Kuritegevus ning innovatsioon kasvatavad videovalve turgu - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuritegevus ning innovatsioon kasvatavad videovalve turgu

Birgit Elken

16.02.2016 12:37

Securitas

Viimasel ajal on kasvanud nii valitsuste, ettevõtete kui ka eraisikute soov tagada suurem turvatunne ning tõenäoliselt ollakse selle nimel nõus ka kulutusi tegema. Maailma turvateenuste turg on väga suur ja hõlmab erinevaid valdkondi alates lukust ja võtmest ning lõpetades turvameeste või droonidega. Turu pikaajalisi trende vaadates jääb silma asjaolu, et aina enam asendatakse mehhaanilised lukud elektroonilistega ning mehitatud valve tehnoloogiaga. Seega võiksid kaks trendi, arenenud maailmas valitsev hirmutunne ning tehnoloogia areng, toetada kõikvõimalikke elektroonilisi turvaseadmeid tootvate ettevõtete tegevust. Hea näide sellest on videovalve turg, mis hõlmab turvakaamerate ning sinna juurde kuuluva tarkvara ja seadmete tootmist.

2014.aasta seisuga oli videovalve turu suuruseks hinnanguliselt 20 miljardit USA dollarit ning aastaks 2020 oodatakse, et turg kasvab 55 miljardi USD suuruseks. Seega on oodatav keskmine kasvutempo veidi üle 20% aastas. Analoogkaamerad asendatakse järjest IP-videokaameratega ning video salvestamiseks ja säilitamiseks kasutatakse aina enam pilveteenuseid. Näitena võib tuua ühe Saudi Araabia lennujaama, kus 2300 analoogkaamerat vahetati välja 275 HD IP-kaamera vastu, mis katavad sama ala ja pakuvad kõrgemat pildikvaliteeti.

Videovalvega seonduvate toodete lõpptarbijate hulgas on suurimaks transpordi segment, mis hõlmab linnatänavate jälgimist, ühistransporti ja maanteid. Järgnevad elamud, kaubanduspinnad, majutusasutused, staadionid jm. Geograafiliselt on suurimaks turuks loomulikult Hiina, kus 2014.aastal kulutati videovalve teenustele 4,5 miljardit dollarit. Järgnevad USA 3,1 miljardi ja Jaapan 0,6 miljardi dollariga. Üle 300 mld USD kulutasid ka Lõuna-Korea, Venemaa, Saksamaa, Kanada ja Suurbritannia.

Allikas: Video Surveillance Intelligence Service - August 2014, IHS

Graafikult on näha, et videovalve tarbeks seadmeid ja tarkvara tootvaid ettevõtteid on hulganisti ning turg on üsna killustunud. Nagu suurim toodete tarbija on Hiina, nii asuvad ka suurima turuosaga tootjad, Hikvision ja Dahua, Hiinas. Tänu tehnoloogia kiierele arengule on toodete hind oluliselt langenud ning valvekaamerad on muutumas nii-öelda tarbekaubaks. Seega on Hiina tootjate turuosa kasvule tublisti kaasa aidanud tõsiasi, et nende toodetud kaamerad on keskmiselt 30-40% soodsamad, kui lääneriikide toodang. Hikvision on viimase kolme aasta jooksul müügitulusid kasvatanud keskmiselt 49% aastas ning Dahua 50% aastas.

Rääkides lähemalt ka teistest graafikul välja toodud ettevõtetest, siis Axis Communications on Rootsi ettevõte, mida laialdaselt peetakse turvakaamerate tootmise lipulaevaks. Paraku aga on investeerimine Axise aktsiatesse keeruline, sest Jaapani ettevõtte Canon omab praeguseks juba üle 85% firma aktsiatest. Axis moodustaks tulevikus Canoni tuludest umbes 2-3%. Kuigi Panasonic Systems on turvakaamerate turul üks suurimaid tegijaid, siis emaettevõtte tuludest moodustab see vähem kui 10%. Sarnane olukord on ka Bosch Security, Pelco (emaettevõte Schneider Electric), Honeywelli ja Sony puhul. Hanwha Techwin on Korea ettevõte, mille müügitulud on viimastel aastatel keskmiselt 4-5% kahanenud. See on tõenäoliselt tingitud Hiina konkurentide soodsast toodangust.

Viimasena, 1% suurust osa videovalve turust omab 2007.aastal asutatud väike Kanada ettevõte Avigilon. Firma panustab toodangu kõrgele kvaliteedile ja klientidele tervikliku lahenduse pakkumisele (alates kaamerast ja lõpetades video analüüsiga) ning on lähiaastatel näidanud keskmiselt 65% tulude kasvu. Eelmise aasta lõpus avati ka uus tehas Texases USAs, mis võimaldab senise tootmismahu kahekordistada. Lisaks omab ettevõte patentide portfelli, millelt teenitakse tulu patentide litsenseerimisest pea kõigile eespool mainitud ettevõtetele. Üks Avigiloni suuremaid projekte on siiani olnud Veneetsia linna peamiste vaatamisväärsuste turvalisuse tagamine. Selleks installeeriti valitud objektidele (näiteks Piazza San Marco) HD IP-kaamerad, mida hallatakse Avigiloni tarkvaraga. Lisaks kasutatakse Avigiloni tarkvara tuhandete linnas asuvate analoogkaamerate pildi konverteerimiseks.

Avigiloni aktsia Kanada börsil

Allikas: Bloomberg

Nagu artikli alguses mainitud, siis turvateenuste turg on suur ja lai ning videovalve moodustab sellest vaid osa. Teistest valdkondadest võiks välja tuua näiteks mehitatud valveteenuse osutajad, kes aina enam pakuvad klientidele ka terviklahendusi. See tähendab, et ühe ettevõtte käest (nt. G4S, Securitas, Prosegur Compania Seguridad) saab klient nii valvekaamera, alarmisüsteemi kui ka turvamehe, kes on pidevalt kohal või häire korral olukorda kontrollima tuleb. Teisalt on ka ettevõtteid, mis pakuvad ainult elektroonilise valve terviklahendusi, mille puhul turvamehe kohalolek vajalik ei ole. Sellist teenust pakuvad näiteks ADT, Monitronics ja Tyco. Siiski esmane, mis inimestele/ettevõtetele kõrgemat turvatunnet pakub, on tugev uks ja korralikud lukusüsteemid. Seda võimaldavad näiteks Assa Abloy, Allegion, dorma+kaba ning Stanley Black Decker.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon