Vaikus enne tormi? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vaikus enne tormi?

Erko Rebane

08.08.2016 15:23

Shutterstock

August ja september pole investorite jaoks olnud ajalooliselt just kõige meeldivamad kuud. Värskeimad mälestused sellest pärinevad eelmisest aastast, mil mure globaalse majanduse kasvuväljavaate pärast kukutas globaalset aktsiaturgu 10%. Tänavu lähenetakse suve lõpule taas väga entusiastlikus meeleolus, mis on tihti viinud kasumivõtuni.

Rekordkõrgetel tasemetel kauplevad aktsiaturgude indeksid Ühendriikides ning Brexiti referendumi järel võimsalt põrganud turud mitmel pool mujal maailmas on pannud paljude jaoks vilkuma lühiajalise ohusignaali investorite liigsest ahnusest, mis võib hooajaliselt volatiilsemale perioodile vastu minnes viia hindade korrektsioonini.

Kui vaadata näiteks CNN Money koostatud ahnuse ja hirmu indeksit, siis viimane on jõudnud üsna skaala maksimumi lähedale. Ajalooliselt on siis järgnenud riskiisu kiire langus, peegeldades üldjuhul negatiivsemaid emotsioone ka aktsiaturgudel.

Allikas: CNN Money

Paljude pankade ja analüüsimajade kõrval toob ka Bernstein välja, et nende sentimendi indikaator on jõudnud väga kõrgele tasemele, kajastades investorite liigset rahulolu praeguses rohkete riskidega keskkonnas.  Varasemalt on nõnda kõrgete tasemete puhul USA aktsiaturg järgneva kuu jooksul langenud 86% juhtudest.

Tegureid, mis võiksid investorite meeleolu oluliselt raputada, kuigi palju käesoleval nädalal ei leia. Erinevalt tavapärasest üsna tihedast esinemiste kavast, ei ole kuni 15. augustini planeeritud ühtegi FEDi esindaja kõnet ning seetõttu püsib madalana tõenäosus, et investorite jaoks laekuks infot, mis muudaks oluliselt nende arvamust Föderaalreservi edasise poliitika osas.

Majandusuudistest võiks reedel suuremat tähelepanu pälvida USA juulikuu jaemüük. Usutavasti kutsuvad madal tööpuudus, uuesti odavnev kütus ning suhteliselt kõrge kindlustunne ameeriklasi rahakotte avama ning jaemüügi kasv jätkus pärast tugevat teist kvartalit suhteliselt hoogsas tempos ka kolmanda kvartali alguses (autosid ja kütust arvestamata prognoositakse juulis 0,4% kasvu pärast 0,7% tõusu juunis).

Reedene päev saab olema tähtis ka Hiinas, kuna siis annavad juulikuu tööstustoodangu, jaemüügi ning investeeringute statistika värskeima sissevaate riigi majanduslikku olukorda ning peaksid analüütikute ootuste kohaselt viitama stabiilse kasvu jätkumisele.

Käesoleva nädala tähtsamad majandusuudised koos Bloombergi analüütikute konsensuse ootustega:

Esmaspäev, 8. august

  • USA tööturu tingimuste indeks (juuli)

Teisipäev, 9. august

  • Hiina tarbija- ja tootjahinnaindeksi muutus (juuli): vastavalt 1,8% YoY ja -2,0% YoY (juunis 1,9% ja -2,6%)
  • Saksamaa kaubandusstatistika (juuni): ekspordi puhul oodatakse 1,1% kuist paranemist pärast -1,9% langust mais, import peaks kasvama 0,6% (mais 0,1%)
  • Suurbritannia tööstustoodang (juuni): 0,1% kuine tõus  pärast -0,5% langust mais (YoY 1,6%)
  • USA väikefirmade kindlustunde indeks (juuli): püsib muutumatuna 94,5 punktil (kõrgeim alates detsembrist)

Kolmapäev, 10. august

  • Prantsusmaa tööstustoodang (juuni): 0,1% kuine kasv pärast -0,5% langust mais (YoY -0,4%)
  • USA JOLTS tööturu küsitlus (juuni)

Neljapäev, 11. august

  • USA esmased töötu abiraha taotlused: 265 tuhat vs 269 tuhat nädal varem

Reede, 12. august

  • Hiina tööstustoodang (juuli): aastane kasv peaks püsima 6,2% peal
  • Hiina jaemüük (juuli): aastane kasv peaks aeglustuma 0,1pp võrra 10,5%le
  • Hiina investeeringud fikseeritud varadesse (YTD juuli): 8,9% YoY vs 9,0% juunis
  • Saksamaa teise kvartali SKP: 0,2% kvartaalne kasv (Q1 0,7%), 1,4% võrreldes mullu sama ajaga (Q1 1,6%)
  • Itaalia teise kvartali SKP: 0,2% QoQ (Q1 0,3%)
  • Eurotsooni tööstustoodang (juuni): 0,5% kuine kasv pärast -1,2% langust mais (YoY 0,7%)
  • Eurotsooni teise kvartali SKP: sama, mis esialgne ehk 0,3% QoQ ning 1,6% YoY
  • USA jaemüük (juuli): autosid ja kütust arvestamata MoM 0,4% pärast 0,7% kasvu juunis
  • USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (august): 1,5punktine taastumine 91,5 punktile (kõrgeim alates juunist)



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon