Mõistlikult tasustatud juhtidega ettevõtetel läheb paremini - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mõistlikult tasustatud juhtidega ettevõtetel läheb paremini

Erko Rebane

17.03.2016 12:58

Shutterstock

Pädevate juhtide leidmine eeldab konkurentsivõimelise tasu maksmist, mis suurfirmade puhul ulatub kümnete miljonite dollariteni aastas.  Investorina on aga oluline mõista, kas juhtide töötasu on õigustatud või makstakse neile ülemäära palju.

Ettevõtte juhtide kompensatsioon võib olla oluline kuluallikas,  millest johtuvalt on aktsionärid huvitatud sellest, et firma etteotsa valitud isikud suudavad oma töötasu vääriliselt ka ettevõtet edasi viia ja kasumirida parandada. Üks võimalus selle analüüsimiseks on töötasude ning firma soorituse võrdlemine.

Bloomberg koostab jooksvat ülevaadet USA börsifirmade tippjuhtide kompensatsioonidest ning võrdleb seda väärtusega, mida nad aitavad luua.  Tulemuseks on reitingu edetabel, kus maksimaalne arv tähti (viis) omistatakse nendele juhtidele, kellele makstakse firma kolme aasta keskmisest majanduslikust kasumist 1% või vähem.  Neli tärni saavad juhid, kelle kompensatsioon moodustab 1-3% ettevõtte kasumist, kolm tärni võrdub 3-25% osakaaluga ning päris viimaselt pulgalt leiab juhid, kelle firma opereerib kahjumiga (vähemalt 250 miljonit dollarit aastas).

Allikas: Bloomberg

Kui juhtide kompensatsioonipaketid on mõistlikud, siis kas sellest võidavad ka aktsionärid rohkem? Hüpoteesi testimiseks loome aktsiaportfelli kõigi tabelis loetletud viie tärniga juhtide firmadest ning analüüsime ajaloolist tootlust. Ettevõtete osakaalud portfellis peegeldavad osakaalusid S&P 500 indeksis.

Graafikult on näha, et 12st firmast koosneval portfellil on läinud viimase aasta jooksul paremini kui S&P 500 indeksit järgival ETFil, eriti eelmise aasta teisest poolest, mil kasvas finantsturgude volatiilsus.  Alates 2014.a 31. detsembrist kuni tänaseni oleks portfelli tootlus 6,7%, samal ajal aga paranes S&P 500 tase vaid 1,0%. Positiivne on erinevus ka siis, kui vaadata näiteks viimast kolme aastat. Antud perioodi peale ületab viie tärniga juhtide firmadest koostatud portfelli tootlus laiapõhjalise indeksi 38% tõusu ligi 9 protsendipunkti võrra.

Allikas: Bloomberg




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon