Vahendame suve põnevat tulemuste hooaega III - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame suve põnevat tulemuste hooaega III

Erko Rebane

01.08.2016 15:36

Shutterstock

29. juuli seisuga oli teise kvartali tulemused avaldanud 63% S&P 500 firmadest ning kui kombineerida statistikat nende ettevõtete prognoosidega, kes pole veel jõudnud raporteerida, on teise kvartali müügitulu aktsia kohta kujunemas mullusest 0,1% võrra suuremaks (nädal varem -0,3%).  Kui see jääks lõplikuks muutuseks, kasvaks käive esimest korda alates 2014.a neljandast kvartalist.

Aktsiakasum  on siiani osutunud keskmiselt -3,8% võrra väiksemaks võrreldes 2015.a teise kvartaliga ja kuigi viimane nädal antud tasandil midagi oluliselt ei muutnud, siis juuni lõpus prognoositud -5,5% langusest on tulemus osutunud positiivsemaks.

Müügitulu ja aktsiakasumi paranemise trend peaks aasta teises pooles jätkuma, kui analüütikud ootavad kolmandas ja neljandas kvartalis S&P 500 firmade müügitulu vastavalt 2,3% ning 5,0% kasvu ning aktsiakasumi -0,6% ja 6,3% muutust. See aitaks kompenseerida nõrgemaid tulemusi aasta esimeses pooles ning saavutada terve aasta lõikes mullusega sarnast aktsiakasumit.

Stagneeruv kasum pole aga takistanud S&P 500 indeksil uute tippude murdmist, mis tähendab seda, et tõus tuleb peamiselt valuatsiooni arvelt. Investorid on nõus maksma 18,4 dollarit, et saada ühe dollari ettevõtete kasumist ehk üle ajaloolise keskmise (16,6x) isegi siis, kui võtta viimase 26a perioodil arvesse ka dot.com mulli, kus turuosalised maksid indeksisse kuuluvate firmade eest ligi 27x oodatavat kasumit.

S&P 500 firmade 2016.a oodataval kasumil põhinev P/E suhe võrreldes viimase 26a keskmise (sinine) ja 1 ning 2 standardhälbega sellest.

Allikas: Bloomberg

Investorid lepivad kallima hinnaga, sest tulevikus oodatakse kasumite kiiremat kasvu. Siin aga võib turu jaoks peituda potentsiaalne pettumuse allikas, sest hetkel usutakse, et 2017.a hüppab S&P 500 firmade kasum 13%, olles viimased paar aastat püsinud sisuliselt muutumatuna. Nagu allolevalt jooniselt võib näha, siis sarnaselt kõrged olid ootused ka 2015.a ja 2016.a alguses, ent lõpuks jõuti prognooside korrigeerimisega nullilähedase kasvuni. Olukorras, kus globaalne majandus peaks tuleval aastal edasi liikuma aeglase käiguga, võivad 2017.a kasumiootused jääda liiga optimistlikuks.

Allikas: Factset


Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon