USA aktsiaturg flirdib tipuga. Mis juhtub piiri ületamisel? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA aktsiaturg flirdib tipuga. Mis juhtub piiri ületamisel?

Erko Rebane

09.06.2016 14:22

Shutterstock

Veebruari keskpaigast alustasid aktsiaturud mitmel pool maailmas, sealhulgas Ühendriikides, taastumist aasta esimeste nädalate kukkumisest, jõudes järgnevate kuude jooksul mitmete oluliste tehniliste tasemeteni. Järgmiseks kriitiliseks sihiks on S&P 500 puhul ajaloolise tipu vallutamine – missioon, mille edukal sooritamisel võib ees oodata meeldiv kingitus.

Kui 2013.a või 2014.a oli rekordi purustamine S&P 500 jaoks sisuliselt iganädalane sündmus, siis viimane aasta on möödunud investorite jaoks väga põuaselt. Oma praeguse rekordi saavutas S&P 500 indeks 2015.a 20. mail, millele järgnes konarlik teekond kahe ehmatava korrektsiooniga.  Madalamate intressimäära tasemete ootuses on USA 500 ettevõtte aktsia liikumist peegeldav indeks roninud viimaks tagasi pilvepiirile, kui 8. juuni seisuga jäi kõrgeimast tipust lahutama vaid 0,6%.

Antud taseme murdmine saadaks Bank of America Merrill Lynchi kohaselt väga positiivse signaali. Kui vaadata tagasi ajaloole alates 1929.a, leiab nõnda pikast perioodist 23 juhtumit, kus S&P 500 on teinud rohkem kui 300päevase pausi järel uue 52 nädala tipu (joonisel märgitud punasega). 91% juhtudest liikus indeks järgneva 250 päeva jooksul kõrgemale ning seejuures kujunes keskmiseks tootluseks 15,6%. Analüütikute sõnul olid positiivsed ka lühiajalised tootlused, kui 20 päeva pärast uue tipu saavutamist kauples indeks keskmiselt 2,4% kõrgemal ning 130 päeva hiljem 8,3% plussis.

Allikas: BofAML

Tõusu jätkumise tõenäosus on varasema statistika põhjal kahtlemata muljet avaldav, kuid sama lööv on takistuste rada, mida tuleb selleks ületada.  Föderaalreservi taganemine agressiivsest intressimäära tõstmise plaanist on toitnud usku, et rahapoliitika jääb lõdvaks veel pikemat aega ning tänu selle on julgetud osta ettevõtteid tuleviku kasvu arvelt.  Milline võiks olla valuatsioonikordajate lagi madalate intressimääradega keskkonnas, on iseküsimus, kuid selge on see, et ilma fundamentaalse kasvuta suureneb igal tõususammul risk, et nurga taga peidab ennast tõsisem korrektsioon.

S&P 500 indeks (valge) ning jooksva aasta oodataval kasumil põhinev P/E suhe (lilla)

Allikas: Bloomberg

Kust leida katalüsaatoreid, mis tõukaks aktsiaturgu kõrgemale ilma suuremate riskideta? Vaja on ennekõike ettevõtete kasumite paranemist. Olgugi et nii Ühendriikide kui ka globaalse majanduse puhul puuduvad hetkel märgid, mis viitaksid hoogsamale aktiivsusele, on viimastel kuudel positiivsemad arengud aset leidnud nii dollari vahetuskursis kui ka nafta hinnas. Pikemat aega on viimased kaks töötanud valdavalt USA ettevõtete kahjuks, kuid aasta algusest nõrgenenud dollar ning jaanuari põhjast tagasi üle 50 dollari põrganud nafta vähendavad vastutuult ja see annab analüütikutele võimaluse kasumite osas optimistlikumaks muutuda.

Muutused USA ettevõtete kasumite prognoosides pole küll olnud kuigi silmapaistvad, kuid juba seegi võib olla märgilise tähendusega pöördepunktiks, kui ootuste kärpimised pidurduvad ning liiguvad kohati juba kõrgemale.

Allikas: Factset




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon