Föderaalreservil on keeruline investorite ootusi rahuldada - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Föderaalreservil on keeruline investorite ootusi rahuldada

Erko Rebane

15.03.2016 10:23

Shutterstock

Käesoleval nädalal teevad oma etteaste kuus keskpanka, millest kõige tähtsam saab olema Föderaalreservi otsus.

Viimati jaanuaris kokku tulnud Föderaalreservi rahapoliitikat koordineeriv komitee (FOMC) koguneb uuesti selle nädala keskel ning peaks suure tõenäosusega jätma intressimäära vahemiku 0,25-0,50% peale. Kuigi viimase kuu jooksul on närvilisus finantsturgudel taandunud, võib FEDi esindajate värskemate kõnede põhjal järeldada, et eelmise aasta lõpus aeglustunud USA majanduskasvu ning viimastel kuudel kasvanud finantsturgude volatiilsuse tõttu eelistatakse enne järgmist intressimäära tõstmist saada kinnitust, et lühiajalised tegurid pole pikaajalist väljavaadet mõjutanud.

Kõigest kuu tagasi arvati finantsturgudel, et FED ei kavatse tänavu üldse enam intressimäära kergitada, kuid aktsiaturgude taastumine, tõrgeteta jätkunud töökohtade loomine ning keskpanga 2% lähedale kiirenenud inflatsioon on sundinud seda ootust korrigeerima, mis nüüd näeb FOMC aprilli istungil 26% tõenäosuse juures intressimäära kergitamist 25 baaspunkti võrra 0,50-0,75% peale ning juuni istungil 42% tõenäosust.

Erinevate intressimäära tasemete tõenäosused FOMC juuni istungil

Allikas: Bloomberg

Käärid võrreldes FEDi enda ootustega on aga jätkuvalt suured, sest kui futuuride järgi võiks Föderaalreserv nii 2016. kui ka 2017.a intressimäära kergitada 25 baaspunkti võrra, siis FOMC detsembri mediaanprognoos nägi ette 100 baaspunktist tõstmist mõlemal aastal. Sestap lähevad investorid istungile vastu ootusega, et keskpank korrigeerib oma intressimäära trajektoori allapoole ning reaktsiooni turgudel mõjutab eeldatavalt kõige rohkem just info, kui palju seda tehakse.

Siin aga peitub risk võimalikuks pettumuseks, sest väga palju ruumi manööverdamiseks Föderaalreservil pole, arvestades seda, et jaanuaris kallinesid kaupade ja teenuste hinnad energiat ja toitu arvestamata 1,7% (mõõdiku järgi, mida FED peamiselt vaatab) ning alles detsembris arvas keskpank, et hinnatõus võiks terve 2016.a peale olla 1,6%.

Allikas: Bloomberg, FOMC, LHV

Föderaalreserv pole ainuke keskpank, mille nõukogu tuleb sellel nädalal kokku rahapoliitilist olukorda arutama. Teisipäeval otsustas Jaapani keskpank jätta kuus nädalat tagasi negatiivseks pööratud intressimäära -0,1% peale ning samuti jätkata rahabaasi suurendamist 80 triljoni jeeni ehk ligikaudu 637 miljardi euro võrra aastas.

Suuri uudiseid ei tohiks neljapäeval tuua ka Inglise keskpanga istung, kus intressimäär jäetakse suure tõenäosusega 84. kuud järjest 0,5% peale. Kui möödunud suvel uskus keskpanga juht Mark Carney, et intressimäära tõstmine saab olema selle aasta alguses päevakajaline teema, siis jaanuaris lükkas ta need ootused kaugemasse tulevikku. Pehmenenud majandusnäitajate, suurenenud globaalsete riskide, madala inflatsiooni ning Brexitiga seotud määramatuse tõttu hindab turg nüüd pigem võimalikuks stsenaariumit, et intressimäära hakatakse kergitama alles tuleval aastal.

Lisaks eelmainitutele langetavad intressimäära otsuse veel Norra, Šveitsi ja Venemaa keskpank.

Käesoleva nädala tähtsamad majandussündmused koos Bloombergi konsensuse ootustega:

Teisipäev, 15. märts

  • USA jaemüük (veebruar): autosid ja kütust arvestamata 0,2% kuine kasv pärast 0,4% paranemist jaanuaris
  • USA NY FEDi töötleva tööstuse küsitlus (märts): 5,14punktine paranemine -11,5 punkti peale (kõrgeim alates detsembrist)
  • USA majade ehitajate kindlustunde indeks (märts): ühepunktine tõus 59 punkti peale pärast kolmepunktist langust veebruaris

Kolmapäev, 16. märts

  • Suurbritannia tööturu statistika (jaanuar/veebruar): töötu abiraha  taotlused vähenesid -9,1 tuhande võrra (-14,8 tuhat jaanuaris) ja kolme kuu keskmine töötuse määr püsib 5,1% peal
  • USA alustatud elamuehitused (veebruar): 4,6% MoM pärast -3,8% langust jaanuaris
  • USA väljastatud ehituslubade arv (veebruar): -0,2% kuine langus pärast -0,2% taandumist jaanuaris
  • USA inflatsioon (veebruar): kütust ja toitu arvestamata püsib 2,2% peal
  • USA tööstustoodang (veebruar): -0,3% kuine langus pärast 0,9% kasvu jaanuaris
  • FOMC intressimäära otsus: vahemik püsib 0,25-0,5% peal

Neljapäev, 17. märts

  • Šveitsi keskpanga intressimäära otsus: püsib -0,75% peal
  • Inglise keskpanga intressimäära otsus: püsib 0,5% peal
  • Norra keskpanga intressimäära otsus: 25baaspunktine langetamine 0,5% peale
  • Eurotsooni inflatsioon (veebruari lõplik): alusinflatsioon ühtib esialgse hinnanguga ehk 0,7%
  • USA Philadelphia FEDi töötleva tööstuse küsitlus (märts): 1,1punktine paranemine -1,7 punkti peale (kõrgeim alates 2015.a augustist)
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: kasv seitsme tuhande võrra 266 tuhandele
  • USA JOLTS tööturu küsitlus (jaanuar): 5,55 miljonit täitmata töökohta (5,607 miljonit detsembris)

Reede, 18. märts

  • Hiina majade keskmine hind (veebruar)
  • Venemaa keskpanga intressimäära otsus: püsib 11,0% peal
  • USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (märts): 0,5punktine tõus 92,2 punkti peale (kõrgeim alates detsembrist)



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon