Keeruline olukord Euroopas kasvatab Securitase äri - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Keeruline olukord Euroopas kasvatab Securitase äri

Birgit Elken

10.08.2016 10:42

Securitas

Maailma turvateenuste turgu mõjutavad mitmed tegurid, millest suurimad on linnastumine ja infrastruktuuri areng, geopoliitilised pinged ning digitaliseerumine. Rootsi turvafirma Securitas on osanud neid trende ära kasutada ning juba mitmendat kvartalit järjest raporteeris ettevõte tugevad tulemused.

Securitas pakub laia teenuste valikut, mille hulka kuuluvad näiteks mehitatud valve, liikuvad patrullid, alarmid, valvesüsteemid, lennujaama turvateenused, evakuatsiooniplaanide koostamine jms. Mehitatud valvega seotud teenused moodustavad tuludest veidi alla 90% ning elektrooniline/tehniline valveteenus üle 10%. Ettevõte ise tehnoloogiat ei arenda, vaid kaasab elektrooniliste valveteenuste pakkumiseks erinevaid partnereid. Samuti laieneb Securitas ülevõtmiste kaudu, millest viimase aja tähelepanuväärseim on Diebold Electronic Security ost. See ettevõte on Põhja-Ameerika üks suurimaid elektroonilise valve pakkujaid, mis keskendub peamiselt jaeklientidele. Diebold moodustab edaspidi 3-4% ettevõtte konsolideeritud tuludest.

Securitas tegutseb peamiselt Euroopas ja Põhja-Ameerikas, mis moodustasid 2016.aasta 2.kvartali tuludest vastavalt 46% ja 42%. Ibero-Ameerika (Hispaania, Portugal ja Ladina-Ameerika) segment moodustas tuludest 12% ning tegevus mujal maailmas on vähene. Securitase enda hinnangul on ettevõtte turuosa Põhja-Ameerikas ~18%, Euroopas 19% ja Ibero-Ameerikas 14%. Suurimateks konkurentideks on G4S ja Prosegur Compania Seguridad, kuid ka väiksemad kohalikud ettevõtted erinevatel turgudel.

Allikas: Securitas

Securitase tulud kasvasid käesoleva aasta 2.kvartalis orgaaniliselt (ilma valuutaefekti ja ülevõtmisteta) võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 8% võrra. Ettevõtte hinnangul moodustas kasvunumbrist 5 protsendipunkti tugev tulemus põhitegevusest ning 3pp „lisamüük“. Viimase all peetakse silmas suuremat nõudlust turvateenuste järele Euroopas, mis on tingitud tõusnud sisserändest ja terroriohust.

Allikas: Securitas

Lisamüügi lepingud on Securitase jaoks lühiajalised, sest üldiselt stabiliseerub olukord 3-4 kuud pärast terrorirünnakut. Teisalt pikaajaline trend, mis ettevõtte tulemusi toetab, on mehitatud valve järk-järguline asendamine elektroonilise valvega. See tähendab, et valvataval objektil ei ole tarvis turvamehe kohalolu, vaid seire toimub juhtimiskeskusest. Elektroonilise valve äri on kõrgema marginaaliga, sest vähenevad tööjõukulud ning lisa teenitakse monitoorimisest ja ka näiteks tehnika hooldusest. Ka eespool mainitud Dieboldi ülevõtt toetab Securitase kasumimarginaali ja eeldatavalt tõstab kasumit aktsia kohta.

Ettevõte ootab, et aasta teises pooles tulude kasvutempo veidi aeglustub just lisamüügi vähenemise tõttu. Konverentskõnes tõi tegevjuht selle põhjusena välja sisserändajate väiksema arvu võrreldes eelmise aastaga. Samas aga jäävad majandusaasta 3.kvartalisse terrorirünnakud nii Saksamaal, Prantsusmaal kui ka Belgias. Lisatulusid võib tuua ka riigipöörde katse ja selle tagajärjed Türgis. Kuigi Securitase juhtkond ei avalda tulude ja kasumi prognoose, siis arvestades hiljutist sündmuste käiku Euroopas, võib loota, et ettevõte raporteerib ka 3.kvartalis ja 2016.aasta teises poolaastas tugevad tulemused. Securitase aktsia on käesoleva aasta algusest tõusnud ~16% võrra.

Securitase aktsia hind Rootsi börsil

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon