Uuring: üle poole Eesti elanikest on valmis riigi kaasabil pensioni rohkem panustama - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Uuring: üle poole Eesti elanikest on valmis riigi kaasabil pensioni rohkem panustama

LHV

18.03.2016 14:48

Shutterstock

Veebruari alguses uuringufirma Faktum & Ariko poolt läbi viidud arvamusuuringu andmetel on 63% II pensionisambaga liitunuist huvitatud või valmis kaaluma kogumispensioni maksete suurendamist, eeldusel, et riik samuti oma panust suurendab. 28% vastanutest olid valmis makseid kohe suurendama, 35% aga valmis suurendamist kaaluma. Samuti selgub uuringust, et enim toetavad suuremat pensionisse panustamist kõrgema sissetulekuga vastajad ning kogujad vanuses 30–44 eluaastat.

Uuringust on näha, et suur osa Eesti elanikest saavad aru, et pensioniks tasub pigem rohkem kõrvale panna ja kui neile pakkuda head lahendused, on nad valmis nendest kinni haarama. Seda kinnitab ka LHV kogemus aastast 2009 ja 2013, kus enam kui pooled meie pensioniklientidest suurendasid enda II samba makseid vabatahtlikult.

III samba võimalused väärivad suuremat huvi

Samas üldine valmisolek täiendavaks kogumiseks III samba abil on pigem madal – iseseisvalt kogub täiendavalt pensionivara juba 20% küsitletuist ning seda on valmis tegema veel 17% uuringus osalenutest. Suurem valmisolek III sambasse kogumiseks on vanusegrupil45–60 eluaastat. Peamisteks III sambaga liitumist pärssivate teguritena tõid pensionikogujad välja vabade rahaliste vahendite puudumist (37%) ning veendumust, et I ja II sambasse kogutust piisab (28%).

Huvi III samba lahenduse vastu võiks olla kõrgem, arvestades, et tegu on ühe lihtsaima investeerimisvõimalusega, mida toetab ka riik maksusoodustuse kaudu. III samba boonuseks on riigi poolt tagastatav tulumaks. Iga tulevikuks kõrvale pandud 100 euro pealt maksab järgmise aasta märtsikuus riik tulumaksu tagasi 20 eurot.

Fakt:

Mullu tegi LHV Täiendavasse Pensionifondi sissemakseid kokku 697 inimest 909 tuhande euro väärtuses. Ühekordse sissemakse tegi 165 inimest, kelle keskmiseks makse suuruseks kujunes ligi 1600 eurot. Igakuiselt teostas sissemakseid 217 inimest, panustades keskmiselt 75 eurot. LHV Täiendavasse Pensionifondi saab investeerida ilma sisenemistasuta ning sissemaksed on paindlikud ehk summa suurus ning maksete sagedus on koguja enda valida.

LHV Täiendava Pensionifondi tootlusega saab tutvuda siin https://www.lhv.ee/pension/fondid/#tootlused

Rahulolu fondihalduriga

Arvamusuuringust selgub, et rahulolu oma fondihalduri tegevusega on Eesti pensionikogujate hulgas võrreldes varasemate perioodidega kasvanud – 53% küsitletuist on oma pensionifondi halduriga kas väga rahul või pigem rahul. Nooremate ja suurema sissetulekuga vastajate seas on rahulolu pensionifondihalduri tegevusega kõrgem. Fondihaldurivahetust on kindlalt kaalunud 5% küsitletuist ning 22% on sellele võimalusele mõelnud.

Uuringust tuli välja ka LHV jaoks meeldiv asjaolu, et rahulolu II samba fondihalduriga on kõrgeim LHV pensionifondide klientidel (73%), samuti on meie klientidel parim teadlikkus fondi tulemustest.


Tootlust peetakse oluliseks

Ligi kaks kolmandikku küsitletuist (64%) jälgib oma pensioniseisu keskmiselt kord aastas, 22% II sambaga liitunuist ei jälgi oma pensionivara seisu üldse. Uuringust nähtub, et sissetuleku suurenedes paraneb ka teadlikkus oma II samba tulemuse seisust. Samuti selgub uuringust, et pensionifondi valiku peamiseks kriteeriumiks peetakse tootlust, mida on välja toonud 47% küsitletuist.

Üks toetav näide selle kohta, kui määrava tähendusega võib olla pikaajalise investeerimise puhul investeeringu tootlus, ehk kasum, mille võrra kogutud summa kasvab.

Kui 1000-eurose brutopalgaga inimene kogub II sambasse pensioni 40 aastat, investeerides iga kuu ise 20 eurot (2% palgast) ning saades riigilt iga kuu juurde 40 eurot (4% palgast), on ta sel perioodil koos riigiga kokku investeerinud 9600 + 19 200 = 28 800 eurot.

Kui fondi tootlus on 8% aastas, lisandub investeerimiskasumit 164 465 eurot ja kogu II samba väärtus on 193 265 eurot. Kui aastane tootlus on 2%, lisandub investeerimiskasumit umbes 10 korda vähem ning II samba koguväärtuseks jääb 43 887 eurot.

Fakt:

Viimase 10 aasta jooksul on LHV pensionifondid kasvatanud klientide vara rohkem kui 65 miljoni euro võrra. 10 aasta keskmised aastased geomeetrilised tootlused on LHV fondidel: XS +4,95%, S +5,11%, M +5,06%, L +5,04%. (LHV Pensionifondi XL investeerimisstrateegia muutus alates 2012. aastast, mistõttu selle olulise muutumise tõttu ei esitleta fondi varasemate perioodide tootlusi.)

Fondide viimase 2, 3 ja 5 kalendriaasta keskmiste geomeetriliste tootlustega saab tutvuda siin https://www.lhv.ee/pension/vordle/keskmised-tootlused/

 

Kokku küsitles uuringufirma Faktum & Ariko veebruari alguses üleriigilise tarbijapaneeli raames internetiküsitluse teel 800 Eesti elanikku vanuses 18-60 aastat. Esinduslik uuring kaardistas üldiseid II ja III pensionisambaga seotuid hoiakuid.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Tutvu LHV fondide prospektiga lhv.ee/pension ja pea nõu asjatundjaga. Fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon