Tuttav muster võib pakkuda aktsiaturgude jaoks häid uudiseid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tuttav muster võib pakkuda aktsiaturgude jaoks häid uudiseid

Erko Rebane

25.02.2016 15:51

Shutterstock

Hindade lühiajalised muutused börsidel ei pruugi alati olla loogilised ning tuleneda fundamentaalsetest teguritest, vaid rolli mängivad ka turuosaliste emotsioonid ning sentiment. Viimast üritab mõista tehniline analüüs, kus hiljaaegu on silma jäänud muster, mis võib näidata, et globaalsetel aktsiaturgudel on ruumi edasi tõusta.

Kui fundamentaalse analüüsi eesmärgiks on leida aktsia õiglane hind, siis tehniline analüüs lähtub väärtpaberi nõudlusest ja pakkumisest, mis usutavasti loob taasesinevaid mustreid. Kui teame, kuidas käitusid turuosalised minevikus sarnases olukorras, võib see pakkuda väärtuslikku infot, kuhu suunas võiks hind seekord edasi liikuda.

Viimastel kuudel on nii aktsia- kui ka naftaturul joonistunud üks enim esinevaid mustreid ehk double bottom (kahekordne põhi), mis meenutab „W“ kuju. Antud olukorras on langustrendis väärtpaberi hind teinud uue põhja, leidnud seejärel toetuse, rallinud lühiajaliselt kõrgemale, kuid kaotanud siis ostuhuvi. Kui müügisurve viib hinna tagasi eelmise põhja lähedale ning seejärel teist korda kasvava käibega vastupanutasemest kõrgemale rünnatakse, annab muster signaali langustrendi asendumisest tõusutrendiga.

Kui vaadata S&P 500 indeksi graafikut, näeme et hetkel on laiapõhjaline indeks jõudnud kriitilisse punkti, millest läbi murdes võib ralli jätkuda. Sarnases olukorras oli USA aktsiaturg ka mullu sügisel, mil ülemüüdud sentiment aitas S&P 500 indeksil mõne nädalaga ligi 13% tõusta.

S&P 500 indeks (allikas Bloomberg)

Samasugune pilt avaneb ka siis, kui vaadata globaalset aktsiaturgu MSCI World indeksi näol:

MSCI World indeks (allikas Bloomberg)

Naftatoodangu võimalik külmutamine jaanuari tasemetel suuremate tootjate poolt on aidanud toorainel taastuda Ühendriikide turul tagasi üle 30 dollari barreli eest, millest on saanud ka nafta puhul psühholoogiliselt tähtis hinnatase.

WTI nafta (allikas Bloomberg)

Tehnilise analüüsi puhul pole oluline, millised on parasjagu uudiseid aktsia- või tooraineturul, kas ettevõtted on ala- või ülehinnatud. Loeb vaid ajalooline hinnaliikumine, mistõttu puudub paljudel usk antud analüüsimeetodisse.  Kuid mingil põhjusel kindlad mustrid siiski korduvad, mis võib näidata, et lühiajalised hinnaliikumised pole päris juhuslikud, vaid et paljude turuosaliste reaktsioon sõltub kindlatest tasemetest.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon