LHV 2015.a ennustusvõistluse tulemused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV 2015.a ennustusvõistluse tulemused

Erko Rebane

06.01.2016 12:34

Shutterstock

Jaanuarikuu LHV finantsportaalis tähendab muuhulgas seda, et aeg on üle vaadata, kui ootuspäraseks või üllatusterohkeks kujunes möödunud aasta portaali kasutajate jaoks, kellelt palusime 12 kuud tagasi arvamust nii erinevate majandusnäitajate, kui ka teiste aktuaalsemate teemade osas.

Kuigi üheksast küsimusest viie puhul suudeti ära tabada õige suund, võib kokkuvõttes järeldada, et aasta lõikes oodati marginaalsemaid muutusi. Näiteks usuti, et kuue kuu Euriboril on ruumi langeda 0,17% pealt vaid 0,02pp võrra, kuigi tegelikult vajus näitaja tänu EKP jõulisematele sammudele isegi miinusesse. 7% oodatud tõusu asemel kerkis Tallinna börsiindeks ligi 20% ning 7,1% tööpuuduse asemel jõudis Eesti töötuse määr mullu kolmandas kvartalis hoopis 5,2%ni. Vastupidise liikumise tegid nii kuld, nafta, S&P 500 indeks kui ka Bitcoini hind.

Järgnev tabel kajastab finantsportaali kasutajate (65) mediaanprognoose ning erinevust tegeliku tulemusega:

Individuaalses arvestuses väljusid võistlusest võrdse punktisummaga võitjatena finantsportaali kasutajad nimega Atsm ja Fredegunde, kes saavad auhinnaks raamatu (kätte saab LHV Tallinna kliendikontorist). Kõikide osalejate prognoose ja tulemusi saab lähemalt uurida siit: LHV Ennustus 2015.xls.

Punktisüsteem premeeris täpseimat 10 silmaga, teine koht sai 9,75 punkti, kolmas 9,5 punkti jne. Seejuures luges ka järjekord ehk kui kolm osalejat olid ennustanud nafta hinda võrdselt väikseima hälbega tegelikust näidust, said nad kõik 10 punkti. Teiseks parima tulemuse omanik sai aga neljanda koha punktid ehk antud juhul 9 punkti.

Igal aastal oleme esitanud põletavamatel teemadel mõned lisaküsimused, mille eest punkte ei saa, küll aga aitavad vastused kujundada foorumite külastajate konsensuslikku nägemust. Kuna 2014.a lõpus hakkas Venemaa rubla teiste valuutade suhtes väga järsult odavnema, uurisime kas trend võiks jätkuda. Kui konsensus ootas rubla edasist nõrgenemist euro suhtes 73,5 rublalt 95 rublale, siis üsna volatiilse aasta järel lõpetas EUR/RUB vahetuskurss 78,9 rublal.

Spordimaastikul oodati suure huviga Eesti sooritust korvpalli EM-i finaalturniiril, kui suurem osa vastajatest hindas võimalikuks 16-18. koha saavutamist. 24 meeskonna seas jäi aga tegelikult laeks 20. koht.

Kevadel toimunud Riigikogu valmistel oodati Reformierakonna puhul häältesaagi vähenemist võrreldes 2011.a, kuid kaotus osutus arvatust väiksemaks (27,7% vs oodatud 26%). Suurematest erakondadest läks üsna ootuspäraselt Keskerakonnal, kes kogus 24,8 % häältest (oodati 24%), ülehinnati aga nii Sotsiaaldemokraatiliku Erakonna kui ka IRL-i tulemust.

Aitäh kõigile osavõtu eest ning ootame kõiki kaasa lööma ka 2016.a ennustusvõistluses, mis on püsti pandud foorumisse Head uut aastat - prognoosid 2016. aastaks. Oma ootusi saab edastada kuni 20. jaanuarini!




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon