USA tarbija suunab kütuse kokkuhoiu tagasi tarbimisse - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA tarbija suunab kütuse kokkuhoiu tagasi tarbimisse

Vallo Lees

17.02.2016 10:49

Shutterstock

Kui uskuda aktsiaturu ennustusvõimet, siis võib aimata, et USA reaalamajandust on ees ootamas raskemad ajad. Kuna riigi SKPst moodustavad kaks kolmandikku tarbijate kulutused, tähendab see, et inimesed on rahakotiraudu koomamale tõmbamas. Sellele andis teatavat kinnitust neljanda kvartali SKP raport, millest selgus, et üks põhjuseid, mis tõmbas majanduse kasvu 2% pealt 0,7% peale, oli just tarbijate kulutuste kasvu aeglustumine. Nimelt kasvasid tarbijate kulutused 2,2%, olles eelneval kvartalil kerkinud 3%.

Teisalt näitab tarbijate käitumist iseloomustav statistika, et mingit drastilist muutust (vähemalt veel) toimunud ei ole. Tõsi, tarbijate kindlustunne on viimasel ajal pihta saanud, kuna lühemas perspektiivis (aasta) tajutakse majanduse väljavaadete halvenemist, kuid pikemaajaliselt ollakse endiselt optimistid. Positiivsuse kasuks räägib tugev tööjõuturg, kiirenenud palgakasv ning inflatsiooni puudumine silmapiirilt. Veebruaris avaldatud Michigani ülikooli küsitluse kohaselt ootavad tarbijad järgmisel viiel aastal hindade kasvuks keskmiselt 2,4% aastas, mis on madalaim näitaja alates 1970-ndate lõpust, kui antud küsimus üldse uuringusse lisati.

Teatavasti on madalate tarbijahindade kasvu taga odavnenud kütuse- ja energiahinnad. Viimaseid vaadeldakse kui tarbijatele suunatud stiimulpaketti. Allolevalt on toodud graafik, millel on kujutatud tarbijate kulutuste osakaalu energeetikale suhtena kõikidesse kulutustesse. Kuna viimase raporti ajal kauples nafta $37/barrel tasemel, olles nüüd tulnud $30/barrel peale, võib arvata, et jaanuari seisuga olid inimeste kulutused energiale läbi aegade väikseimad.

Allikas: Calculated Risk

2014. aastal kulutasid tarbijad kütusele keskmiselt $2500 aastas ehk 4% maksude järgsest sissetulekust. Eelmisel aastal maksis paagitäis aga kolmandiku võrra vähem, jättes majapidamistele kätte täiendavad $650. Lisaks päädis tugevnev tööjõuturg ning palgakasv 2,7%-lise reaalsete sissetulekute kasvuga. Seega peaks tarbijate sissetulekute kasv olema piisav, et jaemüüki kergitada.

Alguses arvati, et inimesed kulutavad kogu kütuselt kokku hoitud raha poodides ära, kuid seejärel näis, et nii otsene see seos pole. Kuigi tarbijate väljaminekud on kasvanud, pole kulutustes toimunud sellist hüpet nagu oodatud. Seega arvatakse, et järelikult on inimesed väiksemate energiakulude arvelt säästmist suurendanud.

Osa eelmainitud sissetulekute kasvust on tõepoolest pandud kõrvale, kui USA tarbijate säästmismäär kerkis 2014. aasta 4,8% pealt eelmisel aastal 5,2% peale. Detsembris oli vastav näitaja 5,5%, mis on viimase kolme aasta kõrgeim tase. Kuid enamik 2,7%-lisest reaalsissetulekute kasvust on ikkagi läinud tarbimisse. JPMorgan Chase Institute analüütikud uurisid 25 miljoni deebet- ja krediitkaardi andmete põhjal, kuidas on inimeste tarbimisharjumused pärast kütuse hinna langust muutunud. Tulemusena leiti, et iga kütuse pealt kokku hoitud dollarist 73 senti kulutatakse muudele kaupadele/teenustele ehk 27 senti säästetakse. Kusjuures kõige rohkem kulutatakse kütuselt säästetud raha restoranides.

Allikas: JPMorgan Chase Institute

Üldiselt on ameeriklased hakanud rohkem säästma kui enne finantskriisi. Perioodil 2005-2007 kõikus säästmise määr 3% juures, mis viis tarbijate võlakoormuse jätkusuutmatutele tasemetele. Kuigi tarbijate võlakoormus on taas kerkima hakanud, on kõrgemad sissetulekud ning madalamad intressid inimeste finantsseisundi märgatavalt kergemaks muutnud. Kui enne kriisi kulus 13% inimeste sissetulekutest võlgade maksmiseks, siis nüüd on see langenud ajaloo madalaimate tasemete, 10% juurde.

Seega tundub, et kuigi inimeste säästmise määr on kasvanud, on siiski suur osa kütuselt kokku hoitud rahast suunatud tarbimisse nagu analüütikud oodanud olid. Seetõttu polegi kesisema majanduskasvu põhjuseks tarbijate tahtmatus kulutada energiakulutustelt kokku hoitud raha, vaid hoopis muud tegurid. Aeglustunud SKP kasvu taga on olnud üsna suur roll mängida tugeval dollaril, mistõttu on kannatanud netoeksport ning investeeringute vähenemisel, millel nähakse seost langenud nafta hinnaga. Need kaks komponenti vähendasid SKP kasvu neljandas kvartalis 0,9 protsendipunkti võrra.

Täiendavat lugemist:

How Falling Gas Prices Fuel the Consumer (PDF)




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon