Panused aktsiaturu langusele kasvavad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Panused aktsiaturu langusele kasvavad

Erko Rebane

28.12.2015 12:36

Shutterstock

Esimeste nädalatega investorid tavapäratult sügavasse miinusesse lohistanud detsember kostitas lõpuks kauaoodatud jõuluralliga, kui S&P 500 indeks kerkis pühadega lühendatud töönädalal 2,8%, mis aitas laiapõhjalisel indeksil jõuda tagasi aasta alguse tasemele. Kuigi hooajaline positiivsus peaks kestma jaanuari alguseni, kardetakse nurga taga avanevat pilti.

Ajalooliselt on USA aktsiaturul jäänud jõulude järgselt positiivne meeleolu valitsema kuni uue aasta esimeste päevadeni, kui Stock Trader’s Almanaci kohaselt on S&P 500 indeks tõusnud antud seitsme päeva peale alates 1969.a keskmiselt 1,4%. Arvestatav osa turuosalistest jätkab talvepuhkuse nautimist, tänu millele kuivavad käibed kokku ning momentumaktsiatest otsitakse tuge, et kvartali ning aasta tootlusi parandada. Positsioonide ümbermängimine ning maksude vähendamiseks kahjumite realiseerimine jätavad siiski ukse avatuks ka volatiilsusele.

Oma osa rahulikumas meeleolus võib mängida ka jooksva nädala suhteliselt tagasihoidlik majandusuudiste valik, kui olulisematest võiks ära mainida USA tarbijate detsembrikuu kindlustunde indeksi, USA majade pooleliolevate  müügitehingute muutuse ning Chicago töötleva tööstuse aktiivsusindeksi. Uue aasta esimese nädala sentimendi võib aga paika panna Hiina töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI indeksid, mille avaldamine jäetakse 1. jaanuarile.

Osade arvates aga maskeerib pühadeaegne positiivsus vaid ajutiselt fundamentaalseid riske, millega on juba suvekuudest võideldud, olgu selleks globaalse majanduse aeglustunud kasv, laenuraha kallinemine Ühendriikides, dollari tugevnemine, nafta ja gaasihinna langusest tingitud löök energiasektorile, ettevõtete valuatsioon, kasumikasvu väljavaade jne. Uus aastanumber ei kaota esialgu kuhugi neid probleeme, millest johtuvalt kardetakse suurte kõikumiste jätkumist.

Hoiatava märgina mõjus augusti korrektsioon, tingides lühikeste positsioonide suurenemise (panus väärtpaberi hinna langusele), mis on vaatamata vahepeal taastunud S&P 500 indeksile jäänud endiselt väga kõrgeks. Markiti kohaselt oli 22. detsembri seisuga mainitud indeksis 3,1% aktsiatest müüdud lühikeseks, märkides nelja aasta kõrgeimat taset.

Mida antud teadmisega peale hakata on iseküsimus, sest kõrge lühikeste positsioonide osakaal ei tähenda, et turu suurem langus on kivisse raiutud stsenaarium. Kuna üldiselt prognoosivad analüüsimajad globaalsele majandusele tuleval aastal kiiremat kasvu, peavad järelikult ilmnema märgid, mis kinnitavad vastupidist, et kõigutada turuosaliste kindlustunnet.

Paralleelselt tuleks aga arvestada faktiga, et globaalsete varahaldurite portfellides on sularaha osakaal kõrge ning näiteks positsioon USA aktsiates madalaim alates 2008.a. Seega, kui üks osa seltskonnast ootab aktsiaturu kukkumist, leidub turul ka vastasjõud, kes on jätkuvalt otsimas võimalusi oma raha paremini tööle panna.

Käesoleva nädala olulisemad majandusuudised koos Bloombergi küsitletud analüütikute konsensuse ootusega:

Esmaspäev, 28. detsember

  • USA Dallas FEDi töötleva tööstuse küsitlus (detsember): -7,0 vs -4,9 novembris (kahe kuu madalaim tase)

Teisipäev, 29. detsember

  • Hispaania jaemüük (november): 4,6% YoY vs 5,8% oktoobris
  • Itaalia tarbijate kindlustunde indeks (detsember): 117,0 vs 118,4 novembris
  • Itaalia ettevõtete kindlustunde indeks (detsember): 104,4 vs 104,6 novembris
  • USA S&P/Case-Shilleri majade hinnaindeks (oktoober): aastane kasv 5,6% (septembris 5,45%)
  • USA tarbijate kindlustunde indeks (detsember): 93,8 vs 90,4 novembris (kõrgeim alates oktoobrist)

Kolmapäev, 30. detsember

  • Eurotsooni rahapakkumise ja krediidistatistika (november)
  • Hispaania inflatsioon (detsembri esialgne): -0,3% deflatsiooni pöördumine 0,1% inflatsiooniks
  • USA majade pooleliolevad müügitehingud (november): 0,6% kuine paranemine pärast 0,2% tõusu oktoobris

Neljapäev, 31. detsember

  • USA esmased töötu abiraha taotlused: 273 tuhat vs 267 tuhat nädal varem
  • USA Chicago töötleva tööstuse PMI (detsember): 50,3 vs 48,7 novembris (kõrgeim alates oktoobrist)

Reede, 1. jaanuar

  • Hiina töötleva tööstuse PMI (detsember): 49,8 vs 49,6 novembris (kõrgeim alates oktoobrist)
  • Hiina teenindussektori PMI (detsember)

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon