Titaandioksiid – pigment, mis muudab asjad valgeks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Titaandioksiid – pigment, mis muudab asjad valgeks

Vallo Lees

27.04.2016 10:37

Shutterstock

Vikipeedia kirjeldab valget kui puhast värvust, mis sümboliseerib puhtust, veatust, tõde ja süütust. Samuti on valge kerguse, lihtsuse, aususe ja lugupidamise värv. Kuna valge lipp on allaandmise või vaherahu sümbol, tähendab valge ka rahu. Negatiivsetest tähendustest võib valge sümboliseerida alistumist, külmust, tühjust, surmakahvatust ja igavust. Ilmselgelt on valgel värvil palju kasutus- ja väljendusvõimalusi.

Valgeid värvipigmente on mitmeid, kuid seoses heade omadustega on tänapäeval üheks enim kasutatavaks titaanvalge ehk titaandioksiid (TiO2). Titaanvalge on võrreldes teiste valgete pigmentidega kõige suurema murdumisnäitajaga ning on selle tõttu valgeim ja suurima kattevõimega. See on väga stabiilne aine, kannatades kuumust, valgust, õhku, lahjasid happeid ja aluseid. Ühtlasi pakub see UV kaitset ja ei ole mürgine. Sarnaste omadustega asendustooteid ei leidu. Titaandioksiidi toodetakse titaani sisaldavast maagist sulfaat- või kloriidprotsessi abil.

TiO2 on värvitootjate jaoks üks suuremaid kulukohti, moodustades 30% valge värvi ning 10%-25% kõikide teiste värvide (v.a must) tootmiskuludest. Värvide tootjad moodustavad 60% titaandioksiidi tarbimisest, plastmassi tootjad 25%, paberitööstus 14% ning ülejäänud moodustavad mitmed teised tooted (näiteks päevituskreem, hambapasta ja toiduained). Regionaalselt moodustab Hiina 25% TiO2 tarbimisest, kuid veelgi rohkem tarbib seda Euroopa (30%). Nõudlust mõjutab enim ehitus- ning pakendussektorite käekäik. Suurimad tootjad on Hiina ja USA.

Allikas: Tize

Maailma suurim titaandioksiidi tootja on USAs baseeruv The Chemours Company (CC). Tegu on endise Du Ponti (DD) üksusega, mis eraldati emaettevõttest 2015. aasta juunis. Chemours moodustas ligi 20% Du Ponti müügituludest, kuid analüütikute hinnangul vähem kui 10% ettevõtte väärtusest. Spin-offi põhjustena toodi välja Chemoursi toodete madalam kasvupotentsiaal võrreldes ülejäänud Du Ponti toodete portfelliga ning Chemoursi äri suur tsüklilisus, mis tähendab väga volatiilseid majandustulemusi.

Allikas: Howard Group

Titaandioksiidi nõudluse kasv on aastast aastasse mõningate eranditega suhteliselt stabiilne, kuid toormetele iseloomulikult sõltub TiO2 hind globaalsest pakkumise mahust. Pärast 2009. aasta majanduskriisi langes tööstussektori nõudlus TiO2 järgi märgatavalt, mis sundis tootmismahte vähendama. Valitsuste stiimulpaketid panid aga infrastruktuuri ning ehitussektori uuesti käima (eriti Hiinas) ning nõudlus kasvas järsult. Selle tulemusena tõusid kiiresti ka TiO2 hinnad. Tootjad reageerisid tootmisvõimsuste suurendamisega, kuid ehitussektori kasvutempo aeglustus taas ning hinnad hakkasid langema. Antud kirjeldus iseloomustab hästi sektori tsüklilisust.

Allikas: Tize

Lisaks sellele, et Chemours on suurim tootja, on tegu ka ühe kasumlikuma titaandioksiidi valmistajaga. Ettevõtte eelis peitub madalates tootmiskuludes, mis on saavutatud läbi spetsiifilise know-how tootmisprotsessis. Sellest räägib lähemalt Bloombergis ilmunud artikkel „The Plot to Steal the Color White From DuPont“, milles kirjeldatakse, kuidas DuPonti endised töötajad müüsid tootmisprotsessi saladusi hiinlastele. Muidugi pole tore, et ettevõtte tootmissaladusi varastatakse, kuid tõsiasi, et Chemoursil on tootmisprotsess, mis on varastamist väärt, on omaette justkui kvaliteedimärk.

Allikas: Morningstar

Kuigi mitmed tootjad on raporteerinud stabiliseerunud müügimahtudest, siis TiO2 hinnad ei ole eriti tõusnud, kuna varud olid väga suureks paisunud. Õigupoolest on hindade taastumist oodatud juba 2013. aasta teisest poolest alates. 2015. aastal langesid Chemoursi titaandioksiidi müüdud kogused 1%, kuid hinnad alanesid tervelt 12%. Mitmed ettevõtted on nüüdseks teatanud tootmismahtude sulgemisest. 2015. aastal oli globaalne tootmismaht 6,5 mln tonni (yoy -5%). Chemours on tootmist vähendanud 150 000 tonni võrra (ca 10% tootmisvõimsusest), Huntsman (HUN) teatas 100 000 tonnisest vähendamisest ning Tronox (TROX) on tootmisvõimsust langetanud 15% ehk 60 000 tonni võrra.

Samuti tundub, et kõrged varud on märgatavalt vähenenud. Kui 2012. aastal paisusid varud üle 100 päeva nõudlusest, siis 2015. aastal oli see tulnud 46 päeva peale ning tootjate rakendatav tootmisvõimsus, mis langes vahepeal 70% peale, on taas üle 80%. Möödunud aasta lõpus teatasid Chemours, Tronox ja Kronos (KRO), et tõstavad TiO2 hindasid 1. jaanuarist $150 võrra tonni kohta ning 1. maist tõstab Chemours hindasid taaskord $150 võrra tonni kohta.

Kuigi hiljutised hinnatõusud on märk nõudluse ja pakkumise vahekorra stabiliseerumisest, on Chemoursi majandustulemused silmnähtavalt kannatanud. 2015. aastal langesid ettevõtte müügitulud 11% ning $400 mln suurusest puhaskasumist kukuti $90 miljonilisse kahjumisse. Rahavoog äritegevusest langes $180 miljonini (2014. aastal $505 mln) ning vaba rahavoog oli -$337 mln vs -$99 mln aasta tagasi.

Allikas: Chemours

Viimase majandusaasta tulemustes on sees $310 mln ulatuses ühekordseid kulutusi seoses koondamiste ja varade mahakirjutamisega ning kapitalikulutused alates 2012. aastast on olnud tavapärasest kõrgemad seoses Alatamira tehase ehitusega Mehhikos (aastane tootmisvõimsus 200 000 tonni, maailma kõige madalamate kuludega tehas, maksumus $600 mln). Käesoleval ja järgmisel aastal peaksid kapitalikulutused alanema ning alates 2017. aastast on kapitalikulutused ilmselt $350 mln aastas. Chemoursil on käimas kulude vähendamise programm, millega loodetakse aastaks 2017 kokku hoida $350 mln aastas Ühtlasi tuleb arvestada, et viimased majandustulemused sisaldavad endas intressikulusid, mis Du Ponti koosseisus puudusid.

Nimelt oli spin-off’i üheks tingimuseks, et Chemours maksab Du Pontile ühekordse summana $3,9 mld seoses Du Ponti panustatud varadega ettevõttesse. Kuna Chemoursil sellist summat kuskilt võtta polnud, laenati see võlakirjaturgudelt ja pankadelt. Seega on ettevõttel nüüd $3,9 miljardiline laenukoormus, millele on vastu panna kõigest $0,1 miljardit omakapitali. Laenude teenindamise intressikulu on aastas ca $220 mln ning esimesed tähtajad jõuavad kätte 2023. aastal.

Teine oluline riskifaktor Chemoursi jaoks on potentsiaalsed kohtukulud. Nimelt süüdistatakse ettevõtet Ohio ja West Virginia joogivee reostamises kemikaaliga C-8, mida kasutati tefloni valmistamisel. Kuna antud kemikaal on mürgine, siis seostatakse seda mitmete haigusjuhtumitega. Chemoursi vastu on esitatud 3500 erinevat hagi, millest esimese puhul määrati süüdistaja kasuks välja $1,6 mln kahjutasu. Kuigi otsus pole veel lõplik ning Chemours kavatseb otsuse edasi kaevata ja iga järgnev hagi on teistest erinev, siis sarnaste kahjutasude väljamõistmise korral seisab Chemours silmitsi miljarditesse dollaritesse ulatuvate kohtukuludega.

Muidugi tuleb veel märkida, et titaandioksiidi tootmine pole Chemoursi ainus äri. Lisaks tegeleb ettevõte veel jahutus- ja tööstuskemikaalide valmistamisega, milles Chemours hoiab samuti globaalset liidripositsiooni. Antud äride osatähtsus ettevõtte müügituludes on seoses TiO2 hinnalangusega viimastel aastatel kasvanud.

Allikas: Chemours

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. Autor omab The Chemours Company aktsiaid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon