Föderaalreserv võtab turud taas oma võimusesse - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Föderaalreserv võtab turud taas oma võimusesse

Erko Rebane

25.01.2016 15:35

Shutterstock

Kui Föderaalreserv otsustas detsembris seitse aastat nullis hoitud intressimäära lõpuks kergitada,  hindasid komitee liikmed võimalikuks stsenaariumi, et 2016.a võidakse sama korrata veel neljal istungil. Olukorras, kus USA majanduse kasv on pehmenenud ning riskid rahvusvahelistel turgude kasvanud, ei taha investorid seda kuidagi uskuda, mõjudes paljude teiste teguritega koos kindlustundele koormavalt.

Kuni 2015.aastani oli turuosalistel FEDi tegevusest suhteliselt selge ülevaade: intressimäära hoiti nullis ning väärtpabereid osteti kokku seni, kuni töötuse määr ja inflatsioon hakkasid jõudma soovitud tasemete lähedale. Kaitstud seljatagune aitas piirata kaotusi aktsiaturul siis, kui majandusuudised polnud kõige paremad.

Kuigi FED on asunud rahapoliitikat normaliseerima, ei erine olukord teatud mõttes väga palju varasemast, sest intressimäära on lubatud tõsta vaid juhul, kui jooksev majanduslik olukord ja väljavaade seda lubavad, mis tähendab, et keskpanga eesmärgiks pole majanduskasvu tappa, vaid selle jätkumist soodustada. Et aga veidigi paremini mõista keskpanga arusaama, kuhu on intressimäärad tulevikus liikumas, tuginetakse rahapoliitilisi otsuseid langetava komitee (FOMC) liikmete intressimäära mediaanootustele. Need ei anna aga kuidagi rahu, sest investorite arvates ülehindab USA keskpank majanduse seisu ning peaks uuesti kuristikku vajumise ohu vältimiseks suuremat abi pakkuma.

Allikas: FED ja Bloomberg

Kolmapäeval lõppeval kahepäevasel istungil intressimäära suure tõenäosusega ei muudeta, millele on varasemates kõnedes viidanud mitmed FEDi regionaalsete üksuste presidendid. Küsimus on selles, kas märtsi istungiks jäetakse uks lahti või mitte. Võttes arvesse finantstingimuste karmistumist, dollari tugevnemist ja inflatsiooniootuste langust, on turuosalised intressimäära tõstmise ootusi järjest kaugemale tulevikku lükanud, kui märtsis hinnatakse vaid 25% tõenäosuse juures 25baaspunktist kergitamist.

Kuna FOMC jaanuarikuu istungi järel ei toimu Janet Yelleni pressikonverentsi, ega avaldata ka uusi prognoose, tuleb intressimäära trajektoori hindamisel tugineda seekord vaid majanduse ja selle väljavaate üldisele kirjeldusele.  Oluliselt negatiivsem sõnastus tähendaks seda, et FED pole suutnud ette näha kõigest ühe kuu arenguid ja sellest tulenevalt võidakse pigem eelistada marginaalseid muudatusi, et järgmise kahe kuu statistika baasil omada märtsi istungiks paremat ülevaadet.

Kaks päeva pärast Föderaalreservi istungit peaks statistika kinnitama, et USA majanduslik hoog pole praegu kõige parem, kui sisemajanduse kogutoodangu kvartaalseks annualiseeritud kasvuks prognoositakse kõigest 0,7%, olles negatiivselt mõjutatud nii netoekspordist kui ka varude muutusest. Kuid tagasihoidlikumat kasvu ootavad analüütikud ka tarbimises, aeglustudes eelneva kolme kvartali keskmiselt 2,8% pealt 1,8% peale. Silma hoitakse Ühendriikides sel nädalal peal veel möödunud nädala töötu abiraha taotlustel, mis on viimaste nädalatega liikunud tagasi 300 tuhande piiri juurde, kuigi hetkel on raske järeldada, kui palju sellest võib-olla tingitud hooajalisest töötajate vallandamisest (ning tavapäratult soojast detsembrikuust) ja kui palju potentsiaalselt nõrgemast majanduskliimast. Dallase, Richmondi ja Chicago töötleva tööstuse jaanuarikuu küsitlused aitavad paremini mõista, milliseks võiks tuleval nädalal kujuneda üleriigiline ISM indeks.

Euroopas langeb fookus neljanda kvartali SKP esialgsetele näitajatele. Suurbritannias peaks kvartali baasil kasv marginaalselt kiirenema 0,5% peale, kuid see tähendaks aastatagusega võrreldes vaid 1,9% muutust, mis oleks aglaseim kasv alates 2013.a esimesest kvartalist. Peamine kasvuallikas peaks olema teenindussektor, mida reedel avalikustatud jaemüügi statistika näitas siiski arvatust nõrgemas valguses. Samuti selguvad Prantsusmaa, Hispaania ja Belgia neljanda kvartali SKP-d, pakkudes esmast infot, kui ootuspäraselt käis kogu eurotsooni käsi aasta viimases neljandikus.

Aasias toimub reedel Jaapani keskpanga regulaarne istung, mille eel on spekuleeritud inflatsioonieesmärgi edasi lükkamist ning sellest tulenevalt ka vajadust rahabaasi veelgi intensiivsemalt suurendada. 22. jaanuari intervjuus ei olnud keskpanga juht Haruhiko Kuroda pikaajaliste inflatsiooniootuste osas siiski kuigi mures ning ka konsensus ei oota hetkel QQE programmi muutmist.

Esmaspäev, 25. jaanuar

  • USA Dallas FEDi töötleva tööstuse küsitlus (jaanuar): -14,0 vs 20,1 detsembris

Teisipäev, 26. jaanuar

  • USA S&P 500 Case-Shilleri majade hinnaindeks (november): 5,64% vs 5,54% oktoobris
  • USA Markiti teenindussektori PMI (jaanuar): 0,3punktine halvenemine 54,0 punkti peale (madalaim alates 2014.a detsembrist)
  • USA tarbijate kindlustunde indeks (jaanuar): püsib 96,5 punkti peal
  • USA Richmond FEDi töötleva tööstuse küsitlus (jaanuar): 4punktine langus 2 punkti peale

Kolmapäev, 27. jaanuar

  • Saksamaa tarbijate kindlustunde indeks (veebruar): 0,1punktine langus 9,3 punkti peale (madalaim alates detsembrist)
  • Saksamaa jaemüük (detsember): 0,3% kuine kasv pärast 0,4% tõusu novembris
  • Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks (jaanuar): püsib 96 punkti peal
  • USA uute majade müük (detsember): 2,0% kuine kasv pärast 4,3% tõusu novembris
  • USA FOMC intressimäära otsus: vahemik püsib 0,25-0,5% peal

Neljapäev, 28. jaanuar

  • Saksamaa inflatsioon (jaanuari esialgne näit): 0,1pp kiirenemine 0,4% peale
  • Hispaania jaemüük (detsember): mullusega võrreldes 2,6% vs 3,3% kasvutempo novembris
  • Suurbritannia neljanda kvartali SKP: 0,5% kvartaalne kasv pärast 0,4% suurenemist kolmandas kvartalis (YoY 1,9%)
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: 280 tuhat vs 293 tuhat nädal tagasi
  • USA kestvuskaupade tellimused (detsember): kaitse- ja lennutööstust arvestamata MoM -0,2% pärast -0,3% langust novembris
  • USA majade pooleliolevad müügitehingud (detsember): 1,0% kuine kasv pärast -0,9% langust novembris
  • USA Kansas City FEDi töötleva tööstuse küsitlus (jaanuar)

Reede, 29. jaanuar

  • Jaapani keskpanga istung: rahabaasi suurendamist jätkatakse 80 triljoni jeeni võrra aastas
  • Jaapani inflatsioon (jaanuar): värsket toitu ja energiat arvestamata püsib 0,9% peal
  • Prantsusmaa neljanda kvartali SKP: 0,2% kvartaalne kasv pärast 0,3% kasvu kolmandas kvartalis (YoY 1,1%)
  • Prantsusmaa tarbijate kulutused (detsember): 0,3% kuine suurenemine pärast -1,1% langust novembris (YoY 0,6%)
  • Hispaania neljanda kvartali SKP: 0,8% kasv võrreldes kolmanda kvartaliga (YoY 3,5%)
  • Eurotsooni rahapakkumise ja krediidi statistika (detsember)
  • Eurotsooni inflatsioon (jaanuar): kütust ja toitu arvestamata püsib 0,9% peal
  • Venemaa keskpanga intressimäära otsus: püsib 11% peal
  • USA neljanda kvartali SKP: 0,8% kvartaalne annualiseeritud kasv (Q3 2,0%)
  • USA Chicago töötleva tööstuse PMI (jaanuar): 45,9 vs 42,9 detsembris
  • USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (jaanuari lõplik): 92,5 vs esialgselt raporteeritud 93,3



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon