Janet Yellen, palun halastust - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Janet Yellen, palun halastust

Erko Rebane

06.06.2016 14:52

Shutterstock

27. mail tõdes Föderaalreservi juht Janet Yellen avalikus vestluses Harvardi professori Gregory Mankiwiga, et erinevate indikaatorite järgi näib USA majandus pärast nigelat talveperioodi uuesti hoogu koguvat ning kui trend jätkub ja tööturu seis paraneb edasi – ning seda ta tol hetkel ka ootas – oleks intressimäära tõstmine lähikuudel sobilik. Isegi kui turgude silmis võis korraks säärane plaan olla realistlik, siis pärast maikuu nõrka tööturu raportit on seda raske ette kujutada.

Kui eelmisel aastal loodi Ühendriikides keskmiselt 229 tuhat uut töökohta kuus ja tänavu esimeses kvartalis keskmiselt 196 tuhat, siis teises kvartalis on  arengud  valmistanud pettumuse. Aprillis kasvas majanduses uute töökohtade arv 123 tuhande võrra ning mais kõigest 38 tuhande võrra, osutudes tublisti tagasihoidlikumaks võrreldes analüütikute prognoositud 160 tuhandega.

Allikas: Bloomberg

Töötuse määr kukkus küll tsükli põhja 4,7% peale, aga seda negatiivsetel põhjustel, sest tööturult lahkus ligi pool miljonit inimest (osa demograafilistel põhjustel, osa sellepärast, et ei suudeta leida töökohta). Kui arvestada ametlikult töötutele inimestele juurde veel need, kes peavad töötama osalise koormusega, kuna täistööajaga kohta on raske leida ning ka need, kes on loobunud tööotsingutest, kuna majanduslike või muude tingimuste tõttu ei suuda seda leida, siis antud tasandil jäi töötuse määr mais püsima 9,7% peale. Positiivsest küljest ei toimunud tagasiminekut nominaalse tunnipalga aastases kasvus, mis jäi stabiilseks 2,5% peale (ehkki siingi on arvatud, et nõnda madala töötuse määra juures võiks kasv olla juba märksa kiirem).

6. juunil astub Janet Yellen viimast korda enne Föderaalreservi 14-15. juuni istungit publiku ette ning paljud usuvad, et maikuu statistika muudab tema hinnangu ettevaatlikumaks. Kas aga Yellen otseselt intressimäära tõstmise juuni istungil välistab, on kaheldav, sest  ühe kuu statistika võib olla väga volatiilne ning üldiselt pole piisav kõigutamaks pikemaajalisi trende, mis mitmete teiste tööturu näitajate järgi (vabade töökohtade arv, iganädalased töötu abiraha taotlused, tarbijate hinnang tööturule) peegeldavad endiselt tugevust.

Seda nentis nädalavahetusel ka  Cleveland FEDi president ja FOMC hääletav liige Loretta Mester, kelle sõnul võetakse maikuu tööturu raportit rahapoliitiliste otsuste langetamisel kindlasti arvesse, kuid ühe kuu statistikale ei saa liiga palju rõhku asetada ning et see pole muutnud fundamentaalselt tema majanduslikku väljavaadet, mis on intressimäära aeglaseks tõstmiseks piisav.

Teiseks on mitmed FEDi presidendid oma esinemistes toonud välja, et täistööhõive saavutamisel on loomulik eeldada uute töökohtade loomise aeglustumist. Harjumuspäraseks kujunenud 200 tuhandest kõrgemate numbrite asemel piisab erinevatel hinnangutel 70-150 tuhandest uuest töökohast kuus, et hoida töötuse määra stabiilsena. Verizoni 35 tuhande töötajaga streiki arvestades oleks mais tegelikult loodud 73 tuhat töökohta, mis täidaks vajaliku kriteeriumi rahapoliitika edasiseks normaliseerimiseks.

Kolmas põhjus peitub intressimäära ootuste juhtimises. Isegi kui FOMC otsustab juunis intressimäära mitte tõsta, ei taha Janet Yellen seda ilmselt eos välistada, sest nõnda võivad investorite ootused veelgi kaugemale tulevikku nihkuda. Juba praegu nähakse futuuride järgi intressimäära 25baaspunktist kergitamist ette alles detsembri istungil, mis on märksa tagasihoidlikum trajektoor võrreldes FEDi sooviga kergitada baasintressi 2016.a kokku 50 baaspunkti võrra. Mida väiksem on lõhe investorite ja FEDi ootuste vahel, seda madalam on tõenäosus, et intressimäära liigutamine valmistab üllatuse ning põhjustab läbi finantsturgude soovimatuid tagajärgi.

Futuuride järgi USA baasintressi erinevate tasemete tõenäosused FOMC juuni istungil

Allikas: Bloomberg

Janet Yelleni esmaspäevasel esinemisel on suurim potentsiaal turu sentimenti mõjutada, sest globaalne majandusuudiste valik jääb sel nädalal võrdlemisi tagasihoidlikuks. Euroopas selguvad suuremate riikide aprillikuu tööstustoodangu näitajad, mis annavad vihjeid sisemajanduse teise kvartali kasvu kohta ning tuleval nädalavahetusel on fookuses Hiina maikuu jaemüügi, tööstustoodangu ja investeeringute statistika.

Esmaspäev, 6. juuni

  • Janet Yelleni esinemine (Eesti aja järgi kell 19.30)

Teisipäev, 7. juuni

  • Hispaania tööstustoodang (aprill): mullusega võrreldes 2,5% kasv (märtsis 2,8%)
  • Saksamaa tööstustoodang (aprill): 0,7% kuine kasv pärast -1,3% langust märtsis (YoY 1,0%)
  • Eurotsooni esimese kvartali lõplik SKP: QoQ 0,5% ja YoY 1,5%

Kolmapäev, 8. juuni

  • Hiina kaubandusstatistika (mai)
  • Suurbritannia tööstustoodang (aprill): püsib muutumatuna võrreldes märtsiga (YoY -0,4%)
  • USA JOLTS tööturu küsitlus (aprill)

Neljapäev, 9. juuni

  • Hiina inflatsioon (mai): püsib 2,3% peal
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: 270 tuhat vs 267 tuhat nädal varem

Reede, 10. juuni

  • Prantsusmaa tööstustoodang (aprill): 0,4% kuine kasv pärast -0,3% langust märtsis (YoY 1,0%)
  • Itaalia tööstustoodang (aprill): 0,3% kuine kasv pärast 0,0% muutust märtsis (YoY 1,1%)
  • USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (juuni): 0,7punktine langus 94,0 punktile (madalaim alates aprillist)

Pühapäev, 12. juuni

  • Hiina jaemüük (mai): kasvutempo aeglustumine 0,1pp võrra 10,0%le (aeglaseim alates 2015.a aprillist)
  • Hiina tööstustoodang (mai): kasvutempo püsib 6,0% peal
  • Hiina kapitaliinvesteeringud (mai YTD): 10,4% vs 10,5% aasta esimesel neljal kuul



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon