Salajane abivägi toetab aktsiaturgusid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Salajane abivägi toetab aktsiaturgusid

Erko Rebane

29.02.2016 15:31

Shutterstock

Vaatamata pehmenevale konjunktuurile suutsid aktsiaturud mitmel pool arenenud riikides, sh Ühendriikides, veebruari teises pooles võimsalt põrgata ning vähendada sellega jooksva aasta kaotusi. Mis võis tingida nõnda drastilise pöörde?

Alates 11. veebruari põhjadest on S&P 500 hüpanud kahe nädalaga ligi 8%, jättes indeksi aasta alguse tasemega võrreldes siiski veel -5% punasesse. Tegemist on muljetavaldava tõusuga eelkõige seetõttu, et sarnast taastumist USA valitsuse võlakirjade tulusustes ei toimunud, mis oleks kinnitanud optimistlikumat vaadet majandusele.

Fundamentaalsete põhjuste kõrval on turuosalised harjunud kriisijärgsetel aastatel juhinduma muuhulgas rahapoliitika väljavaatest ning tõenäoliselt on oma osa viimaste nädalate taastumises mänginud ootus, et Föderaalreserv pole käesoleval aastal võimeline intressimäära kõrgemale liigutama.

Tehnilisest küljest tasub veel märkida, et uuele aastale vastu minnes olid turuosalised muutunud aktsiate väljavaate suhtes äärmiselt skeptiliseks, mida tõstab jaanuari lõpus nelja aasta kõrgeima tasemeni küündinud aktsiaturu langusele tehtud panused. Kui alusvara hakkab liikuma ebasoodsas suunas, tekib täiendav ostusurve fondide poolt, kes katavad positsioone.

Allikas: Capital Economics

Arvestavaks jõuks turul on ka börsiettevõtted, kes on finantskriisist alates ostnud tagasi triljonite dollarite eest aktsiaid ning peaksid Goldman Sachsi hinnangul tänavu kulutama täiendavad 0,6 triljonit dollarit. Tagasiostud ei toimu aga iga kuu võrdsetes summades, vaid on hooajalised.  Jaanuaris kulutatakse aktsiate tagasiostudele keskmiselt kõige vähem (Goldman hinnangul 3% aastasest mahust), kuna majandustulemuste raporteerimise ajal tagasiostud peatatakse. Hüppeliselt kasvab raha vool veebruaris ja märtsis ning väheneb taas aprillis, mil suurem osa ettevõtetest raporteerivad esimese kvartali tulemusi.

Kas senine taastumine turgudel jääb vaid lühiajaliseks nähtuseks, sõltub tõenäoliselt paljuski majanduse edasisest arengust. Siiani pole trendid olnud Ühendriikides kuigi julgustavad, kui ISM indeksid peaksid käesoleval nädalal näitama, et töötleva tööstuse aktiivsus kahanes veebruaris viiendat kuud järjest ning negatiivne mõju on hakanud kanduma üle ka kogutoodangust palju suuremat osa moodustavasse teenindussektorisse, kus konsensus prognoosib aktiivsuse kasvu aeglustumist 53,1 punktile. Kuna indeksi keskmiseks väärtuseks kujunes 2015.a 57,2 punkti, tähistaks veebruaris oodatav 53,1 punkti selget aktiivsuse nõrgenemist.

USA tööturg on siiani trotsinud globaalse majanduse jahtumist, erinevate sisemajanduse indikaatorite alanemist ning finantsturgude raputusi ning ka veebruar ei tohiks olulist muutust trendi tuua. Analüütikud prognoosivad 195 tuhande töökoha loomist väljaspool põllumajandussektorit, märkides väikest paranemist võrreldes jaanuari 151 tuhandega. Kuna USA tööturg on lähenemas täistööhõivele, ei tohiks ka madalam number turgu ära ehmatada, küll aga eeldatakse sellisel juhul palgasurve tekkimist.

Investorite tähelepanu võiks käesoleval nädalal pälvida veel Hiina. Läinud nädalal Shanghais toimunud G20 tippkohtumisel veensid riigi esindajad, et valitsus suudab reforme läbi viies hoida majandust kasvuteel. Milliseks täpsemalt lähiaastad kujunevad, sellest annab aimu peaminister Li Keqiang laupäeval Rahvapartei kongressi avades, kus ta avalikustab käesoleva aasta sisemajanduse kogutoodangu kasvuootuse ning majandusliku ja sotsiaalse arenguplaani perioodiks 2016-2020. Teisipäeval annavad veebruarikuu töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI näitajad värskeima ülevaate majanduslikust olukorrast.

Käesoleva nädala tähtsamad majandusuudised koos Bloombergi konsensuse ootustega:

Esmaspäev, 29. veebruar

  • USA Chicago töötleva tööstuse küsitlus (veebruar): 3,2punktiline langus 52,4 punktile pärast 12,7punktilist hüpet detsembris
  • USA majade pooleliolevad müügitehingud (jaanuar): 0,5% kuine paranemine pärast 0,1% kasvu detsembris
  • USA Dallas FEDi töötleva tööstuse küsitlus (veebruar): -30 punkti vs -34,6 punkti jaanuaris

Teisipäev, 1. märts

  • Hiina töötleva tööstuse PMI (veebruar): püsib 49,4 punktil
  • Hiina teenindussektori PMI (veebruar)
  • Saksamaa tööturu statistika (veebruar): töötute arv väheneb -10 tuhande võrra, töötuse määr püsib 6,2% peal
  • Eurotsooni töötuse määr (jaanuar): püsib 10,4% peal
  • Eurotsooni töötleva tööstuse PMI (veebruar): sama, mis esialgne ehk 51,0 punkti
  • Suurbritannia töötleva tööstuse PMI (veebruar): 0,7punktiline langus 52,3 punktile
  • USA töötleva tööstuse ISM indeks (veebruar): 0,3punktiline tõus 48,5 punkti peale
  • USA automüük (veebruar): annualiseeritult 17,7 miljonit autot (17,46 miljonit jaanuaris)

Kolmapäev, 2. märts

  • USA ADP tööturu küsitlus (veebruar): erasektoris loodi 185 tuhat töökohta (205 tuhat jaanuaris)
  • USA FEDi Beige Book
  • Brasiilia keskpanga intressimäära otsus: püsib 14.25% peal

Neljapäev, 3. märts

  • Suurbritannia teenindussektori PMI (veebruar): 0,6punktiline langus 55,0 punktile
  • Eurotsooni teenindussektori PMI (veebruar): sama, mis esialgne ehk 53,0 punkti
  • Eurotsooni jaemüük (jaanuar): 0,1% kuine kasv pärast 0,3% tõusu detsembris (YoY 1,3%)
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: 270 tuhat vs 272 tuhat nädal varem
  • USA teenindussektori ISM indeks (veebruar): langeb 0,4 punkti 53,1 punkti peal (kahe aasta madalaim tase)
  • USA tehaste tellimused (jaanuar): 2,1% kuine paranemine pärast -2,9% langust detsembris
  • Brasiilia neljanda kvartali SKP: langus peaks süvenema -5,9%ni võrreldes mullu sama ajaga

Reede, 4. märts

  • USA tööturu raport (veebruar): 195 tuhat uut töökohta (151 tuhat jaanuaris), töötuse määr püsib 4,9% peal



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon