Küsimus pole enam ainult Hiinas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Küsimus pole enam ainult Hiinas

Erko Rebane

18.01.2016 16:03

Shutterstock

Ühendriikides on aktsiaturu mõõdikuna kasutatav S&P 500 indeks kukkunud kahe nädalaga -8% ning mitmel pool Euroopas kauplevad börsiindeksid veel tugevamas miinuses. Nõnda suurte kukkumistega pole aasta varem USAs alanud ning siinpool Atlanditki tuleb ajas mitukümmend aastat tagasi minna, et leida võrdväärseid kaotusi. Ehkki turgudel võib esineda märke üle reageerimisest, on teatav ettevaatlikkus siiski õigustatud.

Aktsiaturgudel on kombeks drastiliste liikumistega süvendada meie optimismi või pessimismi, millest johtuvalt võivad viimase kahe nädala langused luua nägemuse, et olukord maailmas saab minna vaid hullemaks. Harilikult viib väga ekstreemseks muutunud sentiment hoopis vastupidise liikumiseni ning seda võiks oodata ka praeguses olukorras, kuna uut globaalset majandussurutist hinnatakse vähetõenäoliseks stsenaariumiks.

Makromajandusliku väljavaate edasist halvenemist ei saa aga täielikult välistada. Siiani on peamised stressiallikad olnud Hiina ja toornafta hinnalanguse tõttu surve alla sattunud energiatööstus, kuid arvatust nõrgemas valguses näitasid möödunud nädalal USA majandust nii detsembri jaemüük kui ka töötleva tööstuse aktiivsuse edasine halvenemine jaanuaris.

Pehmemenud majanduskeskkond ning aktsiaturgude langus on paljudes sektorites pälvinud juba ettevõtete juhtide tähelepanu, millest tulenevalt võib tekkida nõiaring, kus finantsturgude närvilisus muudab firmad investeeringute tegemisel konservatiivsemaks.  Selle tagajärjel ähvardab väheneda uute töötajate palkamine, aeglustuda palgakasv, mis omakorda muudab tarbija ebakindlaks, kuna viimane tugineb kulutustel eelkõige tööturu väljavaatele. Tarbimine on aga oluline, sest moodustab USA majandusest 70% ning samuti on siseturu nõudlus aidanud kasvu vedada Euroopas.

Soodsa investeerimiskliima taastamiseks ei ole vaja mitte ainult märke stabiilsest majanduskeskkonnast, vaid ka kindlust, et kasvutsükkel pole iga hetk ümber pöördumas. Üsna oluliseks murdepunktiks võiksid selles osas käesoleval nädalal olla Hiina makromajanduslikud näitajad, kui teisipäeval selguvad detsembrikuu tööstustoodang, jaemüük ning kogu neljanda kvartali SKP.

Euroopa Keskpanga istung ei tohiks seekord finantsturgudel suuri laineid tekitada. Olgugi, et detsembri koosoleku protokollis argumenteerisid mitmed liikmed deposiidi intressimäära suuremat kui 10baaspunktist kärbet, siis jaanuari istungil EKP tõenäoliselt täiendavaid samme ei astu. Nafta hinna edasine langus ning kasvanud riskid globaalse majanduse väljavaates seavad küll 2% inflatsiooni eesmärgi saavutamise suurema küsimärgi alla, kuid viimane kuu pole eurotsooni reaalmajanduse arengutes olulisi muutusi toonud. Samuti tasub meeles pidada, et  rahapoliitika edasise leevendamise osas on tekkinud suurem vastasseis, kui detsembris hääletasid viis nõukogu liiget intressimäära langetamise vastu.

Eurotsooni erasektori aktiivsusindeks ei pruugi jaanuaris olulist muutust näidata, arvestades seda, et tellimuste pealevool püsis detsembris tugevana. Huvi võiks veel pakkuda Saksamaa investorite ja analüütikute kindlustunde indeksid, mis üldiselt on olnud finantsturgude volatiilsuse suhtes tundlikud ja seega poleks nii jooksva majandusolukorra kui ka väljavaate hinnangu alanemine üllatav.

Ühendriikides toovad järgnevad päevad kriitilist infot USA kinnisvarasektori kohta, alustades teisipäeval majade ehitajate kindlustunde indeksist, mis pärast sügisel saavutatud 10a tippu on viimastel kuudel allapoole tulnud. Nädala keskel selguvad detsembris alustatud elamuehituste ja väljastatud ehituslubade arv ning reedel olemasolevate majade müük, mille puhul loodetakse, et novembri -10,5% kuine langus oli tingitud puhtalt hüpoteeklaenude tingimuste muudatustest, mitte fundamentaalsetest teguritest. Markiti koostatud küsitluse kohaselt oli USA töötleva tööstuse kasv detsembris madalaim rohkem kui kolme aasta jooksul ning konsensus ootab jaanuaris näitaja edasist halvenemist.

Radaril saavad olema ka need 56 S&P 500 indeksisse kuuluvat firmat, kes avaldavad oma lõppenud kvartali numbrid, teiste seas näiteks  Bank of America, Morgan Stanley, IBM, Goldman Sachs, Verizon, Starbucks ja General Electric.

Teisipäev, 19. jaanuar

  • Hiina tööstustoodang (detsember): 6,0% võrreldes mullu sama ajaga (6,2% novembris)
  • Hiina jaemüük (detsember): 11,3% võrreldes mullu sama ajaga (11,2% novembris)
  • Hiina neljanda kvartali SKP: aastane kasv püsib 6,9% peal
  • Suurbritannia inflatsioon (detsember): alusinflatsioon püsib 1,2% peal
  • Saksamaa analüütikute ja investorite kindlustunde indeks (jaanuar): oodatakse väikest taandumist nii jooksva majandusolukorra kui ka väljavaate hinnangus
  • Eurotsooni inflatsioon (detsembri lõplik): alusinflatsioon jääb 0,9% peale
  • USA majade ehitajate kindlustunde indeks (jaanuar): püsib 61 punkti peal (madalaim alates septembrist)
  • Ettevõtete majandustulemused: Bank of America, Morgan Stanley, IBM, Netflix

Kolmapäev, 20. jaanuar

  • Suurbritannia tööturu statistika (november, detsember): töötu abiraha taotluste kasv kolme tuhande võrra (novembris 3,9 tuhat), töötuse määr püsib 5,2% peal ning kolme kuu keskmine palgakasv ilma boonusteta aeglustub 0,2pp võrra 1,8% peale
  • USA alustatud elamuehituste arv (detsember): 2,3% kuine kasv pärast 10,5% hüpet novembris
  • USA väljastatud ehituslubade arv (detsember): -6,4% kuine langus pärast 10,4% tõusu novembris
  • USA inflatsioon (detsember): kütust ja toitu arvestamata kiireneb 0,1pp võrra 2,1% peale
  • Ettevõtete majandustulemused: Goldman Sachs

Neljapäev, 21. jaanuar

  • Prantsusmaa töötleva tööstuse kindlustunde indeks (jaanuar): püsib 103 punkti peal
  • Euroopa Keskpanga intressimäära otsus: deposiidi intressimäär jääb -0,3% peale
  • Eurotsooni tarbijate kindlustunde indeks (jaanuar): 0,1punktine halvenemine -5,8 punkti peale
  • USA Philadelphia FEDi töötleva tööstuse küsitlus (jaanuar): -5,0 punkti vs -10,2 punkti detsembris
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: 280 tuhat vs 284 tuhat nädal varem
  • Ettevõtete majandustulemused: Southwest Air, United Pacific, Verizon, American Express, Schlumberger, Starbucks

Reede, 22. jaanuar

  • Eurotsooni erasektori aktiivsusindeks (jaanuari esialgne): 0,2punktine langus 54,1 punkti peale, mis jätab aktiivsuse üle 4a kõrgeima taseme lähedale
  • Suurbritannia jaemüük (detsember): autosid ja kütust arvestamata 3,5% YoY (novembris 3,9%)
  • USA Markiti koostatud töötleva tööstuse PMI (jaanuar): 0,2punktine langus 51,0 punkti peale
  • USA olemasolevate majade müük (detsember): 9,2% kuine kasv pärast -10,5% langust novembris
  • Ettevõtete majandustulemused: General Electric



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon