Celgene – ühe ravimiga ravimitootja - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Celgene – ühe ravimiga ravimitootja

Kristiina Kirtsi

13.07.2016 09:49

Shutterstock

Üks neljast maailma suurimast biotehnoloogia ravimiettevõttest on Celgene – 1986. aastal asutatud USA vähi, põletikuvastaste ja immunoloogia ravimite tootja. Põhimõtteliselt on Celgene’i puhul tegemist ühe ravimiga ravimiettevõttega, kuna ettevõtte enimmüüdud ravim genereerib 63% käibest.

Celgene’i suurima müügituluga ravimiks on verevähi, täpsemalt multiipelse müeloomi, ravim Revlimid. USA ravimiametilt sai Revlimid heakskiidu 2005. aastal ning alates 2007. aastast on tegemist olnud ka Celgene’i enimmüüdud ravimiga. Igal aastal stabiilselt müügitulu kasvanud ravim ületas miljardi dollari piiri 2008. aastal. 2015. aastal ulatus ravimi müügitulu juba 5,8 miljardi dollarini, mida on +17% rohkem kui aasta varem. 2016. aastal prognoosib Celgene Revlimidi müügitulu kasvuks +15% võrreldes aastatagusega ehk 6,6-6,7 miljardit dollarit.

Multiipelse müeloomi turg peaks 2023. aastaks kasvama 23 miljardi dollarini praeguse 9 miljardi dollari pealt ehk keskmiselt 11% aastas. Ravimite osas kontrollivad multiipelse müeloomi turgu 67% turuosaga Celgene’i kolm ravimit: Revlimid, Pomalyst ning Thalomid. Ülejäänud osa turust kuulub ravimitele Velcade ning Kyprolis.

Tulenevalt nii ravimi kasutamise aja pikenemisest, geograafilisest laienemisest kui ka ravimiametilt heakskiidu saamiselt teiste haigusvormidele, on nõudlus Revlimidi järele kasvav. Ühtlasi on Revlimidist nüüdseks saanud USA FDA poolt esmaseks valikuks multiipelsele müeloomi ravis. Revlimidi patendi lõpuni on rohkem kui kümme aastat aega (patent aegub USAs 2027. aastal), kuid koopiaravim peaks turule tulema 2026. aastal. Euroopas kehtib patent 2024. aastani.

Kuigi Revlimid on Celgene’i enimmüüdud ravim, kuulub ettevõtte tooteportfelli veel teisigi päris tugeva müügituluga ravimeid. Näiteks ulatus eelmisel aastal peaaegu miljardi dollarini vähiravimi Abraxane ja multiipelse müeloomi Pomalyst/Imonovidi müügitulu (vt allolev joonis). Samuti genereeris psoriaasiravim Otezla esimesel aastal peaaegu 500 miljonit dollarit müügitulu. Märkusena, ettevõtte prognooside kohaselt kasvab Abraxane’i müügitulu 2017. aastal 1,5 miljardi dollarini. Ravimi patent aegub USAs 2026. aastal ning Euroopas 2022. aastal.

Allikas: ettevõtte aruanded

Celgene’i kolmest suurimast ravimist oli 2015. aastal kiireima kasvuga multiipelse müeloomi ravim Pomalyst/Imnovid, mille müük kasvas 45% võrreldes aastatagusega, ulatudes 983 miljoni dollarini. Celgene’i prognooside kohaselt kasvab ravimi müügitulu 2017. aastaks 1,5 miljardi dollarini. Pomalysti patent aegub USAs 2024 ning Euroopas 2023. aastal.

Celgene’i prognooside alusel võib tulevikus ettevõttel olla ühe ravimi asemel juba kolm rohkem kui miljardi dollarilise aastase müügituluga ravimit. Positiivseks on siinjuures ka see, et tänu teiste ravimite müügitulu kasvule, väheneb Celgene’i sõltuvus Revlimidist. Samuti võib uusi suure müügituluga ravimeid tulla Celgene’i heas seisus olevalt ravimiarenduselt (kuni 2018. aastani on Celgene’il kliiniliste uuringute III-faasis 18 ravimit).

Viimasel viiel aastal on Celgene’i käive kasvanud keskmiselt +21% ning puhaskasum +18% aastas. Eelmisel majandusaastal kasvas 60% müügitulust USAs teeniva Celgene’i käive +20,7% võrreldes aastatagusega ehk 9,3 miljardi dollarini, puhaskasum kasvas samal ajal +20% ehk 1,9 miljardi dollarini (vt allolev joonis). 2016. aasta majandusaasta käibelt ootab Celgene +17% kasvu võrreldes aastatagusega ehk 10,5-11 miljardit dollarit, ärikasumi marginaalilt 150 bp võrra paranemist ehk 53,5% ning kasumiks aktsia kohta 5,5-5,7 dollarit.

Allikas: ettevõtte aruanded

Kui veel 2012. aastal oli Celgene’i turuväärtuseks 33 miljardit dollarit, siis hetkel on see paisunud 81 miljardi dollarini. Raha on ettevõttel bilansis 5,7 miljardit dollarit ning võlga 14,3 miljardit dollarit (mida on umbes 5-korda rohkem kui 2012. aastal). Vaba rahavoogu teeb ettevõte aastas umbes 2 miljardit dollarit - seda kasutatakse uute ravimite arendamiseks, ettevõtete ostmiseks ning aktsiate tagasiostuks. Ravimitootja omakapitali tootlus oli eelmisel majandusaastal 25,7%.

79 miljardi dollari suuruse turuväärtusega Celgene’i aktsia kaupleb 45-korda tagasivaatavat kasumit, 18,4-korda ettevaatavat kasumit, 15,9-korda 2016. aasta oodatavat EV/EBITDAd. Alates aasta algusest on Celgene’i aktsia odavnenud -16%.

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon