Börsifirmade kasumid saadavad ohtlikke signaale - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Börsifirmade kasumid saadavad ohtlikke signaale

Erko Rebane

05.04.2016 12:56

Shutterstock

Keskpangad võisid aidata taastada aktsiaturgudel investorite kindlustunnet, kuid järgmise proovikivina ootab ees ettevõtete esimese kvartali tulemuste hooaeg, mis ei tõota analüütikute ootuste järgi midagi rõõmustavat pakkuda.

Kuna firmade majandustulemused peegeldavad üldiselt majanduse tervist, ei olnud mullu detsembris 2016.a otsa vaadates põhjust paanikaks, sest  S&P 500 indeksisse kuuluvate ettevõtete müügitulu kasvuks prognoositi esimeses kvartalis 2,7% ja terve 2016.a peale 4,3% ning selle baasil pidanuks aktsiakasum kerkima vastavalt 1,5% ja 7,7%.

Nüüd, kui esimene neljandik majandusaastast on seljataga ning börsifirmad hakkavad tulemusi avalikustama, kardetakse juba märksa mustemat stsenaariumi. On üsna tavaline, et prognoositava perioodi alguses on ootused kõrged ning tegelike makro- ja mikromajanduslike tegurite selgudes korrigeeritakse ootusi täpsemaks, kuid sedapuhku on revideerimised olnud drastilised.

Factseti andmetel peaks S&P 500 firmade käive kahanema esimeses kvartalis -1,1% ning aktsiakasum -8,5%, mis oleks realiseerumise korral neljas järjestikune langusega kvartal ning sügavaim kukkumine alates 2009.a kolmandast kvartalist, mil 500 ettevõtte koondkasum kahanes -15,7%. Nafta hinna languse tõttu on suurim mõjutaja energiasektor, kuhu kuuluvate firmade kasum peaks aastaga kukkuma -101,8% (ehk 2015.a Q1 12,9 miljardi dollari suuruse kasumi asemel oodatakse nüüd -0,26 miljardi dollari suurust kahjumit).

Kuid isegi energiasektorit arvestamata peaks ülejäänud üheksa sektori firmade esimese kvartali aktsiakasum vähenema mulluse baasil -3,7%, kui ainult kolmes sektoris oodatakse kasvu (telekom, kestvuskaupade tootjad ning tervishoid). Lohutada võib ennast teadmisega, et üldiselt on lõpptulemus osutunud ootustest siiski 3-4pp võrra paremaks, ent isegi siis saab parimal juhul leppida väljaspool energiasektorit tegutsevate ettevõtete aktsiakasumite nullkasvuga (sh arvestades ka aktsiate tagasiostusid).

Allikas: Factset

Kogu majandusaasta peale oodatakse nüüd S&P 500 indeksisse kuuluvate firmade müügitulu 1,6% ja aktsiakasumi 2,2% tõusu, paljuski kuna panused tehakse tugevale teisele poolaastale. Aga kui eelnevad kvartalid on vähegi eeskujuks, tõmbavad ettevõtted ettevaatlike kommentaaridega tõenäoliselt nendele prognoosidele veel vett peale, muutes S&P 500 ettevaatava 17,5x P/E suhte rammusamaks.

S&P 500 indeks (valge) ning 2016.a oodataval aktsiakasumil põhinev P/E suhe (allikas: Bloomberg)

Pilt pole kuigi palju parem Euroopas, kus Stoxx 600 ettevõtete tänavust aktsiakasumi kasvu ootust on peamiselt energia- ja finantssektori ettevõtete tõttu langetatud 2,2% peale, kui alles detsembris prognoositi Deutsche Banki andmetel 6,7% suurenemist. Nii nagu eelnevatel aastatelgi, jäädakse lootusrikkaks kaugema tuleviku suhtes, kui 2017.a peaks Euroopa 600 ettevõtte koondkasum aktsia kohta hüppama ligi 13%.

Allikas: Deutsche Bank

Enne aga kui ettevõtted oma kvartalitulemustega esiplaanile kerkivad, jääb fookusesse makromajandus, mis sel nädalal pakub keskmisest tagasihoidlikumat statistika valikut. Ühendriikides on tähtsal kohal teenindussektori aktiivsusindeks, mille puhul loodetakse neljakuulise languse järel näha väikest paranemist. Euroopas peaksid suuremate riikide tööstustoodangu näitajad osutama pärast tugevamat jaanuari mõnevõrra aeglasemale hoole veebruaris.

Üle ega ümber ei pääse rahapoliitikast, sest kolmapäeval avaldab märtsi istungi protokolli Föderaalreserv ning neljapäeval heidetakse pilk Euroopa Keskpanga viimase istungi kulisside taha. Kuna FOMC liikmed on viimastel nädalatel üsna aktiivselt sõna võtnud, ei tohiks protokoll olulist uut informatsiooni pakkuda. FEDi president Janet Yellen on sel nädalal uuesti rambivalguses, osaledes neljapäeval paneelis, millest võtavad veel osa tema eelkäijad Ben Bernanke, Alan Greenspan ning Paul Volcker, ent siingi on raske näha suuri pealkirju arvestades seda, et Yellen üllatas turgusid arvatust pehmema hoiakuga alles 29. märtsi kõnes.

Käesoleva nädala tähtsamad majandusuudised ja sündmused koos Bloombergi küsitletud analüütikute konsensuse ootusega:

Teisipäev, 5. aprill

  • USA teenindussektori ISM (märts): 0,8punktiline tõus 54,2 punktile
  • USA JOLTS tööturu küsitlus (veebruar): 5,49 miljonit täitmata töökohta (5,541mln jaanuaris)

Kolmapäev, 6. aprill

  • Hiina Caixini koostatud teenindussektori PMI (märts)
  • Saksamaa tööstustoodang (veebruar): -1,8% kuine langus pärast 3,3% tõusu jaanuaris (YoY 0,4%)
  • FOMC märtsi istungi protokoll

Neljapäev, 7. aprill

  • Euroopa Keskpanga märtsi istungi protokoll
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: 270 tuhat vs 276 tuhat nädal varem
  • Janet Yellen esineb koos Ben Bernanke, Alan Greenspani ja Paul Volckeriga

Reede, 8. aprill

  • Saksamaa kaubandusstatistika (veebruar)
  • Suurbritannia tööstustoodangu muutus (veebruar): 0,1% kuine kasv pärast 0,3% tõusu jaanuaris (YoY 0,0%)
  • Prantsusmaa tööstustoodang (veebruar): -0,4% MoM langus pärast 1,3% kasvu jaanuaris (YoY 1,7%)



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon