Uus kirjandus LHV raamatukogus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Uus kirjandus LHV raamatukogus

Priit Rum

12.04.2016 12:03

Shutterstock

Investeerimisalane kirjandus on abimeheks kõigile, kes tahavad turgudel tegusid teha. Oled siis alles alustamas või omad juba arvestatavat investeerimiskogemust, uutest ideedest ja kasulike tõdede kordamisest on ikka abi. Seekord tutvustame mitmeid teoseid, mis toonitavad, kui tähtis on enne tegudele asumist mõelda, lähtuda faktidest ja otsustada kaine mõistuse järgi.

JORMA OLLILA
Võimatu edu. Kasvulava Nokias
2015

Soome majanduse käekäik huvitab meid väga, Soome on meie naaber ja eeskuju. Mitte kuigi ammu otsiti ka Eestis aktiivselt meie oma Nokiat. Soomlased enda oma leidsid, kuid selle edu tõusis ja langes.

Jorma Ollila oli neliteist aastat Nokia tegevjuht. Oma memuaaridel põhinevas raamatus näitab ta, kuidas Nokias saavutati hiilgav edu, mida kadestas kogu maailm, ja selgitab, kuidas sellest ilma jäädi. Tegelikult oligi see ju paljuski Nokia ja ka Ollila „süü”, et maailmas mobiiltelefonirevolutsioon sündis. 1990. aastate alguses oli eesseisvat edu võimatu ennustada. Ometi suutis Nokia panna end tööle nii, et visioonid ja julged otsused ühendati tõelise loomingulisuse ja insenerikunstiga. Tulemuseks oli liidrikoht mobiilitootjate seas ja enneolematu kasv.

Ollila kirjutab oma kogemustest, kuidas balansseerida võidu ja hävingu vahel, kuidas luua ja juhtida ühtset meeskonda ning mida tähendab olla tippjuht. Teos on aus ka kõiges, mis puudutab valearvestusi ja edu kaotamist.

KENT RAJU
Reklaamitrikk ehk kõik, mida reklaamist teadma pead
2011

Juba raamatu kaas ja pealkiri annavad mõista, et teos püüab reklaamivaldkonna pulkadeks lahti võtta. Seda on püüdlikult ka tehtud. Lugeja saab mõnusa annuse vaimukat kirjeldust, kuidas reklaamimaailm toimib, kuidas reklaamiloojad ja -agentuurid töötavad ning kuidas reklaamid sünnivad.

Kuna reklaami tarbivad kõik ja pea sama paljud peavad end selle ala asjatundjaks, on ka raamat mõeldud laiale lugejaskonnale. Turundusosakond on ju peaaegu igas ettevõttes. Autor ei lase ennast teooriatel ülemäära segada ning raamat sisaldab külluslikult subjektiivseid üldistusi ja lihtsustusi. Aga keda siis veel uskuda, kui mitte kõrvuni reklaamimaailmas elavat kirjutajat?

Raamatus toodud nutikad ja hästi valitud näited illustreerivad kõike, mida autori arvates reklaamindusest teadma peaks.

JEFFREY PFEFFER
Leadership BS: Fixing Workplaces and Careers One Truth at a Time
2015

Selles juhtimisalases raamatus nimetatakse asju õigete nimedega. Paljud peavad Jeffrey Pfefferit küünikuks, kuid ta lihtsalt vaatab andmetele ausalt otsa.

Autor on teadlane. Erinevalt paljudest teistest juhtimisgurudest saab Pfeffer enda kirjapandut ka tõestada ja seepärast ütlebki ta paljude käibetõdede kohta „BS”. Jutud, et õiged liidrid on ausad meeskonnamängijad, kes hoolivad kogukonnast ja väärtustest, ei pea üldjuhul paika. Tegelikult lähevad tippudest teflonmehed ja -naised läbi ustest ja akendest, sageli tõde väänates ja iseennast imetledes.

Soovid ja tegelikkus on väga erinevad. See tekitab organisatsioonides usaldamatust ja arusaamatust. Pfeffer näitab, kuidas asjad tegelikult on, ja annab võimaluse järeldada, mida juhtimise paremaks muutmiseks võiks teha.

DANI RODRIK
Economics Rules
2015

Ökonoomika või majandusteadus koosneb erinevatest mudelitest maailma mõtestamiseks. See, mis eristab parimaid ökonomiste mitte nii headest, on oskus valida erinevate olukordade tõlgendamiseks sobiv mudel, erinevaid võimalusi oskuslikult sünteesides.

Reaalteaduste ja majandusteaduse vahel on palju erinevusi, kuid mõlemad on teadusharud. Ökonomistid oskavad näha erinevaid mudeleid samaaegselt ja neid rakendada, püstitada uuenduslikke hüpoteese ja otsida võimalusi nende tõestamiseks.

See mitmekesisus ja paindlikkus jätab neile aga ka ruumi järgida kaasaja trende ja päevapoliitikat – oskus, mis on üks peamisi ökonomistide vastu suunatud kriitika põhjuseid.

TREN GRIFFIN
Charlie Munger: The Complete Investor
2015

Berkshire Hathaway asejuht Charlie Munger on paljude arvates täiusliku investori kehastus ehk elav näide sellest, kuidas olla edukas siiralt, arukalt ja enesekindlalt, tehes samal ajal kõvasti tööd ja omades laitmatut renomeed.

Mungerit peetakse investeerimise alal väga mõjukaks mõtlejaks. Antud raamatus võtabki autor kokku tema nutikaimad arusaamised elust ja eeskujulikust äripidamisest, tuues välja elulisi õppetunde ja naljakaid juhtumisi, aga ka tsitaate kirjutistest ja kõnelustest.

Munger on alati rõhutanud maailmast arusaamise olulisust – see on tema sõnul mõttemall, mis aitab nii investeerimisel kui ka elus üldiselt. Raamatust leiabki lugeja vastuse küsimusele, kuidas leida võimalusi ja näha riske seal, kus need esimese hooga varjatuks jäävad.

MATTHEW SYED
Black Box Thinking: The Surprising Truth About Success
2015

Mathhew Syed väidab, et inimesed suhtuvad ebaõnnestumisse tihti valesti, põlastades seda ning püüdes seda vältida ja maha vaikida. Samal ajal on nn musta-kasti-mõtlemine tõestanud, et kõige kindlam viis vigade ja ebaõnnestumiste vältimiseks on neist õppust võtta.

Syedi hästi kirjutatud ja veenev raamat võrdleb erinevaid lähenemisi oma vigade tunnistamisel ja näitab seeläbi, kuidas on parem. Must kast on lennukites selleks, et õnnetuse korral oleks täpselt võimalik kindlaks teha, mis läks valesti. Kuna lennunduses pühendatakse võimalike vigade kõrvaldamisele nii palju tähelepanu, on lendamisest saanud vaat et kõige turvalisem liikumisviis.

BRETT N. STEENBARGER
Trading Psychology 2.0: From Best Practices to Best Processes
2015

Kauplemispsühholoogia puudutab kõiki investeerijaid: nii päevakauplejaid, investoreid, turutegijaid kui ka fondihaldureid. Seni kuni kõiki kauplemisotsuseid ei tee robotid (milleni läheb veel aega), mängib psühholoogia turul toimuvas tähtsat rolli.

Kõrgelt hinnatud teoses kirjeldab Steenbarger, kuidas parimatest praktikatest kujundada pikaajalist edu toovad protsessid ning kuidas end investorina psühholoogiat appi võttes analüüsida. Edukale tegutsemisele panevad aluse turumuutustega arvestamine, oma tugevuste arendamine, loominguline mõtlemine ja enda jaoks parimate toimivate lahenduste väljatöötamine.

Illustreerivad näited ja ladus seletus aitavad lugejal mõista, kuidas kasutada psühholoogia tarkusi oma eesmärkide saavutamiseks.

BEN CARLSON
A Wealth of Common Sense
2015

Investeerimisele saab läheneda lihtsalt, aga ka väga keeruliselt. Erinevaid instrumente ja strateegiaid on nii palju, et see paneb pea ringi käima. Ben Carlson toob kõrge lennuga lugeja maa peale tagasi ja tuletab meelde esmatähtsad põhimõtted.

Carlson väidab, et olulist tuleb osata eristada ebaolulisest ja lihtsust tuleb otsida võimaluste virr-varris. Autor soovitab hoida pea külmana, mõelda pikaajaliselt, uurida ja koguda infot, maandada riske ja oma heast plaanist kinni pidada. Sest lõppude lõpuks aitab kaine mõistus ja mõtestatud tegevus meil alati jõuda paremate tulemusteni kui kavaldav rahmeldamine.

LHV raamatukogu võimaldab huvilistel tutvuda investeerimis- ja ettevõtlusala­se kirjandusega, aga ka lugeda ajakirja Investeeri kõiki numbreid. Kui teil on soov raamatuid laenutada, peaksite olema LHV Panga või LHV Varahalduse klient.

Infot raamatukogu kohta saab telefonil 6 800 400 või klienditugi@lhv.ee ning kogu valik on nähtav ka veebis. Raamatukogu on avatud E–R 9–19.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon