Mäng intressimäära tõenäosustega - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mäng intressimäära tõenäosustega

Erko Rebane

28.03.2016 15:04

Shutterstock

Föderaalreserv võis märtsi istungil küll võtta pehmema hoiaku intressimäära tõstmise suhtes, kuid otseselt ei välista Janet Yellen, ega ka teised keskpanga regionaalsete üksuste presidendid, et rahapoliitika normaliseerimist võidakse jätkata juba aprilli istungil. Selle tõenäosuse hindamiseks jälgivad turuosalised käesoleval nädalal USA veebruari inflatsiooni ning märtsi tööturu raportit.

Vaatamata globaalse majanduse jahtumisele ning finantsturgude volatiilsusele, on trendid USA tööturul jäänud tänavu üsna tugevaks. Esmakordselt esitatud töötu abiraha taotluste arv püsib mitmekümne aasta madalaima taseme lähedal ning jaanuaris ja veebruaris loodi keskmiselt 207 tuhat uut töökohta kuus,  mis ei jää väga palju madalamaks 2015.a keskmisest  (229 tuhat). Olulist muutust ei oodata ka märtsis, kui analüütikute konsensuse kohaselt loodi väljaspool põllumajandussektorit 208 tuhat uut töökohta. Arvatust oluliselt tugevam statistika ning seejuures ka keskmise palgakasvu kiirenemine annaks keskpangale aprilli istungil suurema julguse intressimäära kergitada, kuigi turuosalised hindavad pigem tõenäoliseks juuni istungit (36%).

Palju kõneainet on alates FOMC viimasest istungist pakkunud USA inflatsioon. Kaupade ja teenuste hinnad on kütust ja toitu arvestamata kolm kuud järjest kiirenenud, saavutades jaanuaris 1,7% taseme ning jõudes üsna lähedale keskpanga sihitud 2%le. Ehkki analüütikute arvates peaks hinnatõus jõudma veebruaris juba 1,8%ni, klassifitseerib FED inflatsiooni hüpet lühiajaliseks nähtuseks, mis lubab intressimäära kergitada väga aeglases tempos. Osade sõnul riskib FED siiski inflatsiooni eesmärgi ületamisega, mida eelmisel nädalal arvas teiste seas ka St Luis FEDi president James Bullard ning seetõttu peaksid turud olema aprillis intressimäära tõstmiseks valmis. Selline samm tuleks pigem üllatusena, sest hetkel hinnatakse sündmuse tõenäosuseks kõigest 6%.

Intressimäära taseme tõenäsosus FOMC aprilli istungi järel (hetkel 0,25-0,50%)

Allikas: Bloomberg

Euroopa majandusuudiste kalender on käesoleval nädalal mõnevõrra tagasihoidlikum. Teisipäeval avaldatakse eurotsooni veebruarikuu rahapakkumise statistika, mille kõige tähtsamaks komponendiks on erasektorile väljastatud laenud. Pärast aeglasemat detsembrit hoogustus krediidikasv jaanuaris tänu ärilaenude kasvule, samal ajal kui majapidamiste laenukasv püsis stabiilsena. Erasektori 0,6% aastast laenukasvu ei saa lugeda siiski väga silmapaistvaks ning siin jälgitakse järgnevatel kuudel, kas Euroopa Keskpanga märtsi otsused hakkavad krediidi voolu majandusse toetama. Eurotsooni mõõdukas krediidi- ja majandusaktiivsuse kasv peaks aitama hoida alusinflatsiooni stabiilsena, ulatudes prognooside järgi veebruaris 0,9%ni.

Aasias annavad märtsikuu küsitlused ülevaate Hiina erasektori aktiivsusest. Aasta algas nii töötlevas tööstuses kui ka teenindussektoris oodatust negatiivsemate tendentsidega ning märtsis loodetakse näha märke stabiliseerumisest.

Käesoleva nädala tähtsamad majandusnäitajad koos Bloombergi küsitletud analüütikute ootustega:

Esmaspäev, 28. märts

  • USA isiklikud kulutused ja sissetulek (veebruar): nii sissetulekute kui ka kulutuste kasvuks prognoositakse 0,1% (jaanuaris suurenesid mõlemad MoM 0,5%)
  • USA inflatsioon PCE mõõdiku järgi (veebruar): alusinflatsioon peaks kiirenema 0,1pp võrra 1,8% peale
  • USA majade pooleliolevad müügitehingud (veebruar): 1,1% kuine paranemine pärast -2,5% langust jaanuaris
  • USA Dallas FEDi töötleva tööstuse küsitlus (märts): 5,8punktiline tõus -26,0 punktile (kõrgeim alates detsembrist)

Teisipäev, 29. märts

  • Eurotsooni rahapakkumise ja krediidi statistika (veebruar)
  • USA majade keskmise hinna muutus (jaanuar): püsib stabiilsena 5,8% peal võrreldes mullu sama ajaga
  • USA tarbijate kindlustunde indeks (märts): 1,8punktiline kasv 94,0 punktile

Kolmapäev, 30. märts

  • USA ADP tööturu küsitlus (märts): erasektoris loodi 195 tuhat töökohta vs 214 tuhat veebruaris

Neljapäev, 31. märts

  • Hispaania jaemüük (veebruar): mullusega võrreldes 4,0% kõrgem (jaanuaris kasv 3,3%)
  • Prantsusmaa tarbijate kulutused (veebruar): 0,2% kasv võrreldes jaanuariga (toona oli MoM kasv 0,6%)
  • Saksamaa jaemüük (veebruar): 0,4% kasv pärast -0,1% langust jaanuaris (revideeriti 0,7% kasvu pealt allapoole)
  • Saksamaa töötute arvu muutus (märts): oodatakse langust kuue tuhande võrra (jaanuaris -10K), töötuse määr jääb püsima 6,2% peale
  • Eurotsooni inflatsioon (märtsi esialgne hinnang): alusinflatsioon peaks kiirenema 0,1pp võrra 0,9% peale
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: püsib 265 tuhandel
  • USA Chicago töötleva tööstuse PMI (märts): 2,9punktiline tõus 50,5 punktile

Reede, 1. aprill

  • Hiina töötleva tööstuse ja teenindussektori ametlikud PMId (märts): konsensus ootab töötleva tööstuse aktiivsuse paranemist 0,4 punkti võrra 49,4 punktile
  • Eurotsooni töötleva tööstuse PMI (märtsi lõplik): sama, mis esialgne ehk 51,4 punkti (veebruaris 51,2 punkti)
  • Suurbritannia töötleva tööstuse PMI (märts): 0,4punktine paranemine 51,2 punktile
  • USA tööturu raport (märts): väljaspool põllumajandussektorit loodi analüütikute arvates 208 uut töökohta, veidi vähem kui 242 tuhat veebruaris (töötuse määr püsib 4,9% peal)
  • USA töötleva tööstuse ISM (märts): 1,2punktiline taastumine 50,7 punkti peale (parim alates augustist)
  • USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (märtsi lõplik): 0,5 ülespoole korrigeerimine 90,5 punktile
  • USA automüük (märts): annualiseeritult 17,50 miljonit vs 17,43 miljonit veebruaris



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon