Investorid on valmis suviseks šokiks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Investorid on valmis suviseks šokiks

Erko Rebane

26.05.2016 14:18

Shutterstock

Suveperiood pole hooajalise nõrkuse tõttu investoritele kunagi väga meeltmööda olnud, kuid ootamatult järsk korrektsioon eelmise aasta augustis ja järellainetus esimeses kvartalis on muutnud turuosalised tänavu  eriti ettevaatlikuks.

Põhjuseid riskikartlikkuseks pole kuigi raske leida. Globaalne majanduskasv on jäänud oodatust kesisemaks, ettevõtete kasumid langevad, valuatsioonid on ajalooliselt suhteliselt kõrged, Föderaalreserv tahab Ühendriikides intressimäära kergitada ning mitmel pool mujal on rahapoliitika efektiivsus kahtluse alla seatud.

Veebruari põhjadest põrganud globaalse aktsiaturu edasine tõus mõjub seda enam küsitavamalt, mistõttu on USA väikeinvestorite seas optimistide osakaal langenud viimase küsitluse järgi vaid 17,75%ni ehk isegi madalamale tasemele kui 2008-2009.a.

Allikas: Bloomberg

Ettevaatlikud pole mitte ainult väikeinvestorid, vaid sarnast skeptilisust peegeldavad ka suuremate rahajuhtide positsioonid, kui BofAML küsitluse kohaselt omasid globaalsed fondijuhid ja varahaldurid maikuus aktsiates vaid 6% ülekaalu. Turgude põrkest hoolimata on näitaja kaks kuud järjest langenud ning jääb pikaajalisele keskmisele 0,9 standardhälbe jagu alla.

Samal ajal on fondijuhid suurendanud vaba raha osakaalu, moodustades keskmiselt 5,5% portfellist ning ulatudes tasemeteni, kui Lehman Brothers läks 2008.a pankrotti või kui 2011.a eskaleerus eurotsooni võlakriis.

Kõik näivad justkui olevat valmis mustadeks päevadeks, olgugi et keegi ei oska öelda, mis täpsemalt juhtub või millal sündmus aset leiab. Ajalooliselt on aga nõnda negatiivne sentiment mõjunud turgudele hoopis toetavalt, sest arvestatav osa investorite kapitalist on kõrvaltvaataja rollis ning ühel hetkel on tarvis seda uuesti tööle panna. Korrektsiooni korral on olemas vahendid, mida saab avanenud võimaluste püüdmiseks kiiresti kasutada,  pehmendades turu langust. Või kui realiseerub vastupidine stsenaarium, kus globaalse majanduse kasv jätkub ilma suuremate negatiivsete üllatusteta ning aktsiaturud kerkivad edasi, võivad investorid hakata aktsiaid kõrgemale jahtima, sest vastasel korral tekib risk jääda tootlusest ilma.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon