Citi: nafta hind tõuseb edasi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Citi: nafta hind tõuseb edasi

Erko Rebane

02.06.2016 15:06

Shutterstock

Reguleeriva rolli hüljanud Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) tunneb tõenäoliselt rahulolu, et nende strateegia kannab vilja ning naftaturu parem tasakaal on juhtinud hinna jaanuaris saavutatud 28 dollari põhjast tagasi 50 dollarile. Citi arvates soodustavad erinevad tegurid netos nafta edasist kallinemist.

Kui eelmisel aastal ületas globaalsel naftaturul pakkumine nõudlust 1,5-2,0 miljoni barreli võrra, siis 2016.a teiseks pooleks oodatakse turu liikumist juba tasakaalu. Iraani, Iraagi ja Saudi Araabia suurenenud tootmise tõttu on OPECi riikide nafta pakkumine jõudnud küll rohkem kui seitsme aasta kõrgeimale tasemele, kuid järjest selgemat mõju on madalad hinnad avaldamas väljaspool OPECit tegutsevatele riikidele, mille päevane toodang on Rahvusvahelise Energiaagentuuri kohaselt kahanenud viimase aastaga 0,8 miljoni barreli võrra ning peaks 2016.a tervikuna kahanema 0,8 miljoni barreli võrra.

Tugevalt on nafta pakkumist tänavu raputanud ka mitmed ootamatud sündmused, kui esimeses kvartalis vähendasid  torujuhtme plahvatused Iraagis, Nigeerias ja Kolumbias päevast toodangut 1,1 miljoni barreli võrra.  Niipea kui need katkestused said likvideeritud, saabus teises kvartalis uus laine, kus Nigeeria tootmine vähenes rünnakute tõttu aasta algusega võrreldes kohati 0,8 miljoni võrra ning metsapõlengud Kanadas tõmbasid päevast tootmist 1,1 miljoni barreli võrra koomale.

Allikas: Citi

Ühel hetkel ajutised tõrked likvideeritakse, kuid kuna paralleelselt kasvab nafta päevane tarbimine aastas 1,2 miljoni barreli võrra, oodatakse pakkumise taastumisest hoolimata turu jäämist tasakaalu. Ülejäägi kadumine on katalüsaatoriks naftahinna edasisele tõusule, kuid mitte siiski tagasi 100 dollarile.

Ühest küljest võib pidurdava tegurina välja tuua globaalselt väga kõrgeid varusid, mis näiteks Ühendriikides lõid hiljuti 87a rekordeid.  Samas nendib Citi, et turule varusid väga kiiresti ei paisata, sest kerkivate hindadega keskkonnas peaks ettevõtetel olema hea meel, et neil on olemas madalamate hindade juures soetatud varude puhver.

Allikas: EIA

Nafta edasist hüppelist kallinemist võib piirama hakata uuesti hoogustuv nafta puurimine Ühendriikides. Aktiivsete puurtornide arv (alumisel joonisel tähistatud valgega) on USAs kukkunud 1,5 aastaga 80% 316 peale ning natatoodang (tähistatud kollasega) kahanenud viimase aasta jooksul üle 800 tuhande barreli võrra 8,77 miljoni barrelini päevas (kuna esmajärjekorras peatati vähem tõhusamad puurtornid ning nafta ammutamise efektiivsus paranes, on langus tootmises jäänud tagasihoidlikumaks), kuid selle langustsükli jooksul on loodud palju puurauke, mis on jäänud  lõpetamata. Citi hinnangul võidakse need 50 dollarit maksva nafta korral lõpule viia, kergitades pakkumist üsna kiiresti 400 tuhande barreli võrra või enamgi. 60 dollari juures käivituksid juba uued puurimisprogrammid.

Allikas: Bloomberg

Erinevad tegurid muudavad hinna prognoosimise väga keeruliseks, kuid Citi arvates on alla 40 dollarit maksev nafta liiga odav, et pakkumine saaks kasvada ning rahuldada suurenevat nõudlust. Pigem on tõenäoline, et musta kulla hind jätkab 65 dollari suunas liikumist, kuid sellest kõrgematel tasemetel suureneb ettevõttete motivatsioon uuesti puurima hakata, mis peaks koos kõrgete varudega mõjuma laena ning juhtima hinda uuesti alla.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon