Laenuturu pulss on aeglustumas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Laenuturu pulss on aeglustumas

Erko Rebane

27.07.2016 12:31

Shutterstock

Neli aastat tagasi lubas Euroopa Keskpanga president Mario Draghi teha kõik endast oleneva, et euro säiliks ning on sellest hetkest alates pannud keskpanga bilansi majanduskasvu ja inflatsiooni elavdamise nimel jõuliselt tööle. Stimuleeriva rahapoliitika abil on saavutatud laenuturul aeglane kasv, kuid euroala pangad ei näe nõudluse olulist suurenemist, mistõttu ei ole ka vajalikku katalüsaatorit majandusele kiirema hoo andmiseks.

Euroopa Keskpanga poolt juuni teises pooles läbi viidud kvartaalses küsitluses osales kokku 141 euroala panka ning päringud puudutasid tavapäraselt kolme valdkonda: ärilaenud, hüpoteeklaenud ning tarbimiskrediit. Kõigi kolme puhul ütlesid pangad, et on jätkanud peamiselt konkurentsisurve tõttu krediidistandardite langetamist. Näiteks tõdes netos -7% vastajatest, et on eelmise kvartaliga võrreldes muutnud ettevõtete laenude krediidistandardeid leebemaks (negatiivne näit viitab sellele, et suurem osa pankadest langetas möödunud kolme kuu jooksul standardeid), mis on ajaloolisest keskmisest (11%) palju tugevam näitaja.

Kuid soodsamatest standarditest hoolimata on tegelik laenunõudluse kasv aeglustunud kahes kõige olulisemas kategoorias ehk ärilaenude ning majapidamiste kinnisvaralaenude puhul.  Kui esimeses kvartalis teatas netos 32% pankadest, et nõudlus hüpoteeklaenude järele kasvab, siis teises kvartalis alanes osakaal 30%ni. Ärilaenude puhul nägi nõudluse kasvu teises kvartalis netos 16% pankadest ehk protsendipunkti vähem kui esimese kolme kuu jooksul ning tervelt 11 protsendipunkti vähem kui eelmise aasta neljandas kvartalis. Allolevalt jooniselt võib näha, et pangad ootavad kolmandas kvartalis ärilaenude nõudluse kasvu edasist aeglustumist.

Allikas: Euroopa Keskpank

Tajumaks paremini laenuturu üldist pulssi, on Bloomberg võtnud vaevaks koostada EKP krediidistandardeid ja laenude nõudlust puudutavate küsimuste põhjal oma indeksi. Viimane on pärast eelmise aasta teises kvartalis saavutatud tippu suundunud allapoole, loovutades kõige värskema küsitluse kohaselt väärtusest ühe punkti ning jõudes 12,7 punktiga madalaimale tasemele alates 2014.a neljandast kvartalist. Kuna krediidistandarditel ja laenunõudlusel on oluline mõju majandusaktiivsusele, viitab indeksi taandumine aeglasemale majanduskasvule.

Allikas: Bloomberg, LHV




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon