LHV foorumi kasutajate ennustused 2016. aastaks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV foorumi kasutajate ennustused 2016. aastaks

Erko Rebane

27.01.2016 16:17

Shutterstock

LHV finantsportaali ning foorumi külastajaid ühendab kirg finantsmaailma vastu, mida paneme igal aastal läbi ennustusvõistluse proovile. 78 osaleja arvamuse alusel kujunes välja konsensuslik nägemus 2016. aastaks.

Võiks ju arvata, et toornafta nõudluse ja pakkumise pikaajalised trendid muudavad musta kulla hinna prognoosimise lihtsaks, kuid kui vaadata tagasi 2014.aastasse, ei osanud keegi ette näha tänaseni kestvat allasõitu. Üle 10% ulatuvad nädalased hinnakõikumised muudavad prognoosimise jätkuvalt keeruliseks, kuid foorumi kasutajate arvates võiks naftabarreli hind aasta jooksul siiski stabiliseeruda ning kaubelda detsembri lõpuks 41 dollaril, mis tähendaks kirjutamise hetkel 30 dollaril liikunud hinna baasil siiski märkimisväärset 37% tõusu.

Nafta odavnemine on omakorda pressinud ühe tegurina kulla hinna maailmaturul kolme kuu tippu 1118 dollarile untsi eest, sest surve alla sattunud USA energiatööstus on muutnud ärikeskkonna tingimused töötlevas tööstuses kohati sarnaseks sellele, mida kogeti 2008.a kriisi ajal ning teatavat mõju on see avaldamas ka ülejäänud majandusele. Siit johtuvalt räägitakse järjest rohkem, et intressimäära tõstmine detsembris oli viga ning FED on sunnitud hoidma rahapoliitikat lõdvana arvatust kauem, tekitades tulevikus potentsiaalselt kiiremat inflatsiooni. Portaali kasutajad kulla suuremat tõusu ei ennusta ning näevad hinna liikumist 1045 dollarile aasta lõpuks.

Volatiilsus on märksõna, mis on juba mõnda aega ühendanud paljusid varaklassi ning erandiks pole ka aktsiaturg.  S&P 500 indeks on aasta algusest kukkunud -7% 1903,63 punktile, muutes teiste seas ka LHV foorumi kasutajad tagasi tipu juurde jõudmise suhtes skeptiliseks. Kõige negatiivsema stsenaariumi järgi peaks S&P 500 indeks tänavu kukkuma -38%, kõige positiivsem hinnang näeb aga praeguselt tasemelt aasta lõpuks ligi 40% põrget. Mediaanprognoosi järgi lõpetab S&P 500 indeks 2016.a -4% kaotusega ning erinevalt eelmisest aastast, ei ole kuigi palju lisatootlust oodata ka EUR/USD vahetuskursist, mis peaks jõudma 1,0650 dollarile (2015.a 31. detsembril 1,0862 USD).

Sedapuhku usutakse, et läinud aastal 19% tõusnud OMX Tallinna indeks suudab vastuvoolu ujuda ka 2016.a, kuigi tõusupotentsiaaliks hinnatakse vaid 2,3%. Marginaalset punktitaseme paranemist võiks põhjendada globaalset majandust ähvardavate riskide suurenemise ja Eesti majanduskasvu püsimisega madalal tasemel. LHV finantsportaali kasutajate arvates kasvab Eesti sisemajanduse kogutoodang tänavu kolmandas kvartalis 0,8% võrreldes mullu sama ajaga (2015.a samal perioodil 0,7%) ning kolmandaks kvartaliks ei muutu aasta jooksul oluliselt ka töötuse määr (5,1%).

Möödunud aastal alahinnati kuue kuu euribori langust, kui ennustusvõistluse osavõtjatest vaid vähesed ootasid pankadevahelise intressimäära vajumist miinusesse. Olgugi, et detsembris otsustas Euroopa Keskpank varade ostuprogrammi pikendada 2017.a märtsini, ei usuta ka tänavu, et kuue kuu euribor võiks sügavamale miinusesse liikuda ning jääb aasta lõpus mediaanprognoosi järgi sisuliselt muutumatuks -0,02% peale. Samuti arvatakse, et odav laenuraha ei mõjuta arenguid Tallinna korteriturul, kus ruutmeetri hinnatõus aeglustub eelmise aasta 6% pealt ühele protsendile.

LHV finantsportaali kasutajate ootused 2016.a 31. detsembriks (v.a Eesti SKT ning töötuse määr, mille puhul on hinnanguperioodiks kolmas kvartal ning Tallina keskmise korteri ruutmeetri hinna muutuse puhul kogu 2016.a):

Järgnevast tabelist näeb, millised oleksid mediaanootuste baasil erinevate näitajate muutused:

Poliitilisel maastikul pakub tänavu suurimat kõneainet USA presidendivalimised, kus LHV portaali külastajad ennustavad suurimat võiduvõimalust Hillary Clintonile (73% vastajatest). 17% leidis, et Ühendriikide järgmiseks riigipeaks saab Donald Trump.

Eestis alles spekuleeritakse, kes võiksid ennast presidendikandidaadiks üles seada, kuid  foorumlaste arvates võtab president Toomas Hendrik Ilvese ametiaja lõppedes Kadriorus koha sisse praegune välisminister Marina Kaljurand (seda meelt oli 57% vastajatest). 31% pakkus Eesti Vabariigi järgmiseks presidendiks Siim Kallast ning 5% Eiki Nestorit.

Lisaküsimustes tahtsime veel teada, kui kõrgeks hinnatakse Eesti sportlaste võimeid Rio de Janeiro olümpiamängudel ning siin leiti, et saagiks jääb sama palju medaleid nagu neli aastat tagasi toimunud Londoni suveolümpiamängudel ehk kaks. Teiseks suureks spordisündmuseks on jalgpalli Euroopa meistrivõistlused, kus oodatakse sakslaste triumfi.

2017.a esimestel päevadel pühime finantsportaali kasutajate ennustustelt tolmu ning vaatame, kui ootuspäraseks aasta ikkagi osutus. Kõige täpsemale on auhinnaks välja pandud finantsalane raamat.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon