Analüütikud ootavad head börsiaastat - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Analüütikud ootavad head börsiaastat

Erko Rebane

04.01.2016 13:32

Shutterstock

S&P 500 indeksi jaoks dollarites sisuliselt nulltootlusega lõppenud 2015.a järel peaksid alanud 12 kuud pakkuma veidi rõõmsamaid uudiseid, kui lähtuda suuremate analüüsimajade prognoosidest.

Bloombergi kohaselt näevad Wall Streeti strateegid S&P 500 indeksit tõusmas aasta lõpuks mediaanprognoosi järgi 2207 punktile, mis 2015.a 31. detsembri sulgumistaset arvestades märgiks 8% paranemist (ootused varieeruvad 3%st 15%ni). Märksa optimistlikuma hinnangu saame siis, kui lähtuda kõigi indeksisse kuuluvate firmade agregeeritud konsensuslikest hinnasihtidest, mis annavad S&P 500 12 kuu sihiks 2335 punkti ehk 14% tõusupotentsiaali. Nagu jooniselt on näha, kipub komponentide baasil kokku pandud S&P 500 prognoos jäämagi tavaliselt optimistlikumaks võrreldes strateegide hinnanguga.

Võrdlemisi positiivse hoiakuga on analüüsimajad ka mitmete teiste riikide börside suhtes. Näiteks Saksamaa DAX indeksile ootab konsensus 2016.a 10% tõusu ja Jaapani Nikkei 225 indeksile 14% paranemist.

Allikas: Bloomberg

Kes on börsimaailmaga veidikenegi kokku puutunud, teab et alati ei kujune reaalsus selliseks nagu vaimusilmas nähakse ning prognooside tegemisel võivad eksida nii jaeinvestorid kui ka professionaalid. Võtame 2014.a, mil strateegid ootasid jaanuaris S&P 500 jõudmist aasta lõpuks 1956 punktile (+6%), aga tegelikult lõpetas indeks 2059 punktil või 2015.a, mil ettevõtete kasumikasvu baasil oodatud 8% tootluse asemel jäi S&P 500 muutuseks -0,7%. Sihtide seadmine annab võimaluse paika panna keskse tegevuskava, kuid oluline on omada riskistsenaariumeid B ja C, mille järgi strateegiat ümber häälestada juhul kui tegelik mikro- ja makroökonoomika ei vasta ootustele kas positiivses või negatiivses võtmes.

Finantsmeediat domineerisid eelmisel aastal pealkirjad nafta hinnalangusest, arenevate riikide majanduste jahtumisest ja Föderaalresevi otsusest tõsta intressimäära ning on väga võimalik, et need jäävad peamiseks fookuseks ka 2016. aastal, kui investorid otsivad vastust küsimusele, milline on globaalse majanduse tervis ja ka see aitab tagada ettevõtete jaoks piisavat müügitulu ja kasumikasvu.

Alanud nädalal aitavad selgust majja tuua USA detsembrikuu tööturu raport ning FOMC viimase istungi protokoll. Oktoobri ja novembri tööturu statistika andis Föderaalreservile rohelise tule intressimäära tõstmiseks ning analüütikute arvates jätkus tingimuste paranemine ka detsembris, kui Ühendriikides loodi 200 tuhat töökohta (211 tuhat novembris). Silma hoitakse peal muuhulgas keskmisel tunnitasul, sest kasvu kiirenemine annaks alust oodata tulevikus ka kõrgemat inflatsiooni. Vastupidine olukord vähendaks intressimäära tõstmise vajadust.

ISM indeksid heidavad valgust USA erasektori aktiivsusele. Töötleva tööstuse indeks kukkus novembris madalaimale tasemele alates 2009.a suvest (48,6), paraku aga peegeldasid juba mitmed detsembrikuu regionaalsed näitajad, et investeeringute vähenemine energiatööstuses, tugev dollar ja nõrgenenud välisturg hoiavad töötlevat tööstust jätkuva surve all.  Majandust vedava teenindussektori indeks püsib aga 50 punkti piirist kõrgemal, mis viitab kasvule, kuid õhus ripub risk, et töötlev tööstus ei jäta ülejäänud majandust päris puutumata.

Eurotsooni puhul viitasid sarnastel põhimõtetel läbi viidud küsitluste detsembri esialgsed tulemused 4,5a kiireima majanduskasvu jätkumisele ning käesoleval nädalal selguvad lõplikud numbrid harilikult väga palju esialgsetest ei erine. Inflatsioon 19 liikmesriigis võis analüütikute hinnangul toitu ja kütust arvestamata kiireneda detsembris 0,1pp võrra 1,0% peale, mis tõenäoliselt ei mõjuta Euroopa Keskpanga plaani osta varasid kokku kuni 2017.a märtsini.

Käesoleva nädala tähtsamad majandusuudised koos Bloombergi küsitletud analüütikute konsensuse ootusega:

Esmaspäev, 4. jaanuar

  • Saksamaa inflatsioon (detsember): kiirenemine 0,2pp võrra 0,6% peale
  • USA töötleva tööstuse ISM (detsember): 0,4 punktine paranemine 49,0 punkti peale

Teisipäev, 5. jaanuar

  • Saksamaa jaemüük (november): 0,5% kuine kasv pärast -0,1% langust oktoobris (YoY 3,7%)
  • Saksamaa töötute arvu muutus (detsember): langus kaheksa tuhande võrra (-13 tuhat novembris)
  • Eurotsooni inflatsioon (detsember): toitu ja kütust arvestamata 0,1pp kiirenemine 1,0% peale
  • USA automüük (detsember): annualiseeritud müük peaks jääma 18,0 miljonile

Kolmapäev, 6. jaanuar

  • Hiina teenindussektori PMI (Caixini koostatud)
  • Eurotsooni teenindussektori PMI (detsembri lõplik): sama, mis esialgne ehk 53,9 punkti
  • Suurbritannia teenindussektori PMI (detsember): püsib 55,9 punkti peal
  • Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks (detsember): ühepunktine langus 95 punkti peale
  • USA ADP tööturu küsitlus (detsember): erasektoris loodi 198 tuhat töökohta vs 217 tuhat novembris
  • USA teenindussektori ISM (detsember): 0,1punktine paranemine 56,0 punktile
  • USA tehaste tellimused (november): -0,2% kuine langus pärast 1,5% tõusu oktoobris
  • USA FOMC detsembri istungi protokoll

Neljapäev, 7. jaanuar

  • Saksamaa tehaste tellimused (november): 0,1% kuine kasv pärast 1,8% tõusu oktoobris (YoY 1,1%)
  • Eurotsooni jaemüük (november): 0,2 kuine kasv pärast -0,1% langust oktoobrist (YoY 2,0%)
  • USA esmased töötu abiraha taotlused

Reede, 8. jaanuar

  • Saksamaa tööstustoodang (november): 0,5% kuine paranemine pärast 0,2% kasvu oktoobris (YoY 0,5%)
  • Prantsusmaa tööstustoodang (november): -0,3% kuine langus pärast 0,5% kasvu oktoobris (YoY 3,0%)
  • USA tööturu raport (detsember): 200 uut töökohta (211 tuhat novembris) ning töötuse määr peaks püsima 5,0% peal

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon