Jaapani sojakastmetootjal kõrged sihid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Jaapani sojakastmetootjal kõrged sihid

Kristiina Kirtsi

08.06.2016 12:30

Kikkoman

7 miljardi euro suuruse turuväärtusega Jaapani Kikkoman on umbes sada aastat tagasi loodud Jaapani toiduainetööstuse ettevõte, mille enimmüüdud tooteks on sojakaste (märkusena, sojakaste moodustab 38% ettevõtte käibest). Ühtlasi on Kikkomani puhul tegemist nii maailma, kui ka Jaapani suurima sojakastme tootjaga.

Kuid ettevõtte äritegevus ei piirdu ainult sojakastmete tootmisega – Kikkomani tooteportfelli kuuluvad ka konserveeritud puu- ja köögiviljad (Del Monte Asia), ketšup, sojapiim, Del Monte mahlad, poolvalmistooted, veinid ning muu. Pika tootmisajalooga Kikkomani kvaliteetsete sojakastme eripäraks on looduslikkus, kuna tootmisel kasutatakse naturaalset kääritamist. Ettevõtte tooteid müüakse rohkem kui 100 riigis ülemaailmselt.

Kuigi Kikkomani puhul on tegemist Jaapani ettevõttega, tuleb suurem osa ettevõtte tuludest väljastpoolt Jaapanit (täpsemalt 54% müügitulust ja 85% ärikasumist). Märkusena, väljaspool Jaapanit on ettevõtte suurimaks turuks USA.

Esimese tehase rajas Kikkoman USAsse 1972. aastal, Euroopas alustati tootmist 22-aastat hiljem. 6000 töötajaga Kikkomanil on väljaspool Jaapanit seitse sojakastme tootmise tehast, mis lisaks USAle asuvad Hiinas, Singapuris, Taiwanis ning Hollandis. Suurima tootmisvõimsusega väljaspool Jaapanit asuv tehas on samuti USAs ning see moodustab peaaegu 50% kogu välisriikide tehaste tootmisvõimsusest.

Välisriikides on perioodil 1974-2014 Kikkomani sojakastme keskmiseks müügi kasvuks olnud +8% aastas. Sealjuures on regioonidest viimasel kümnel aastal käibe kasvu vedanud Euroopa. Tulevikus aga peaks müügi kasv tulema arenevatelt turgudelt. Ettevõtte lähituleviku keskmised kasvuootused erinevatele regioonidele on järgnevad: Põhja-Ameerika +4% aastas, Euroopa +10% ning Aasia (v.a Jaapan) +10%.

Globaalne sojakastme tootmine peaks kuni 2020. aastani keskmiselt kasvama +10% aastas. Sealjuures plaanib kolmveerand lisanduvast kogusest toota Kikkoman. Üheks põhjuseks, mis nõudlust sojakastmete järele suurendab on muuhulgas ka trend tervislikuma toidu suunas, kuna sojakaste sisaldab alternatiividest vähem soola ning suhkrut.

Nagu allolevalt jooniselt näha, on Jaapani sojakastmete turul liidriks Kikkoman 38% turuosaga. Ka USA sojakastmete turul on Kikkomanil turuliidri positsioon umbes 56% osakaaluga (võrdlusena, ettevõtte suurimal konkurendil on samal ajal umbes 15% turuosa).

Allikas: Euromonitor

2016. aasta märtsis lõppenud majandusaastal kasvas Kikkomani käive +10% võrreldes aastatagusega ehk 408 miljardi jeenini, ärikasum +29% võrreldes aastatagusega ehk 32,6 miljardi jeenini ning puhaskasum +30% ehk 20 miljardi jeenini. Märkusena, väheneva rahvaarvuga ja deflatsioonilisel Jaapani turul vähenes Kikkomani ärikasum lõppenud majandusaastal -30% (samal ajal aga USAs kasvas kasum +21% võrreldes aastatagusega).

Järgmisel majandusaastal prognoosib Kikkoman käibe -1% vähenemist ja ärikasumi marginaalilt 20bp langust ehk 7,8%, kuna ettevõtte turunduskulud suurenevad. Ettevõtte puhaskasum aga peaks samal ajal kasvama +20% ehk 24 miljardi jeenini (vt allolev tabel).

Allikas: Ettevõtte aruanded

2018. aasta majandusaastal peaks aga Kikkomani prognooside kohaselt toimuma paranemine – nimelt ootab Kikkoman 2018. aasta käibelt +8% kasvu ehk 440 miljardi jeenini, ärikasumi marginaalilt paranemist 8,2% peale, ärikasumilt +10% kasvu ehk 36 miljardi jeenini ning omakapitali tootluselt paranemist 9% peale praeguse 8,7% pealt. Sealhulgas panustavad nii käibe kui ka kasumi kasvu nii Jaapan kui ka ülejäänud turud (märkusena, ettevõtte Jaapani üksuse ärikasumi marginaal peaks paranema 5% peale praeguse 2,2% pealt).

Alates aasta algusest Kikkomani aktsia odavnenud -8% kohalikus valuutas, samal ajal kui Nikkei indeks on odavnenud -12%. Kikkomani aktsia kaupleb 41-korda tagasivaatavat kasumit, 34-korda 2017. aasta oodatavat kasumit ning 18,7-korda 2017. aasta oodatavat EV/EBITDAd. Kikkoman maksab ka dividendi - aktsia dividendimäär on 0,8%.

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon