Raamatutarkus tarviline vara - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Raamatutarkus tarviline vara

Erko Rebane

03.06.2016 12:54

Shutterstock

Kui Warren Buffett parasjagu ei maga, ei söö või ei mängi bridži, on ta hõivatud lugemisega. Seda ei ole raske mõista, et teiste kirjatükid, alates päevauudistest ja lõpetades mitmesajaleheküljeliste raa­matutega, annavad võimaluse õppida kõike uut, laiendada maailmavaadet ning arendada mõttevõimet ja suhtlus­oskust.

Ka investeerimisel lugemist unarusse jättes riskime kiire põlemisega, sest esiteks ei oskaks me kinni haarata võimalustest ning teiseks saaksime õppida vaid enda vigadest, mis võib osutuda väga kulu­kaks. Arenemiseks investori ja kauple­jana pakume seekord raamatuid, mis tutvustavad lähemalt sotsiaalmeediaäri, õpetavad kinnisvara müüma ja avavad rahamaailma psühholoogilise poole.

NICK BILTON
Verisulis Twitter. Tõsilugu rahast, võimust, sõprusest ja reetmisest
2016

Twitter on ettevõttena kaht­lemata muljetavaldav, kas­vatades müügitulu viie aas­taga nullist 2,2 miljardi dollarini. Kuid aktsia on lii­kunud allamäge, kuna teed suuremate massideni pole suudetud leida. Huvi vähe­nemine peegeldab ettevõt­te raskust oma rolli määrat­lemisel konkurentsitihedas sotsiaalmeediaäris. Võima­likud põhjused torkavad kiiresti silma, kui lugeda The New York Timesi aja­kirjaniku Nick Biltoni raa­matut, milles autor jutustab loo Twitteri asutanud nelja sõbra peadpööritavast edust, kuulsusejanust ja kurbadest tagajärgedest, mida rahamaailm inimsuhe­tele tihti põhjustab.

Twitteri näide tõestab, kui tähtsat rolli kannab firma ette rakendatud tugev ja üksmeelne juhtkond, kes suudab motiveerida tööta­jaid ja panna neid kindla eesmärgi nimel meeskon­nana tööle. Kui aga asuta­jad hakkavad kontrolli saa­vutamiseks teineteisele nugasid selga lööma, äh­mastub siht ja kustub ka investorite lootus helgema­le tulevikule.

DAVE GRAY
The Connected Company
2014

Sotsiaalmeedia suurim võlu on see, et saame ühe nu­puvajutusega koondada enda ümber kõik sõbrad ja tuttavad, ükskõik kus keegi parasjagu ka ei viibiks. Nõnda on sündinud võimas kommuun, kuhu kaasatak­se ka järjest rohkem ette­võtteid.

Tänu digitaalse suhetevõr­gustiku kasvule on saanud mõiste „klient on kuningas” uue tähenduse, sest ühe rahulolematu tarbija lugu võib kiiresti eskaleeruda kümnete, sadade või tuhan­dete inimeste protestiks. Täpselt samamoodi võivad kliendid võimendada posi­tiivset sõnumit viisil ja ma­hus, mida varem poleks uneski suutnud uskuda.

Dave Gray on kirjutanud põhjaliku käsiraamatu eri­neva astme juhtidele selgi­tamaks, kuidas kasutada tehnoloogiat ettevõtte kui sotsiaalse terviku loomi­seks ja edasiviimiseks.

MATTHEW SCHIFRIN
The Warren Buffetts Next Door
2010

Poeriiulitelt leiab suure hul­ga raamatuid, mis kajasta­vad Warren Buffetti tegemi­si ning tema investeerimispõhimõtteid. Ja kuigi ka käesoleva teose pealkirjas ilutseb legen­daarse investori nimi, kes­kendutakse siin erinevatest eluvaldkondadest pärit ini­mestele, kes näitavad, et igaüks meist võib piisava töö ja vaevaga edukalt in­vesteerimismaailma murda.

Matthew Schifrin on teinud intervjuu kümne üksikinves­toriga, kes lähenevad tur­gudele oma nurga alt, ka­sutades mitte ainult Warren Buffetti eeskujul väärtuspõ­hist investeerimist, vaid ka tehnilist kauplemist ning kvant- ja makromajandus­likku analüüsi.

Kuigi suurem osa neist de­monstreerib oma oskusi virtuaalportfelli tootlustele tuginedes, võib sellele vaa­tamata raamatust leida ka­sulikke soovitusi ja mõtteid, kuidas reaalse raha kasva­tamiseks sobivaid ettevõt­teid leida ning milliseid alli­kaid kasutada.

WILLIAM ROBINSON
Trading Up: Financial Markets, Essential Strategies
2014

Kes on oma haridusteel kokku puutunud mikro- ja makroökonoomikaga, peaks olema nõudluse ja pakkumise mudeliga samuti tuttav. Tegelikult on need kaks kõverat kauple­mise puhul ühed täht­samad elemendid, sest nõudluse ja pakkumise baasil kujuneb alusvara turuhind. Kui oskad lugeda ostjate ja müüjate jõudude vahekorda, suudad tõenäoliselt ära määrata ka selle, millises suunas on hind liikumas.

William Robinsoni raamat tutvustab nii alustajatele kui ka edasijõudnutele erine­vaid tuletisinstrumente ning aitab mõista, kuidas tõlgen­dada sentimenti ja juhtida riske, et saada kauplemise põnevas maailmas edukaks.

ALICE SCHROEDER
The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life
2009

Kas teadsid, et Warren Buf­fetti karjäär algas juba siis, kui ta 10 aasta vanuselt kohtus New Yorgi börsi liik­mega, kes talle rahamaail­ma tutvustas? Kas teadsid, et juba teismelisena oli ta kuu sissetulek suurem kui tema õpetajatel ning et 80 protsenti oma ajast veedab ta kontoris lugedes?

Warren Buffetti regulaarsed kirjad oma aktsionäridele ja sõnavõtud meedias aitavad olla kursis ikooni seisu jõudnud investori turunäge­musega ja investeerimisot­sustega, kuid käesoleva raamatu avaldamiseni oli tema isikliku elu kohta vähe teada.

Alice Schroederi enam kui 800 leheküljele mahutatud biograafia Warren Buffetti elust aitab paremini mõista, milline eluhoiak, väärtuspõ­himõtted ja filosoofia aitasid mehel ärimaailma redelist edukalt üles ronida.

TÕNU TOOMPARK
Kuidas müüa kinnisvara?
2015

Pole oluline, kas soovid müüa oma ühetoalist korterit kesklinnas või villat poolsaare tipus, eesmärk on alati saada kõrgeimat võimalikku hinda. Kui me pole just kinnisvarainves­torid, puutume elu jooksul kodu müümisega vähe kokku ning ei pruugi seetõttu hoomata kõikvõi­malikke nippe, mis aitavad ostjaid edukamalt leida ja müügihinda mõjutada, ega teada, milliseid juriidilisi ja maksualaseid detaile ühe kinnisvaraobjekti müük hõlmab.

Kellele meeldib end vähegi Eesti kinnisvarauudistega kursis hoida, on tõenäoli­selt tuttav ka adaur.ee lehe­küljega ja Tõnu Toomparki nimega. Pikaajalisele koge­musele tuginedes haarab Tõnu Toompark käsiraa­matus kinni lugeja käest ning juhatab ta läbi müügi­protsessi, alustades päris algusest ehk müügivaja­duse selgitamisest ning lõpetades valduse üleand­mise ja maksude maksmi­sega.

JOHN COATES
Kui koerast saab hunt
2014

Interneti ning infotehno­loogia võidukäik on olnud suureks abiks investoritele, kes ei pea börside jälgimi­seks või tehingute tegemi­seks enam isegi lauaarvuti taga istuma. Teisalt võib siin aga peituda põhjus, miks jaeinvestorite väärtpa­beriportfellide tootlus kipub alla jääma turgude omale. Tänu lihtsustunud juurde­pääsule manööverdatakse oma raha börsidel rohkem ringi, et kasumi maksimee­rimiseks paremini võimalusi tabada, avades aga paraku end seeläbi ka rohkem psühholoogilisele survele ja eksimisele.

Käitumuslik rahandus on majanduses suhteliselt uus haru, mis üritab neurotea­dusele ja psühholoogiale tuginedes selgitada majan­duses ja finantsturgudel nähtusi, mida klassikaline teooria ei suuda. Oma panuse annab John Coates, kes endise deriva­tiivikauplejana ning nüüd tunnustatud teadlasena tõestab, kuidas füsioloogia meie otsustamisvõimet erinevates olukordades mõjutab.

Raamat aitab mõista, miks võidud ja kaotused ei pruugi alati sõltuda strateegiavalikust.

VACLAV KLAUS
Europe: The Shattering of Illusions
2013

Suurem poliitiline ja majan­duslik integreeritus ei ole Tšehhi endise presidendi Vaclav Klausi arvates Euroopa jaoks õige tee, sest sellest saab demo­kraatia lagunemise viimane faas. Tema sõnul peaks Euroopa Liit liikuma hoopis vastupidises suunas, taas­tades liikmesmaade suve­räänsuse.

Oma raamatus analüüsib Klaus Euroopa muutumist viimaste aastakümnete jooksul ning leiab, et Euroopa Liidu tänase vormi taga seisab poliitikute jaoks avanenud võimalus põge­neda vastutuse eest kodumaa valijate ees. Euroopa üliriigi loomise suunas liikudes jätavad liik­mesriigid hüvasti demo­kraatiaga, mis aga on ohtlik ja ebastabiilne tee.

 

LHV raamatukogu võimaldab huvilistel tutvuda investeerimis- ja ettevõtlusala­se kirjandusega, aga ka lugeda ajakirja Investeeri kõiki numbreid. Kui teil on soov raamatuid laenutada, peaksite olema LHV Panga või LHV Varahalduse klient.

Infot raamatukogu kohta saab telefonil 6 800 400 või klienditugi@lhv.ee ning kogu valik on nähtav ka veebis. Raamatukogu on avatud E–R 9–19.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon