Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega III - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega III

Erko Rebane

01.02.2016 09:24

Shutterstock

29. jaanuariga lõppenud töönädalal avalikustas 136 S&P 500 indeksisse kuuluvat firmat oma neljanda kvartali numbrid, mis kokkuvõttes ei aidanud pilti aktsiakasumi osas märkimisväärselt muuta.

Kui kombineerida nende ettevõtete tulemused, kes on aruanded juba lauale pannud ning nende ettevõtete prognoosid, kes alles kavatsevad avaldada, kujuneb S&P 500 firmade neljanda kvartali aktsiakasumi aastaseks muutuseks -5,8%, püsides üsna lähedal eelneva nädala -6,1%le. Negatiivset survet hoidsid mitmete suuremate naftaettevõtte tulemused, sest energiatööstust arvestamata kujuneks aktsiakasum ülejäänud üheksas sektoris aastataguse baasil 0,5% paremaks (nädal varem -0,6%).

Teisalt tuleb märkida, et kuigi 72% juhtudest on ettevõtete aktsiakasum olnud oodatust parem, mis ulatub isegi pisut üle viimase aasta keskmise (69%), siis keskmiselt ületatakse ootust vaid 1,7%ga. See märgib oluliselt väiksemat positiivset üllatust võrreldes ühe ja viie aasta keskmisega, mis on Factseti andmetel vastavalt 4,9% ja 4,7%.

S&P 500 firmade neljanda kvartali müügitulu on seniste tulemuste põhjal kujunemas mullusest -3,5% võrra väiksemaks, mida survestab tugevnenud dollar ja madalam nafta ning gaasi hind. Energiasektorit arvestamata näitaks ülejäänud üheksa sektori ettevõtete müügitulu 0,9% kasvu (sama, mis nädal varem).

Ehkki analüütikud prognoosivad tänavu nii müügitulu kui ka kasumite paranemist, on ootustes tehtud allapoole korrigeerimisi. Kui kolm nädalat tagasi oodati S&P 500 ettevõtete esimese kvartali aktsiakasumi 0,5% kasvu, siis nüüd prognoositakse -3,9% langust, mida ühest küljest on ajendanud naftahinna jätkunud langus ning kohati arvatust pehmem majanduslik väljavaade. Terve 2016.a lõikes on S&P 500 aktsiakasumi prognoosi kärbitud 126,9 dollarilt 123,3 dollarile, mis märgiks 2015.a võrreldes ca 5% kasvu ning seda koos energiasektoriga. Mõistagi on panused tehtud sellele, et aasta teine pool toob märkimisväärse kasvu.

Allikas: Factset

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon