Ühendriikide keskpangal on midagi öelda - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ühendriikide keskpangal on midagi öelda

Erko Rebane

13.06.2016 12:19

Shutterstock

Finantsturgudel on käesoleva nädala kõige tähtsamaks sündmuseks Föderaalreservi rahapoliitikat juhtiva komitee (FOMC) intressimäära otsus. 15. juunil lõppev kahepäevane istung on üks neljast aasta jooksul, mille raames värskendatakse ka majandusprognoose. SKP, inflatsiooni ning töötuse määra ootuste kõrval pälvib turuosaliste seas suuremat huvi see, millistel tasemetel näevad FOMC liikmed intressimäära 2016. ja 2017.a lõpus.

Oodatust nõrgemaks kujunenud esimeste kuude majandusnäitajate ja finantsturgudel kasvanud stressi tõttu tõmbas Föderaalreserv märtsis intressimäära ootusi allapoole ning varasema 100 baaspunkti suuruse tõstmise asemel hinnati pigem tõenäolisemaks võimalust kergitada intressimäära 2016.a vaid kahel korral ehk kokku 50 baaspunkti võrra.

Lähtudes Janet Yelleni ettevaatlikest kommentaaridest eelmise nädala kõnes ning lähenevast referendumist Suurbritannias, on üsna ebatõenäoline, et järgmisel istungil kavatsetakse tõsta intressimäära. Suurema fookuse all on küsimus, kas FED peab endiselt võimalikuks tänavu veel kaks korda intressimäära kergitada või mitte.

Kuigi ennekõike räägitakse USA maikuu tööturu raportist kui pettumuse valmistanud statistikast, siis tegelikult muutsid revideerimised arvatust pehmemaks ka eelneva kahe kuu numbrid. Raske on peita õigustuse taha, et tegemist on tavapärase volatiilsusega, kui FEDi enda koostatud indeks viitab juba viimased viis kuud tööturu tingimuste halvenemisele, saavutades mais madalaima taseme alates 2009.a.

FEDi tööturu tingimuste indeks

Allikas: Bloomberg

Siit johtuvalt võib eeldada, et FED eelistab intressimäära tõstmisest loobuda ka juulis, isegi kui juuni peaks tooma Ühendriikide tööturul paranemise märke, sest ühe kuu statistika põhjal on keeruline lugeda langustrendi lõppenuks. Põhjust ootamiseks annavad ka pikaajalised inflatsiooniootused, mis on turu hinnangul uuesti alanema hakanud ning osutusid juunis rekordmadalaks ka esimese tarbijate küsitluse põhjal. See võib panna FOMC liikmeid kõhklema, kas aprillis 1,6%le aeglustunud inflatsioon on pikemas plaanis ikka liikumas eesmärgiks seatud 2% juurde.

Allikas: Bloomberg

Septembri istungiks aga laekub vahepeal piisavalt palju konjunktuuri ning jääb aega hinnangute andmiseks, et intressimäära tõstmist siis mitte välistada. Ja ehkki paljud arvasid mullu, et FED detsembris intressimäära turgude madala likviidsuse tõttu ei tõsta, tõestas keskpank vastupidist, mistõttu on teoorias endiselt võimalik 2016.a sisse mahutada kaks 25 baaspunktist kergitamist.

Turuosaliste intressimäära ootused on pärast maikuu tööturu raportit seevastu liikunud madalamale, kui futuuride järgi hinnatakse tänavu tõenäoliseks stsenaariumi, et FED tõstab intressimäära vaid ühel korral. Seega jätkaksid intressimäärad turuosaliste ja FEDi silmis liikumist erinevatel trajektooridel, kuid lõhe ootuste vahel on kujunenud juba tavapäraseks nähtuseks ning nagu aasta algus näitas, tuleb FED investoritele vastu alles siis, kui selg on päris vastu seina,  mida hetkel ilmselt veel ei tunta.

Allikas: FED, Bloomberg, LHV

Käesoleva nädala tähtsamad majandusnäitajad ja -sündmused:

Esmaspäev, 13. juuni

  • Olulisi majandusuudiseid pole

Teisipäev, 14. juuni

  • Eurotsooni tööstustoodang (aprill): 0,8% kuine kasv võrreldes märtsiga (YoY 1,4%)
  • Suurbritannia inflatsioon (mai): alusinflatsioon peaks kiirenema 0,1pp võrra 1,3% peale
  • USA väikeettevõtete kindlustunde indeks (mai): 0,1pp langus 93,5 punktile (madalaim alates märtsist)
  • USA jaemüük (mai): autosid ja kütust arvestamata oodatakse 0,2% kuist kasvu pärast 0,6% tõusu aprillis

Kolmapäev, 15. juuni

  • Suurbritannia töötu abiraha taotlused (mai): püsivad muutumatuna (aprillis -2,4 tuhat)
  • USA tootjahinnaindeks (mai): energiat ja toitu arvestamata prognoositakse 1,0% kasvu (0,9% aprillis)
  • USA NY FEDi töötleva tööstuse küsitlus (juuni): 5,02punktine paranemine -4,0 punktile (parim alates aprillist)
  • USA tööstustoodang (mai): -0,2% MoM langus pärast 0,7% kasvu aprillis (töötleva tööstuse toodang peaks kasvama 0,1%)
  • FOMC istung: intressimäära vahemik jääb püsima 0,25-0,50%le

Neljapäev, 16. juuni

  • Jaapani keskpanga istung
  • Suurbritannia jaemüük (mai): autosid ja kütust arvestamata YoY 3,8% (4,2% aprillis)
  • Inglise keskpanga intressimäära otsus: nädal enne Brexiti hääletust eelistatakse jääda ettevaatlikuks ning jätkata majandusele madala intressimäära näol toe pakkumist
  • Eurotsooni inflatsioon (mai lõplik): alusinflatsioon vastab esialgsele hinnangule ehk 0,8%
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: 270 tuhat vs 264 tuhat nädal varem
  • USA inflatsioon (mai): energiat ja toitu arvestamata 2,2% vs 2,1% aprillis (üks kahest inflatsiooni mõõdikust, mida FED jälgib vähem)
  • USA majade ehitajate kindlustunde indeks (juuni): ühepunktine tõus 59 punktile (parim alates jaanuarist)
  • USA Philadelphia FEDi töötleva tööstuse küsitlus (juuni): 3,1 punktine paranemine 1,3 punktile (parim alates märtsist)

Reede, 17. juuni

  • USA alustatud elamuehituste arv (mai): -1,9% kuine langus pärast 6,6% tõusu aprillis
  • USA väljastatud ehitusload (mai): 1,3% kuine kasv pärast 4,9% kasvu aprillis



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon