitähelepanu tõigale, et KION-i lähikümnendite suurim kasvu­potentsiaal pei­tub võimaluses põimida oma tegevus Industry 4.0-ga, pakkudes tööstusettevõtetele nutikaid robooti­lisi lahen­dusi toorme ja too­dan­gu liigutamiseks punktist A punkti B. Tegelikkuses peitub KION-is loo­mu­likult pal­ju rohkem sisu ning viimas­te kvartalitulemuste põhjal on ettevõte sellest investeeri­mis­­­maai­­lmale selgelt märku andnud.

KION-i lähiaasta suur müügiedu toetub tugevale koduturule Lääne-Euroopas, mis annab märkimis­väärsed 73% ette­võtte müügituludest. Sealjuures on kõik ettevõtte põhiturud – nende hulgas Saksa­maa, Prant­­susmaa, Itaalia, Suurbritannia ja Hispaania – näidanud 2015. aastal väga suurt tõstukite nõud­luse kasvu. KION-i Lääne-Euroopa müü­­gi­tulude kasv oli esimeses kvartalis 16,9%, teises kvar­talis 8,6% ja kol­­mandas kvartalis 11,5%. Ettevõtte tel­li­muste arv tõusis esimese kolme kvartali jooksul ühikutes mõõ­detuna 6,2% ning väärtuse poolest koguni 9,5% ehk 3,8 miljardi euroni.

Joonis 1. Kvartaalne tellimuste arvu kasv kolmel maailma suurimal tõstukiturul (y-o-y; %) .

Allikas: Kion Group AG Annual Report.

Ülaltoodud jooniselt on näha, et Põhja-Ameerikas on tänu viimaste aastate heale investeerimis­klii­male tõstuki­­turu kasv püsinud üsna stabiilselt 10% lähedal, samal ajal kui maailma suu­rimal tõs­­­­­tu­­­ki­­­­turul Aasias - eesotsas Hiinaga - on vahepealne tohutukiire kasv täielikult taan­du­nud. Põhja­­-Ameerikaga sarnast kasvu on viimase paa­ri aasta jooksul näidanud ka Lääne-Euroopa tõstukiturg, mille pu­hul veel 2014. aasta kol­manda kvartalini sai vähemalt osaliselt kasvu süüks panna madalat baasi, kuid mis ka baasiefekti kadu­misest hoolimata on tu­ge­vat kasvu jätka­nud.

Seega võib KION-it 2015. aasta jooksul saatnud edu taga näha põhilise katalüsaatorina just koduse Lääne-Euroopa turu väga head seisukorda ning ka fakti, et hoolimata langusest Aasias, on KION ühe eran­­­­dina suutnud seal madalat kasvumäära säilitada. Küll aga ei saa KION erilist tuge otsida Põhja-Ameerikast, kus - hoolimata suurele turule - on ettevõtte müügitulud niivõrd kesised, et neid koguni ei pee­t­a vaja­li­kuks eraldi välja tuua. Viimane tuleneb suuresti USA-turu eripärast: kal­limasse premium-seg­­­menti suh­tutakse justkui kerge põlgusega ning tarbija eelistab hankida pigem liig­sete lisavidinateta, ent vastupidavaid mas­si­tööriistu, kui et kallist perfektsuseni tim­mitud mobiil­set töövahendit.

Ehkki KION-i juba 2014. aasta alguses välja toodud starteegiakava nägi ette kiiret turuosa juurde­hõi­­vamist Põhja-Ameerikas, ei ole see senimaani kuigi edukalt realiseerunud ning ettevõte on hoi­dunud oma kvartalitulemuste esitamisel täpsemate Põhja-Ameerika regiooni müüginumbrite aval­da­misest. Tõ­si, mitmed sammud enda toodangu sobitamiseks Põhja-Ameerika turule on siiski vii­mase aasta jook­sul as­tu­­tud ning vahest kõige olulisema muutusena on jõutud järeldusele, et suurte lao­pindadega ja ma­da­late energiahindadega eristuv Põhja-Ameerika tööstus ei hooli niivõrd tipp­tasemel ma­nöö­ver­da­mis­võimest või ökonoomsusest kui masina hinnast.

Madalamas hinna­segmendis konku­reerimiseks on KION asunud Põhja-Ameerikas tutvustama seni Hiina turule suunatud ning sealsamas toodetud Baoli brändi, mis põhineb küll KION-i premium-too­dete tehnoloogial, ent ei ka­suta kõiki uusimaid tehno­loogiaid. Saab näha, kas Hiina-päritolu tõs­tukid Ühend­riikides populaarseks saa­­­vad, ent seni­maani, kuni turu vallu­tamise plaanid Põhja-Ameerikas ei ole õn­nes­tunud, võib KION lo­­­­­hu­­tust otsida tead­misest, et Lääne-Euroopas alanud kii­re kasvuperiood ei lõppe loodetavasti veel nii pea.

Joonis 2. Asendustsükli elavnemine Lääne-Euroopa tõstukiturul.

Allikas: Kion Group AG Q3; ettevõtte koduleht.

Nimelt on tõstukitel üsna rutiinne töö ning sõltuvalt koormusest on nende eluiga ka võrdlemisi ker­ge et­­te prog­­noosida. KION ise hindab, et tööstusharus on keskeltläbi 10-aastased tsüklid, mille tagant klien­di­­­baas oma masi­naid välja vahetab. Kui veel mõne aja eest ei saanud olla kuigi veendunud, et Lääne-Euroopas on tõs­tukite asen­dus­tsükkel lõplikult hoo sisse saanud, siis viimaste kvartalite müügi­kasvud näi­­vad olevat roh­kem kui veen­vad väitmaks, et just praegu näevad ettevõtted soodsat aega, et oma aegunud masina­park või­maluse tekkimisel kii­re­mas korras välja vahetada.

Olukorda tõendavad Lääne-Euroopa makromajanduslikud näitajad, mis on kõige mainitu taustal endiselt ta­­­­gasi­­­­­hoidlikud. Seega on põhjust uskuda, et ettevõtteid on sundinud investeeringutega alustama just ma­­­­­da­late int­ressi­määrade ja masinate vanusepiiri kättejõudmise kombinatsioon. Kui eelmine tõstukituru asendustsükkel sai alguse 2004ndal aastal, siis ülaltoodud jooniselt nähtub, et teine on kätte jõudnud lähiaastail ning, kombineerides selle teadmise kõrvaloleva Lääne-Euroopa põhiturgude kasvutempoga, võiks eeldada, et aasta-kaks head kasvu on asendus­tsükliperioodis veel ees.

Joonis 3. KION Group AG aktsiahinna liikumine (eurodes).

Allikas: Bloomberg.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon