USA puurtornide arvu langus on peatunud - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA puurtornide arvu langus on peatunud

Vallo Lees

06.07.2016 14:39

Shutterstock

Just nagu lubatud, on nafta hinna kerkides $50/barrel tasemele hakanud taas tõusma ka USA naftapuurtornide arv. Baker Hughesi koostatav raport näitas, et 1. juuliga lõppenud nädalal lisandus 11 aktiivset puurtorni, mis viis summaarse näitaja 340 peale. Ühtlasi on tegu neljanda korraga viimase viie nädala jooksul, mil käigusolevate puurtornide arv kasvas. Aastases võrlduses on aga langus veel väga suur, sest mullu samal otsis naftat 640 puurtorni. 2014. aasta oktoobri tipust on aga puurtornide arv kahanenud 1269 võrra.

Analüütikute sõnul lisandub uusi puurtorne nii-öelda „õigetsse kohtadesse“ ehk madalamate tootmiskuludega maardlatesse nagu Permian. Praeguste hindade püsimisel oodatakse puurtornide arvu kasvu veel järgmised kaks kvartalit. Tõenäoliselt jäävad aga lisandumised tagasihoidlikuks, sest ettevõtted on ettevaatlikud ja seedivad alles nafta hinna suurest langusest saadud kaotusi.

Allikas: Bloomberg

Kuigi USA naftatootjad on suutnud ühest puurkaevust efektiivsemalt toornaftat ammutada, on puurtornide arv olnud siiski piisavalt järsk, et riigi naftatoodang hakkaks langema.  Viimane toodangu tipp saavutati 2015. aasta aprillis, mil USA naftatootjad pumpasid päevas 9,7 mln barrelit. Aasta hiljem on tootmismaht langenud 8,9 miljoni barreli peale päevas. Sellest tulenevalt ei maksa ka oodata, et USA naftatoodang nüüd mõningase aktiivsete puurtornide lisandumisel järsult kasvama hakkab. Analüütikute sõnul on naftatoomise kasvuks vaja 530-610 aktiivset puurtorni ehk pea kaks korda rohkem kui praegu töös on.

Küll aga on potentsiaalne naftareservide hulk seoses märgatavalt kasvanud tootmisefektiivsusega hüppeliselt kasvanud. Eile avaldatud raporti kohaselt on USA maapõues peidus isegi Saudi Araabiast ja Venemaast rohkem naftat. Rystad Energy kohaselt on tegu reservidega, mida tehnoloogiliselt ja majanduslikult mõttekas on kaevandama hakata. Samas loetakse siia avastatud ja veel avastamata reservid.

Antud info kohaselt on USAl 264 miljardit barrelit naftareserve, Venemaal 256 miljardit barrelit ning Saudi Araabial 212 miljardit barrelit. Üle maailma analüüsiti kolmeaastase perioodi keskel 60 000 naftavälja, mille tulemusel hinnati globaalseteks naftareservideks 2,1 triljonit barrelit. Seda on tänasest aastasest tootmisvõimsusest 70 korda rohkem. Seda, et USA naftavarude kasvu taga on eelkõige tehnoloogiline läbimurre, iseloomustab tõsiasi, et enam kui 50% riigi reservidest on kildanafta vormis.

Allikas: Rystad Energy

Kuigi teised tunnustatud reservide raportid nagu näiteks BP Statistical Review näitavad USA varusid väiksemana kui Saudi Araabial, Venemaal, Kanadal, Iraagil, Venezuelal ja Kuveidil, siis uuringu autorite sõnul ei ole need numbrid hästi omavahel võrreldavad. Nimelt põhineb selliste uuringute statistika valitsuse andmetel, kuid igal riigil on oma metoodika, kuidas reserve kajastatakse. Mõned OPECi maad nagu Venezuela arvestavad ka avastamata maardlatega, samas kui Hiina ja Brasiilia reservide maht põhineb konservatiivsetel hinnangutel ja sisaldab ainult olemasolevaid maardlaid.

Muidugi mõista on oluline ka, et mis hinnaga need reservid maapõuest kätte saaks. Kuigi USA kildanafta tootmine on viimase kahe aastaga muutunud poole odavamaks ja on mõningatel juhtudel alla $30/barrel, siis Lähis-Ida tootjad saavad musta kulla vähem kui $10/barrel kätte.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon