Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

18.04.2016 11:41

Shutterstock

Iga kolme kuu tagant teevad börsifirmad vahekokkuvõtteid oma majandusaastast, mis annab investoritele võimaluse korrigeerida ootusi. Kuigi esimese kvartali tulemused tõotavad Ühendriikides kujuneda viimaste aastate üheks halvimaks, otsitakse aruannetest ja tegvjuhtide kommentaaridest viiteid stabiliseerunud ärikeskkonnale, mis aitaks õigustada veebruari põhjadest taastunud aktsiahindasid.

Globaalse majanduskasvu aeglustumine, finantsturgude volatiilsus, tugev dollar, nafta hinna langus – need on peamised tegurid, mis on hoidnud S&P 500 firmade müügitulu viimased neli kvartalit languses ning erandiks ei tõota olla ka 2016.a esimene neljandik. Kui jaanuaris arvati, et aktsia kohta teenitud müügitulu võiks esimeses kvartalis kasvada 2,3% võrreldes mullu sama ajaga, siis tänaseks on ootus korrigeeritud -1,3% languseks.

Allikas: Factset

Kriisijärgne kulude vähendamine ning aktsiate tagasiostud aitasid ettevõtetel saavutada arvestatavat aktsiakasumi kasvu ka olukorras, kus müügitulu kippus kokku kuivama, kuid rihma pingutamine on muutunud järjest raskemaks ning esimese kvartalis peaks S&P 500 aktsiakasum näitama juba müügitulust suuremat langust (-9,3%).

Allikas: Factset

Kuigi kümnest sektorist seitsme puhul peaksid aktsiakasumid jääma mullusega võrreldes väiksemaks, tunneb langenud nafta hinna tõttu kõige suuremat survet energiatööstus. Eeldades, et tegemist on vaid ühte sektorit puudutava probleemiga, võiks parema ülevaate üldistest trendidest anda statistika, mis jätab energiasektori arvestusest välja. Antud juhul oodatakse S&P 500 firmade esimese kvartali müügitulu kasvuks 1,6%, kuid aktsiakasumi muutus jääks ikkagi negatiivseks (-9,3% asemel -4,2%), mis oleks esmakordne alates 2008-2009.a kriisist. Üldiselt suudab ligikaudu 70% ettevõtetest kasumiootust ületada, kuid veebruari põhjadest taastunud turud võivad sellega juba arvestada.

Allikas: Factset

Käesoleval nädalal avaldab oma lõppenud kvartali majandustulemused 109 S&P 500 firmat.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon